2015. február 5., csütörtök

Torkos Csütörtök a Balaton régióban
 Kedves Olvasóink figyelmébe ajánljuk a Magyar Turizmus Zrt. februári akcióját, amely évek óta nagy népszerűségnek örvend. A Magyar Turizmus Zrt. 2015-ben is meghirdeti a népszerű Torkos Csütörtök akciót, amelynek időpontja idén február 19-ére esik. Országosan az elmúlt négy évben átlagosan mintegy 150.000 vendég torkoskodott ezen a napon.


Az elmúlt években a Balaton régió számos étterme csatlakozott az akcióhoz és ez idén sem lesz másként:
- A balatoni gasztrokultúra folyamatosan színesebbé, gazdagabbá válik - mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy évről évre új helyek nyílnak: kezdve a családi kisvendéglőktől, a vidéki udvarházakon vagy éppen fröccsteraszokon át egészen a csúcséttermeket képviselő egységekig.

- A csatlakozó éttermek vállalják, a teljes nyitvatartási időben, a teljes 'a la carte' kínálatból 50% kedvezményt adnak az étel- és italfogyasztásból, illetve a számla végösszegéből február 19-én egész nap.

- A csatlakozó éttermek február 15-ig regisztrálhatnak. A Balaton régióból a mai napig 23 vendéglátóhely csatlakozott az akcióhoz.

- Ha már italfogyasztás: ne feledkezzünk el a hivatalosan 6 balatoni borvidék kiváló balatoni szőlőfajtákból készült borairól, amiket minden bizonnyal meg lehet majd kóstolni a már a böjti időszakban a farsangi maradékok elfogyasztására (is) életre hívott Torkos Csütörtökön. Persze nem kell feltétlenül borszakértőnek lennünk ahhoz, hogy egy balatoni pihenés, hétvégi kiruccanás vagy éppen a Torkos Csütörtök alkalmából tett balatoni látogatásunkkor a megfelelő bort válasszuk ki - egyrészt figyeljünk oda a szezonalitásra és a regionalitásra, de persze biztosak lehetünk abban is, hogy a csatlakozó éttermekben szívesen segítenek a borválasztásban.

- Érdekesség, hogy idén a fenti népszokás felelevenítése során az Agrármarketing Centrum az akción belül a minőségi magyar sertéshús fogyasztásának pozitív egészségügyi és gasztronómiai vetületeire is fel kívánja hívni a figyelmet. Az országos gasztronómiai megmozduláshoz új Facebook oldalt is indítanak www.facebook.com/agrarmarketingcentrum címen. Akik ebben az időszakban már nem szeretnének húst fogyasztani, természetesen ők is megtalálhatják majd a kedvükre valót: az akció elindítói szorgalmazzák, hogy az éttermek kellő számú és változatos, böjti ételt is szerepeltessenek kínálatukban, étlapjukon az idei Torkos Csütörtökön.

- És végül álljon itt egy balatoni februári - márciusi gasztroajánló mindazoknak, amik nem csak Torkos Csütörtökön szeretnének torkoskodni:

o VI. Fonyódi Kolbászfesztivál - Fonyód, február 6-8., www.kolbaszfesztival.info
o Hagyományőrző Falusi disznóölés - Ábrahámhegy, február 7., www.abrahamhegy.hu
o Kocsonya Szépségverseny - Badacsonytördemic, február 14., www.badacsony.com
o Húshagyókeddi Fánk Party - Gyenesdiás, február 17., www.gyenesdias.info.hu
o Csopaki Boros Toros - Csopak, március 21., www.csopak.hu

2015-ben az akció hivatalos weboldala a www.torkoscsutortok.itthon.hu. Itt zajlik az éttermek regisztrációja, illetve az érdeklődők itt találhatják meg az éttermek folyamatosan bővülő listáját.
A Magyar Turizmus Zrt. itthon.hu weboldalán emellett számos egyéb cikket, programajánlót, érdekességet is találhatunk - a torkoskodás előtt az interneten is érdemes csemegézni!

http://itthon.hu/balaton
http://itthonabalatonon.blog.hu

Lantai József -EuroAstra

Nincsenek megjegyzések: