2018. március 10., szombat

Vándorszínészek – Sándor Pál új filmje március 8-tól a mozikban




.

Csodálatos tájak, kétszáz évvel ezelőtti hangulatok, remek színészek, fantasztikus jelmezek! Indulatok, érzelmek, fagyos telek, forró nyarak, szemet gyönyörködtető operatőri munka! A film, bár használja a legújabb technika egész tárházát, száz évvel ezelőtt is készülhetett volna a százötven évvel korábbi vándorszínészekről. Erre utal a Petrovics – Petőfi jelenet.

Tudjuk, hogy nem volt könnyű a vándorszínészek élete. Sokat éheztek, fáztak, rettenetesen szegények voltak. Vándorlásaik során találkoztak falusiakkal, városiakkal, részük volt megvetésben, sikerben, bunyóban, párbajban, balesetben, csalásban, besúgásban, halálban, szerelemben és hűtlenségben, forró éjszakákban. Céljuk, hogy egy fővárosi kőszínházban lépjenek fel. A megpróbáltatásokat egyetlen gúnyában, olykor a jelmezeikben élték meg. Az elhivatottságuk életben, a közös sors pedig egyben tartotta őket. A körülményeken kívül minden olyan, mintha bármikor történne, tehát örök és emberi – de két hosszú óra alatt.
A színészek tökéletesen és hitelesen játszottak: Martinovics Diána, Mohai Tamás, Gáspár Sándor, Hegedűs D. Géza, Rudolf Péter, Nagy-Kálózy Eszter, ifj. Vidnyánszky Attila, Kovács Krisztián, Végh Péter, Gonzales Jázmin és Gerő Botond (a gyerek).
A forgatókönyvet Szekér András, Sándor Pál és Péterfy Gergely (József Attila-díjas) írták. A csodálatra méltó felvételeket Garas Dávid, a hozzá illő zenét Másik János és Pásztor Sámuel készítette. A forgalomba hozó Big Bang Média 12 éven felülieknek ajánlja.
Szép, gyönyörű, regényes, igényes, kalandos, igaz és magyar – mint egy Jókai-regény. Azaz mai szemmel: túl hosszú és unalmas.

Dobi Ildikó - EuroAstra 
 

Nincsenek megjegyzések: