2014. július 4., péntek

19. Családbarát Bajai Halfőző Fesztivál







2014. július 10-13.


Beköszöntött végre a bográcsszezon, hétvégenként sok ezer hátsó kertben rotyog az étel. Bár a magyarok sajnos a kelleténél kevesebb halat fogyasztanak, halászlében azért verhetetlenek vagyunk - számtalan változatban kerül a családok asztalára. A Bajai Halfőző Fesztivál előtt Bede Róbert beavat a halászlé titkába.

Ez mind halászlé - avagy a nemzeti étel ezer arca.
Bede Róbert mesterszakács, a halételek elkötelezett híve segít eligazodni a halászléfajták között, és a közelgő 19. Családbarát Bajai Halfőző Fesztivál kapcsán a jó halászlé titkát is elárulta.
Bede Róbertet egy nagy tányér ínycsiklandó halászlével mindig le lehet venni a lábáról. A mesterszakács a töményebb, passzírozott változatra esküszik, de a szegedi, balatoni vagy épp a bajai változatot is jó szívvel ajánlja azoknak, akik a bográcsszezon kellős közepén kedvet kapnak a halászléhez. De vajon melyik elnevezés mit takar?
„A legismertebb halászlé kétség kívül a szegedi, a balatoni, továbbá a Duna-menti változatok közül a bajai. Utóbbi különlegessége, hogy passzírozás nélkül készül, rövid ideig főzik, és hagyományosan gyufatésztával dúsítják, alapját a ponty adja. A szegedi halászlé ezzel szemben többféle halból készül, a sűrűsége miatt passzírozzák, és az elkészült alaplébe helyezik bele a halszeleteket. A balatoni változatok közös jellemzője, hogy ponty és a magyar tengerből fogott ragadozó hal kerül a bográcsba, az elkészült finomságot pedig sokszor krumplival tálalják, olykor fehér borral ízesítik" - magyarázta Bede Róbert, aki egészen extrém halászléket, például citromkarikával és tejföllel dúsított levest, továbbá a Tisza mentén babérlevéllel fűszerezettet is kóstolt már.
„Jó halászlét képtelenség főzni kiváló minőségű fűszerpaprika, öreg hagyma és friss, ízes, hazai hal nélkül. Egyéni ízlés kérdése, hogy milyen halfajtát rakunk a bográcsba, én például a törpeharcsát és a keszeget nem, a csukát viszont annál inkább szeretem belefőzni, ez utóbbi nagyon intenzív ízt ad a fogásnak" - mondta el Bede Róbert.
A mesterszakács a bográcsozáshoz is adott tippeket.
„Mindenképpen fával tüzeljünk alá, ami megtartja a hőt, és ami biztosítja azt az aromát, ami a bogrács ételekhez elengedhetetlen. Akkor jó a halászlé, amikor kezünket a bogrács fölé helyezve összeragad a hüvelyk- és a mutatóujjunk."
Bede Róbert szerint sajnálatos, hogy a magyarok jóval kevesebb halat fogyasztanak, mint a nemzetközi átlag, pedig a vizeinkben található halak tökéletes alapanyagként szolgálnak az ízletes, változatos étkezéshez. A Halászati Operatív Program (HOP) - amely Magyarországon a halfogyasztás népszerűsítését tűzte ki célul - kiemelt feladatának tekinti, hogy a hazai halból készült ételek minél gyakrabban és minél több változatban kerüljenek a családok asztalára.
Ha kiváló halászléket kóstolna, vagy részt venne a főzőversenyen, látogasson el a Családbarát Bajai Halfőző Fesztiválra!
2014. július 10-13.
19. Családbarát Bajai Halfőző Fesztivál

http://bajaihalfozofesztival.hu/

Nincsenek megjegyzések: