2014. július 7., hétfő

A Székely-Sóvidék központja




.
Szováta-fürdő, Medve-tó 

Amíg a tó balzsamos-sós vizének semmihez sem hasonlítható párája körülölel, a smaragdzöld fenyvesek madarainak lágy csivitelésére és a szellő halk suhogásának hangjára az idegek kisimulnak, az izmok felengednek és testünket-lelkünket eltölti a jóleső ellazulás...

A stressz testi és lelki hatásokat egyaránt előidéz az emberben, melyek között összefüggés áll fenn. A stressz közvetlenül az immunrendszerre fejti ki hatását, aminek következtében pszichoszomatikus betegségek alakulhatnak ki. Fokozott veszélynek van kitéve a szív- és érrendszer, a mellékvese és a vesék, a tápcsatorna valamint a bőr, de napjaink népbetegségei, az influenza és a különféle allergiák is többnyire innen eredeztethetők. A tartós stressz felgyorsítja a szervezet biológiai öregedésének folyamatát, akár a valós kornál tíz évvel öregebb immunsejt-állapotot eredményezhet.

Távol a világ zajától, az érintetlen természettől körülvéve, mégis korunk minden kényelmével ellátva megleljük a vágyott nyugalmat. A Görgényi-havasok lábánál, a festői környezetben épült Szovátán egy különleges tavat alkotott a természet. A Medve-tó hétszer olyan gazdag sóban, mint a tengervíz; nyáron akár 45 fokos gyógyvize miatt, mely képes a felszínén megtartani és elringatni a fürdőzőt, méltán nevezik Erdély Holt-tengerének. Az 500 méteres tengerszint feletti magasság és a sós talajt bíró buja fenyvesek miatt a tó egyedülálló jelenség Európában, hasonló kiterjedésű természeti csodát az egész világon nem találni.

Szovátán, Erdély leghíresebb fürdővárosában harapni lehet a levegőt: itt hűs a nyár és enyhe a tél, mintha az évszakok kiléptek volna megszokott medrükből. Sósziklákra épültek a házak, mégis dús a növényzet - a tájat százéves fenyők, tölgyek és égerfák ölelik. A gyönyörű fafaragásos épületekkel tarkított, századfordulós hangulatú fürdőváros egy helyi sóbánya beomlásának köszönheti szerencséjét: 1785-ben keletkezett a medvebőr formájára emlékeztető, heliotermikus tava. 

Éppen ide, a napenergiával fűtött tó partjára álmodott stresszűző szállodát a Danubius Hotels, Danubius Health Spa Resort Bradet néven. A páratlan atmoszférájú négycsillagos pihenőkomplexum az elmúlt hónapokban tetőtől talpig megújult, szobáinak erkélyeiről, tágas napozóteraszáról mesebeli látvány fogadja az érkezőt. A természet kínálta energiaforrásokat - a napfény, a só, az iszap igazoltan gyógyító erejét - a szakemberek itt gondűző kezelésekkel kombinálták.

A Danubius Szováta Antistressz program relaxálással, rehabilitációval és pszichológiai tanácsadással veszi fel a küzdelmet a stresszel. A pszichológus által koordinált program orvosi vizsgálatot követően antistressz tanácsadást és 13 féle kellemes és hasznos terápiás kezelést tartalmaz, többek közt gyógymasszázst, vízalatti masszázst, magneto- terápiát, általános galván- fürdőt, oxigén terápiát, inhalációt, elektroterápiát, részleges iszappakolást, egyéni tornát, relaxáló fürdőt növényekkel vagy illó olajokkal, autogén tréninget.

A pihentető-lazító és illatosan relaxáló antistressz csomagokkal pedig valóban kizökken tér és idő: a test megnyugszik, a lélek lecsendesül- a stressz pedig már csak a múlté.

Forrás: EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: