2009. január 29., csütörtök

A vég kezdete?



A klimax nem tabu. De kényes téma. Erről szól Scherter Judit Nők délutáni fényben című könyve.

A szerző nő, és nem orvos. Ez nem mellékes tényező. Szakszerű tájékoztatást a klimaxról bármikor olvashatunk. Tudjuk, de legalábbis tudhatjuk, hogy a klimax természetes folyamat. Ahogy a lánygyereknél a serdülőkorban megindul a peteérés, és ezzel a menstruáció, ugyanúgy történik a nőknél 50 éves kor körül ennek az ellentéte. Lassan kiürül a petefészek, megszűnik a hormontermelés, elmarad a havi vérzés, bekövetkezik a menopauza.

Csakhogy az emberi lény a természetes folyamatokat is egyéni módon éli meg.
Scherter Judit nőként, női szerzőként ezzel tökéletesen tisztában van. Az ő szemlélete és ebből következő módszere az, ami a sokszereplős könyvet fontossá és jelentőssé teszi. Nem kifejezetten tudományos ismeretterjesztést űz. Könyvében többoldalú beszélgetés folyik. Nők szólalnak meg, különböző korosztályt, társadalmi réteget, különböző fokú iskolázottságot képviselve, ők mondják el a maguk tapasztalatait, hogyan élik, hogyan élték meg a változó kort. Férfiak, férjek, partnerek beszélnek arról, ahogy ők látják, a szerző megfogalmazásában: az „ágy túl feléről”. De természetesen olvashatjuk orvosok, pszichológusok, pszichiáterek tudományos és olykor ugyancsak szubjektív magyarázatait.
A szerző sorra veszi a klimax lehetséges tüneteit a bőrelváltozásoktól a hőhullámokig, a vizelettartási problémáktól a hüvelyszárazságig, a szexuális vágy változásáig.
Természetesen nem minden változó korban lévő nőnél jelentkezik mindegyik tünet, és a tünetek intenzitása sem azonos. A klimaxot a nők mintegy huszonöt százaléka éli át testi-lelki szenvedések nélkül.
Komoly, alapos magyarázatot kapunk a klimax hátterében álló hormonális változásokról. A klimax következménybetegségeiről.

Ami a változó korban a párkapcsolatot illeti, szerző részéről elhangzik a figyelmeztetés: „hogy milyen fontos ez az oda-vissza közöttünk, nők és férfiak között, és hogy ez a klimaxban sincs másként. Sőt! Most van égető szükség arra, hogy a nő nő maradjon, mégpedig annyira nő, hogy a férfi férfi legyen.”

Fontos fejezet, amely a nők és nőgyógyászok közti viszonyt érinti, tekintettel a hazánkban erősen feudális jellegű orvos-beteg kapcsolatra. Különösen kiszolgáltatottak a nők a nőgyógyászati vizsgáló ágyon.
A férfiaknál empatikusabb női nőgyógyászokról is szó esik.
A hormonterápiát, annak hasznát és veszélyeit több orvos, több oldalról világítja meg. Scherter Judit nem nyilvánít, mert nem is nyilváníthat véleményt, de beavatja az olvasót a részletekbe, lehetőséget nyújt arra, hogy aki döntési helyzetbe kerül, kérdéseket tehessen föl az orvosának, és önmaga is megfontolhassa, hogy milyen kockázatot vállal, milyen utat választ.

Tanulságosak A klimaxban a lélek című fejezetek, női magatartások a pszichológusok szemszögéből. Végül néhány mondat arról, hogy „a klimaxra az egyetlen orvosság a helyes táplálkozás, és a mozgás” valamint „a bennünk lakozó derű és szeretet.”
Valóban, higgyünk a szerzőnek, van élet a klimax után, vannak az idősebb korosztálynak is még feladatai, és olyan örömforrásai, amelyeket fiatalon nem ismerhetett.

Scherter Judit: Nők délutáni fényben
Klimaxkönyv
Athenaeum Kiadó, 2008
278 oldal, 2890 Ft


Forrás: Ötvenentúl.hu


Nincsenek megjegyzések: