2014. július 19., szombat

Hazaérkezett a Dohnányi-hagyaték




Magyarországra érkezett Dohnányi Ernő, a világhírű zeneszerző és zongoraművész amerikai hagyatéka, melyet unokája az MTA BTK Zenetudományi Intézetének ajándékozott. 

Balatoni Monika, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kulturális diplomáciáért felelős államtitkára és Richter Pál, az MTA BTK Zenetudományi Intézetének igazgatója pénteken Budapesten bejelentette, hogy a hagyaték gondozója az intézet Lendület-kutatócsoportja, a Dalos Anna vezetésével működő 20-21. Századi Magyar Zenei Archívum és Kutatócsoport lesz, amely a korábbi Dohnányi Archívum gyűjteményét is megörökölte.
Fodor Pál, az MTA BTK igazgatója hangsúlyozta, örömteli, hogy a hagyatéki rész hazahozatalában kiválóan működött együtt a magyar tudomány és kulturális diplomácia.

Dohnányi Ernő
Dohnányi 1944-ben hagyta el Magyarországot, és 1949-ben telepedett le az Egyesült Államokban, ahol a Floridai Állami Egyetem zongora- és zeneszerzés professzora lett. 1960-ban bekövetkezett haláláig zenei kéziratok, levelek, fényképek, dokumentumok, könyvek, kották és egyéb emlékek ezrei gyűltek össze floridai otthonában. A zeneszerző mostohaunokája, a Dohnányi-ház jelenlegi tulajdonosa, Seán Ernst McGlynn nemrég úgy döntött, hogy a házban maradt teljes hagyatékot a Magyar Tudományos Akadémiának ajándékozza. Ez a teljes Dohnányi-hagyatéknak körülbelül az egyharmada.
Dalos Anna elmondta, hogy munkatársaival - Kusz Veronikával és Biró Violával - ezt a 23 nagyobb doboznyi anyagot listázták és szállították most haza a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával. A dokumentumok körülbelül egyharmada könyv és kotta, de van köztük több mint száz eddig ismeretlen fénykép is, felesége naplója, valamint személyes tárgyak, például a zeneszerző táskája és az a zongorabillentyűzet-kivágat is, amellyel a művész hosszú útjain tarthatta edzésben az ujjait. A feldolgozás és digitalizálás után valamennyi dokumentum kutatható lesz.
 
Balatoni Monika - Fotó: Kovács Márton


Balatoni Monika azt is bejelentette, hogy a magyar kormány elkötelezett a teljes Dohnányi-hagyaték egy további egyharmadnyi részének megvásárlására, amely a Floridai Állami Egyetem zenei tanszékén van letétbe helyezve. A kormányzat 60 ezer dollárral (közel 14 millió forint) támogatja a letét visszaszerzését. A hagyaték maradék egyharmada a British Libraryben található, ennek megszerzéséért tárgyalásokat folytatnak.
Balatoni Monika elmondta, hogy Dohnányi Ernő halálának 55. évfordulóján, 2015. február 9-én emléktáblát avatnak a floridai Tallahasseeben található Dohnányi-ház falán.
Richter Pál hozzátette, hogy október 1-jén kiállítást nyitnak A 40 éves Zenetudományi Intézet 30 éve az Erdődy-palotában címmel, és a tárlat anyaga hangsúlyosan a most megszerzett Dohnányi-hagyaték dokumentumaira is fog támaszkodni.

A Zenetudományi Intézeten belül 2002. január 1-jén jött létre a Dohnányi Archívum az akkori kulturális miniszter, Rockenbauer Zoltán kezdeményezésére, ám az archívum működését csak 2009-ig finanszírozta az állam. 2012-ben Dalos Anna és csapata nyertes akadémiai Lendület-pályázata tette lehetővé a folytatást, a Dohnányi-anyagok gyűjtése és kutatása, gondozása azóta a 20-21. Századi Magyar Zenei Archívum és Kutatócsoport feladata.

Forrás: MTI / Kormányportál

Nincsenek megjegyzések: