2015. február 20., péntek

A fény nemzetközi éve






Fekete György és Balog Zoltán
A természettudományok fontosságára is felhívják a figyelmet A fény nemzetközi éve programjai, amelyeknek egyik támogatója a Magyar Művészeti Akadémia.

Az ENSZ az Európai Fizikai Társulat kezdeményezésére, az UNESCO támogatásával nyilvánította 2015-öt A fény nemzetközi évének. A kezdeményezéshez Magyarország is csatlakozott. A nemzetközi év programbizottsága által szervezett rendezvénysorozat öt fő pillére a tudomány, az oktatás, az ipar, a művészet és a nemzetközi kapcsolatok – jelentették be a Magyar Tudományos Akadémián február 19-én tartott sajtótájékoztatón.
„A kormány a Nemzeti Tehetség Programból 10 millió forinttal támogatja a fény nemzetközi éve magyarországi programsorozatát, a Nemzeti Kulturális Alap miniszteri keretéből pedig 30 millióval" - mondta a programokról tartott sajtótájékoztatón Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere
Mint elmondta A fény nemzetközi éve azért fontos a kormány és a minisztérium számára, mert egybevág azzal a törekvésükkel, hogy minél népszerűbb legyen Magyarországon a természettudomány és minél többen tanuljanak az ezt megismertető képzésen.
A tudománynépszerűsítő programsorozat egyik támogatója és házigazdája a Magyar Tudományos Akadémia. Lovász László, az MTA elnöke hangsúlyozta: nemcsak előadások, bemutatók lesznek az akadémián a fény éve alkalmából a következő hónapokban, hanem iskolákat, diákokat, tanárokat is mozgósítani akarnak, hogy használják ki a lehetőséget.
„A tudomány népszerűsítését célzó újfajta hazai elképzelések találkoztak A fény nemzetközi éve kezdeményezéssel. A fény témájának alapos körbejárása nemcsak a tudomány, hanem a művészetek, de az egész társadalom számára lehetőségeket biztosít, és jó alkalom az emberi kultúrával megismerkedni a fizikában, a biológiában, az orvostudományban, a művészetekben és más területeken" - mondta Lovász László.
Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság elnöke a fényt életünk központi tényezőjének nevezte, amely lehetővé teszi és serkenti az oktatást. Elmondása szerint idén több jelentős, fényhez kötődő felfedezés évfordulójára is emlékezik a világ: 50 éve fedezték fel például a kozmikus mikrohullámú háttérsugárzást, illetve fektették le a száloptika alapjait, Einstein 90 éve fogalmazta meg a fényelektromos jelenséget, 80 éve pedig az általános relativitáselméletet.
Rendkívüli alkalom ez a rendezvénysorozat arra, hogy a téma természettudományos kutatói találkozzanak a művészekkel, társadalomtudósokkal és a teológusokkal is – mutatott rá a kezdeményezés jelentőségére Réthelyi Miklós.
Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke a programsorozatot fontos állomásnak nevezte az MMA és az MTA kapcsolatában. Minden természeti jelenségnek van művészeti és minden művészeti tevékenységnek természettudományos háttere – emlékeztetett Fekete György, majd hozzátette, hogy a képzőművészet, a fotográfia és a filmművészet alapját egyaránt a fény képezi. Az MMA által támogatott programok között megemlítette többek között Csáji Attila márciusban, a Műcsarnokban nyíló életmű-kiállítását, de segítik anyagilag a Kepes Intézet könyvsorozatát, a vidéki fényműhelyek kiállításait és kísérleti fotókiállítást is.
Kroó Norbert, A fény nemzetközi éve programbizottságának elnöke elmondta: a rendezvénysorozat fő pillérei a tudomány, az oktatás, az ipar, a művészet és a nemzetközi kapcsolatok lesznek.
A programok között említette a Sokszínű Fizika Autóbusza országjáró előadásait és bemutatóit, a Csáji Attila kiállításához kapcsolódó nemzetközi fényszimpóziumot, valamint a március 20-i részleges napfogyatkozás megfigyelését az MTA székháza előtt. Március végén Debrecenben rendeznek nemzetközi konferenciát, novemberben pedig ismét Budapesten ülésezik a Tudomány Világfóruma, amelyen külön szimpóziumot tartanak a fényről.
Az MTA által is jelentős összeggel támogatott rendezvénysorozat részletes programja a http://fenyeve.hu honlapon érhető el.

Forrás: MTI 

Nincsenek megjegyzések: