2018. március 17., szombat

1848. március 17-én Batthyány Lajos miniszterelnök lett






Az ő vezetésével Magyarország első felelős Minisztériuma jött létre.

 

V. Ferdinánd király 1848. március 17-én Batthyány Lajost bízta meg az első magyar minisztérium (kormány) megalakításával. Az 1848. március 23-i ülésen terjesztette fel minisztereinek jegyzékét (Batthyány-kormány). Első feladataként kidolgozta, illetve kidolgoztatta az átalakulás törvényeit, és azokat elfogadtatta az utolsó rendi országgyűléssel. Kormánya e törvények hatályba lépése után, április 11-én kezdett működni. A rendkívül nehéz kül- és belpolitikai helyzetben Batthyány kiváló teljesítményt nyújtva kortársai fölé magasodott: az 1848 márciusában hatalomra került kormányzatok közül az övé maradt a legtovább (több mint fél évig) hivatalában.
Legfontosabb feladatának Magyarország alkotmányos önkormányzatának kiépítését, ezen belül az önálló fegyveres erő megszervezését tekintette. Megpróbálta hazavezényeltetni a korábban Magyarországon besorozott katonákat. Létrehozta az új törvények által előírt nemzetőrséget, aminek feladata hivatalosan a belbiztonság felügyelete volt.
Májusban elkezdte szervezni az önálló magyar honvédséget, és ehhez honvédeket toboroztatott. A nemzetőrség ügyeit az e célra létrehozott Országos Nemzetőrségi Haditanács élén maga intézte, és Mészáros Lázár hazatértéig (április 7. – május 23. között) ő vezette a hadügyminisztériumot is. Sikerült felállítania az első tíz honvédzászlóaljat; később ezek váltak a nemzeti haderő magvává. Az örökváltság és a közteherviselés ügyében Kossuth Lajos álláspontját fogadta el; a parasztságot az úrbér eltörlésével szerette volna a liberális nemesek oldalára állítani.

Az első felelős magyar kormány és tagjai:


miniszterelnök: Gróf Battyhány Lajos




belügyminiszter: Szemere Bertalan
igazságügy-miniszter: Deák Ferenc
hadügyminiszter: Mészáros Lázár cs. kir. vezérőrnagy
vallás és közoktatásügyi miniszter: báró Eötvös József
pénzügyminiszter: Kossuth Lajos
földművelés-, ipar- és kereskedelemügyi miniszter: Klauzál Gábor
közlekedés és közmunkaügyi miniszter: gróf Széchenyi István
külügyekkel megbízott miniszter: Esterházy Pál herceg

Nincsenek megjegyzések: