2015. február 3., kedd

Vacheron Constantin






 Csodáljuk az olyan tökéletes szerkezeteket, mint a Doxa, Marvin, Omega, Bretling, Longines, Rolex, Patek Philippe, I.W.C. Schaffhausen és hasonló márkás kar- és zsebórák.

   De létezik olyan karóra, amit még a híres magyar órás dinasztiák utódai, a Tiszekker, Vályi, Becsei mesterek is ritkán foghattak kézbe. Ilyen a Vacheron Constantin, a világmárka. Olyan, mint ötvösművészeknek a Fabergé-tojás, a cári családok ékszereinek tartói.
   Egy-egy különleges, egyedi fajtájából csupán néhány darabot gyártottak. A márka emblémája a Máltai Lovagrend keresztje. A műhelyt 1755-ben alapította Jean-Marc Vacheron órásmester és alkotó társa, Francois Constantin. A limitált szériás példányok általában átlátszó előlappal készültek. A fotózás feltalálásakor a gyár még képeket sem engedett készíteni az órákról, nehogy hamisítsák. Aztán jött az Internet. És bepillanthattunk a titokba.
   Hogy az árakról is írjak valamit, a képen látható platina karóra ára 140.000 $, mai árfolyamon 30 millió forint. Nem tévedés, utána nézhetünk az Interneten. És ahogy mondják, hab a tortán, hogy az óraszíjat külön kell megvenni hozzá 500 $-ért. Persze az ilyen típusú órákhoz nem illik a szíj, nem hordják, milliomos gyűjtők vitrinjeiben találhatók.
  Egyes típusokról közvetlenül leolvashatók a naprendszer csillagjainak állása, a nap-és holdfogyatkozások ideje, helyi idők az egész világon, adott helyen a napkelte, napnyugta, holdkelte, holdnyugta.
   A gyárat 1987-ben megvette Achmed Zaki Jamani sejk (Szaud Arábia). Persze csak a gyár részvényeit vette meg, hiszen nem érthetett a precíziós szerkezetekhez, az olajiparhoz annál inkább, 25 éven át az OPEC első embere volt. Azóta a cég Közel-és Távol-Keletre szállít megrendelésre. Ma már nem olyan kis szériákban, de ezek az órák is nagyon drágák. Egyetlen márkaboltról tudok, Firenze központjában. 


Láng Róbert - EuroAstra

Nincsenek megjegyzések: