2018. március 17., szombat

1834. március 17-én született Gottlieb Daimler





A német mérnök gyárában született meg az első Mercedes autó.


Gottlieb Wilhelm Daimler az autógyártás történetének egyik nagy alakja volt. 1834. március 17-én született a németországi Schorndorfban, és 1857-59 között
a stuttgarti politechnikumban tanult mérnöknek. Több német, francia és angol gyárban gyárban szerzett tapasztalatot, mielőtt Geilingenben kezdett műszaki rajzolóként dolgozni. 1872-ben Nikolaus A. Otto (a négyütemű belső égésű motor feltalálójának) vállalatánál, a Deutz Gasmotorenfabriknál lett technikai vezető. 10 évvel később munkatársával, Wilhelm Maybachhal elhagyta a céget és saját vállalkozást indítottak.
Egy régi üvegházban alakítottak ki műhelyt, a benzines meghajtású négyütemű motor kifejlesztésén munkálkodtak. Sikerült is megalkotniuk, és 1885-ben szabadalmaztatták az egyik első gyorsjárású belső égésű motort; és kifejlesztettek egy olyan karburátort, amely lehetővé tette a gázolaj mint üzemanyag használatát. Ezt az újfajta, gázolajjal működő motort kipróbálták biciklin (talán ez volt a világon az első motorbicikli), fuvarkocsin és csónakon is. A két férfi kitartásával eljutottak az automobil prototípusaihoz…

Ezalatt Daimler felélte minden tartalékát, és a munka folytatásához befektetőket kellett találnia. Két üzletemberrel közösen így 1890. november 28-án megalapították a Daimler-Motoren Gesellschaft (DMG) nevű céget. 1901 márciusában mutatták be Wilhelm Maybach és Emil Jellinek legnépszerűbb fejlesztését, a Mercedest. Ez az erős, mégis viszonylag könnyű jármű különbözött minden addig épített autó dizájnjától. A Mercedes 35 hp megjelenése, amelyet az első modern automobilnak tartanak, mérföldkő volt az automobil-gyártás történetében. Ezt azonban Daimler már nem érhette meg: 1900. március 6-án meghalt. 1902-ben levédették a Mercedes nevet (amely 1926-tól Mercedes-Benz lett), és hét évvel később a Daimler ötlete alapján született márkajelzést, a háromágú csillagot is, amely 1910-től jelent meg az automobilok hűtőrácsán.



Bár voltak feszültségek a vezetőség tagjai között, a vállalkozás jól ment – egészen a világháborúig. Hogy túlélje az ezt követő időszakot, egyesült egy másik automobil-gyártóval, a Karl Benz alapította Benz & Cie. nevű céggel. 1926 májusában így megszületett a Daimler-Benz A. G., amely az első, immáron közösen épített automobilt 1926 októberében mutatták be a Berlin Motor Shown. Ez évtől a márka neve Mercedes-Benz lett – és mai napig az is maradt, és kisebb változtatásokkal a háromágú csillag jelzi a gyár autóit.
 

Nincsenek megjegyzések: