2014. július 15., kedd

11. VeszprémFest - Magyar Jazz Napja



.

2014. július 20-án a 11. VeszprémFest a Magyar Jazz Szövetséggel közösen rendezi - hagyományteremtő szándékkal - a 2014-es Magyar Jazz Napját. Ezzel zárul majd a 11. VeszprémFest nagyszínpadi programja!

A Magyar Jazz Napja a VeszprémFest keretein belül minden évben egy metszetét kívánja adni a hazai jazznek, egyfajta tükröt tartva elé. Az idei év vezérmotívumaként a hazai jazz szereplői lehetőséget kapnak, hogy együtt muzsikáljanak a külföldön élő, nemzetközileg jegyezett szólistákkal.
A Magyar Jazz Szövetség 2009-ben hívta életre a Magyar Jazz Napját, melynek első alkalommal a Sziget Fesztivál adott helyet. Az eseményen e műfaj legjelesebb sztárjai közül mintegy nyolcvanan léptek színpadra. A rendezvény sikerén felbuzdulva a szervezők úgy döntöttek, hogy hagyományt teremtve, 2010-ben, a Fesztivál nulladik napján külön színpadot szentelnek a műfajnak, ahol a hazai jazz nagyágyúinak zenekaraiban világsztárok is közreműködtek. Ez a rendkívüli alkalom minden túlzás nélkül jazztörténeti esemény volt. 2011-ben a Magyar Jazz Napja a Szeptember Feszt-en aratott átütő sikert, 2012-ben és 2013-ban a Budavári Borfesztivál volt a helyszín. Idén pedig a vidéki közönséghez is közelebb lépve a VeszprémFest fogadja be a rangos eseményt.
A Magyar Jazz Napja keretében olyan neves világsztárok léptek magyar zenekarokkal színpadra, mint George Duke, Dennis Chambers, Dean Brown, Gary Willis, Tommy Campbell és Billy Cobham.
A Magyar Jazz Szövetség, amely 1990-ben alakult, a magyar jazzművészet egésze érdekében munkálkodik.
A VeszprémFest a jelentős nemzetközi jazz-előadók tekintetében a legerősebb vidéki fesztiválként határozza meg magát: Al Di Meola, Wayne Shorter, Joe Zawinul, Chick Corea, Herbie Hancock, George Benson, vagy Diana Krall személyében a nemzetközi jazz első vonala lépett színpadra az elmúlt évtized során Veszprémben.
Ez évtől a VeszprémFest - szándékaik szerint - hagyományteremtő jelleggel fogadja be a Magyar Jazz Napját.
Program:
17.00-tól előzenekar: a Snétberger Zenei Tehetség Központ diákjai
18.00: Pátkai Rozina Sextet
Pátkai Rozina - ének, Pecze Balázs - trombita, Tóth Mátyás - gitár, Soós Márton - nagybőgő, Juhász Márton - dob, Dés András - ütőhangszerek
18.45: Kőszegi Imre 70' (New5) - vendég: Patches Stewart (trombita), Csepregi Gyula (szaxofon)
Kőszegi Imre - Horányi Sándor - Vasvári Pál - Szaniszló Richard
19.45: Borlai Gergő - Kaltenecker Zsolt - vendég: Gary Willis (bass)
21.00: Modern Art Orchestra - Fekete-Kovács Kornél - vendég: Tony Lakatos (sax) David Liebman (sax) és Adam Nussbaum (dob)
22.00: Charlie Jazz
Horváth Charlie - László Attila - Lattmann Béla - Halász János - Borlai Gergő - Csiszár Péter
vendég: Hámori János, Schreck Ferenc
A Magyar Jazz Napja keretében a Szőke Nikoletta B Version, a Budapest Ragtime Band, a Band of Gypsys AllStar, valamint a Jász András Kulturfunk az Óváros téri Rozé, Rizling és Jazz Napok színpadán mutatkozik be.
2014. július 20. (vasárnap), 18:00
11. VeszprémFest - Magyar Jazz Napja
Veszprém-Szentháromság tér
http://www.veszpremfest.hu/

Forrás: Lantai József -EuroAstra

Nincsenek megjegyzések: