2018. december 18., kedd

Tökéletlenek a Centrál Színházban




-

David- Lindsay Abaire Pulitzer-díjas amerikai író 1997-es színműve azt ígéri nekünk, hogy „fekete humorú, fergeteges komédiát látunk, amelyben semmi nem az, aminek látszik, és senki nem az, akinek mondja magát…”

Claire (Pokorny Lia) reggelenként amnéziásan ébred, az agya minden információt törölt. A férje, Richard (Schmied Zoltán) minden reggel elmondja neki, hogy ő kicsoda, valamint kávét kér, mert nem kedveli a narancslevet. A színen átsiklik egy füvező fiú, Kenny (Rada Bálint), aki a saját fia a nő első házasságából. Claire semmire sem emlékszik. A férj távozása után egy sí-maszkos, sánta férfi bújik ki az ágy alól (Rudolf Péter). Gyorsan magával cipeli a nőt: „Tyak femmi pánik! Megföktetlek innen!” A nő tehetetlenül követi a férfit és annak társát (Vári-Kovács Pétert) az autójába. Az út csupa kaland, mert a férfi nem lát a jobb szemére, nem hall a sérült bal fülére. Visszaviszik édesanyja házába. Az anya, Gertie (Nagy-Kálózy Eszter) időközben súlyos szélütést szenvedett, alig értjük a beszédét. Heidi (Botos Éva) van a segítségére. Claire emlékezetében lassan visszatérnek a gyrekkori helyszínhez kötődő emlékei. Felidézi a ház kutyáit, a szomszédokat, a szülőház díszleteit. A maszkos férfiről kiderül, hogy az első férje, a fia apja. A pincében lefűrészeli a bilincset a férfiról és a barátjáról… aztán még sok minden kiderül róluk. Innen nem árulhatunk el többet a családi tragédiáról, csak azt, hogy elég különös helyzetek tanúi lehetünk…
A kortárs drámát fordította Upor László, a jelmezt Kiss Julcsi tervezte, a dramaturg Bagossy Levente volt., a rendező pedig Szikszai Rémusz. Arra ne számítsunk, hogy a darab fergeteges hangulatú, inkább szomorkás dráma lesz.
További előadások várhatók december 21-én, 22-én, azután január 7-én,8-án és 13-án.


Dobi Ildikó - EuroAstra

Nincsenek megjegyzések: