2014. július 29., kedd

Zsidó Nyári Fesztivál




.


„...az igazat mondd, ne csak a valódit" - József Attila szavai szolgálnak mottójául a Zsidó Nyári Fesztivál megemlékezésének a holokauszt 70. évfordulójáról. Zene, vers, színház, film és tánc - több estén át a művészet sokszínű eszközeinek felvonultatásával állítanak emléket az áldozatoknak és emlékeztetünk a megmásíthatatlan történetekre.


Augusztus 31-én különleges, zenére és szavakra hangszerelt estére invitálják az érdeklődőket, Önöket az Uránia Nemzeti Filmszínházba: a Kutató kezek című előadás az első és talán egyetlen alkalom, hogy Konrád György szövege Alföldi Róbert előadásában lesz hallható, s amelyet a Szakértők együttes dallamokból szőtt muzsikája ölel körül.

Ugyancsak egyedi élményt, nem hagyományos értelemben vett irodalmi élményt ígér a Radnóti Miklós halálának 70. évfordulója és a Holocaust Emlékév alkalmából létrehozott Nem tudhatom - Radnóti és korunk című összeállítás, amelyet szintén az Urániában, szeptember 1-én mutatnak be. Mácsai Pál, Fullajtár Andrea valamint három fantasztikus muzsikus: Dés László szaxofon művész, zeneszerző, Dés András, ütőhangszeres és Lukács Miklós, cimbalom művész a vers, a próza és a zene egyedi párbeszédét valósítja meg, az elhangzott gondolatokat gazdag zenei improvizációkkal hangsúlyozva. A műsorban - amelyet Ferencz Győző állított össze és Dés László, valamint Mácsai Pál szerkesztett - Radnóti versein, napló részletein kívül kortársainak írásai is szerepelnek.

Ezúttal a vidék is bekapcsolódik a Zsidó Nyári Fesztivál programjába:
a Veszprémi Petőfi Színházban a Latinovics-Bujtor Játékszínben, Veszprém Város önkormányzata támogatásával, szeptember 6-án lesz látható Vári Éva immár klasszikussá vált előadásában Martin Sherman monodrámája, a Rose. A 20. század borzalmait, a háborút, a varsói gettót, az Exodus utasainak kálváriáját, családjának, a férjének és gyermekének elvesztését túlélő asszony megrázó és mégis életigenlő történetét Ilan Eldad rendezésében az Orlai Produkció mutatja be.

A fesztivál nyitónapján, augusztus 30-án, az Uránia Nemzeti Filmszínházban kerül sor a londoni filmfesztiválon nagydíjas és a torontói FIPRESCI nemzetközi kritikusok díját is elnyert Ida című lengyel - dán film, premier előtti magyarországi díszbemutatójára.
A Pawel Pawlikowski rendezte történet a hatvanas évek elején játszódik, egy fogadalomtétel előtt álló, árván felnőtt novíciáról szól, aki megtudja, hogy valójában zsidó családból származik, és elindul, hogy felkutassa múltját.

A Zsidó Nyári Fesztivál szervezője a Budapesti Zsidó Hitközség - Zsidó Idegenforgalmi és Kulturális Központja (BZSH - ZSIKK).  
1075 Budapest, Síp utca 12.

2014. augusztus 31.-szeptember 7.
Zsidó Nyári Fesztivál


http://zsidonyarifesztival.hu/
https://www.facebook.com/zsnyf

Forrás: Lantai József -EuroAstra

Nincsenek megjegyzések: