2009. január 2., péntek

60 éves Gérard Depardieu



Gérard Dépardieu

„Gall óriás"-ként és a francia De Niroként is emlegetik. A franciák első számú színésze és exportcikke a nemzetközi porondon, megszállott motoros, borász. Gérard Depardieu december 27-én ünnepelte hatvanadik születésnapját.

A szegény munkáscsaládba született Depardieu, aki tizenkét évesen hagyta ott az iskolát és a családját, zűrös életet élt, mígnem egy véletlen találkozás a Theatre Nationale Populaire-ben tanuló haverjával megváltoztatta az életét: ösztöndíjat nyert, majd meg sem állt a pályáján. A tekintélyes termetű és orgánumú, munkamániás színész, aki négy évtized alatt több mint 160 filmben szerepelt (idén 12 alkotásban vállalt nagyrészt főszerepeket), éppen úgy hiteles volt korai ellentmondásos, bárdolatlan szerepeiben, ahogy Dantontól Kolumbuszon át Cyrano de Bergerac-ig számos tekintélyes figura bőrébe bújva, vagy ahogy a könnyed francia komédiák (Balfácán, Balekok, Négybalkezes, stb.) hálás szerepiben lubickolt. Az egykor Bertoluccival, Ferrerivel, Truffaut-val, Duras-szal és Wajdával forgató színész manapság gyakrabban vállal könnyed szerepeket: az utóbbi években legnagyobb sikereit az Asterix és Obelix-sorozatban aratta. A Cyranóért megkapta a Cannes-i Filmfesztivál legjobb férfi alakításért járó Césarját sőt, Oscar-díjra is jelölték, de egy fiatalkori csoportos nemi erőszakban való részvétel vádja miatt nem kapta meg az aranyozott szobrot. Magánélete kiváló terep a bulvársajtó számára: Guillaume és Julie, két házasságából született gyereke is színész (előbbi ez év októberében elhunyt), de rajtuk kívül van két házasságon kívül született gyermeke, imádja az alkoholt és az evést (Párizsban két éttermet is üzemeltet), a nőket, a motorokat és a jó borokat. Számos díjat nyert pályája során: az életművéért járó César-díj és a Francia Becsületrend birtokosa.

Depardieu, a badacsonyi borász

 A színész és a bor viszonya közismert: útlevelében ez szerepel: „acteur-vigneron", vagyis a borászat ma már a színészettel egyenrangúan fontos számára. Loire-völgyi szőlészetéből évi 250 ezer palack bor kerül ki, de vannak spanyol, olasz, kaliforniai, algériai és marokkói, sőt magyar érdekeltségei is. Depardieu a Napóleon című filmet forgatta nálunk, amikor először beugrott neves szakemberünkhöz, Szeremley Hubához bort kóstolni, amiből előbb barátság, majd kölcsönös együttműködés lett. A 2005-ös Bordeaux-i Vinexpón a sztár jelenléte miatt szenzáció lett a Szeremley Birtok borait bemutató pavilon, ahol Depardieu a közös európai borkultúra hagyományainak megőrzését szorgalmazta, s azon belül a badacsonyi borvidéket és a magyar borokat méltatta, és szóba került, hogy szeretne egy 4-5 hektáros területen bort termelni a Balaton mellett. A csereprogram megvalósult: míg a színész Szeremley birtokán kísérletezett azzal, hogy a magyar fajtából klasszikus francia módszerekkel kéknyelűt, pinot noirt és szürkebarátot készítsen, addig a filmcsillag birtokán a magyar sztárborász az Anjou-kori borfajtákat „termékenyítette" meg. A globalista szemléletű bortermeléssel szembeszálló Depardieu badacsonyi szőlészetéből 15-20 ezer palack kerül ki évente, és a francia exkluzív boraihoz képest ráadásul itthon is elérhető áron.

Az alma és a fája

 Megrázó történet a színész és fia, ez év októberében végleg lezárult viszonya. Depardieu, aki maga is balhés volt fiatalkorában, elszökött otthonról, prostituáltakkal élt és többször került a törvénnyel összetűzésbe, nem volt alkalmas az apaszerepre - ez derül ki a Mindent odaadtam című könyvből, melyben a 37 évesen elhunyt filmsztár, Guillaume Depardieu vallott apjához való viszonyáról. A szintén nagy tehetségű fiatal színész az évek során szinte belekeveredett mindenbe: prostitúció, alkohol, heroin-kereskedés, közbotrányokozás; mindez a vallomásait könyv formájába öntő tévériporter, Marc-Olivier Fogiel szerint alapvetően a szeretetéhségből adódott, s főként abból, hogy a szakmai érvényesülés közepette Gérard elhanyagolta a fiát és a családját. Az újságíró szerint azonban nem nevezhetjük bűnösnek, mert nem lehet bűnösnek tekinteni valakit, akiből hiányzik a felelősségérzet. A színészi karrierjét tekintve sikeres, több filmjében pikáns módon az apjával együtt játszó Guillaume botrányos ámokfutása tragédiával végződött: korábbi motorbalesete szövődménye miatt 2005-ben le kellett vágni az egyik lábát. Legutóbb Budapesten okozott botrányt, ahol miután egy éjszakai bárban nem tudták rendezni haverjaival a számlát, meztelenre vetkőzve két pisztolyt lóbálva fenyegette a megriadt pincért. Októberben egy romániai forgatáson támadta meg a vírus, ami miatt 37 évesen szövődményes tüdőgyulladásban elhunyt egy Párizs-közeli kórházban. Apa és fia már évek óta nem beszéltek egymással.


Forrás: Öreg a nénikéd


1 megjegyzés:

sat. írta...

má' elfeledém: minek es nevezé az iyesmiket Ham vas Bé la, de .., sőt..