2018. december 6., csütörtök

„Előkészületek és születésnap”




.

Tiszatáj Szalon - Tandori, Szeged, Tiszatáj - 2018. december 12. 18 óra. 2018. december 8-án 80 éves lesz Tandori Dezső, Kossuth- és Prima Primissima-díjas alkotó, a Nemzet Művésze, kortárs magyar irodalmunk egyik „főszereplője”. Tandori évtizedek óta élő klasszikus, de a klasszikum képzetéhez tartozó megállapodottság és méltóság iránti igény legkisebb jele nélkül, egyedül a pályáját kijelölő művek rangja, értéke, hatása okán.


Írói, költői munkájának jelentősége voltaképpen az 1968-as Töredék Hamletnek megjelenése óta nyilvánvaló és nem megkérdőjelezhető ténye irodalmi tudatunknak. Kísérletei, melyekkel új horizontot nyitott a kifejezés számára, érzékenysége, mellyel az irodalmi nyelvet a fennköltségtől mentes odafigyelés eszközévé tette, olyan életművet eredményeztek, melynek középpontjában az ottliki „létezésszakma” rejtelmei álltak. Olyan eleven, eredendő küldetésével folytonos kapcsolatban álló életmű Tandorié, melynek régen leírt első szava és mindenkori utolsó gesztusa az evidens egymásra vonatkozás tér-idejében találkozik, távol a világi aktualitások sürgetésétől, de nem elszakadva korunk – Tandori kora – valóságának kihívásaitól.

A szegedi Tiszatáj folyóiratban 1971 óta jelennek meg Tandori Dezső írásai.
Megtisztelő és a lap minden formátuma mellett kitartó hűségének köszönhetően Tandorié a folyóirat által legteljesebben dokumentált életmű a XX. század második feléből. A szerző Szegedhez való kötődését még jobban elmélyíti, hogy 2002-től 11 kötete is a Tiszatáj Könyvek sorozatában jelent meg.

A Tiszatáj folyóirat és kiadó, Tandori Dezső előtt tisztelegve 2018. december 12-én 18 órától rendhagyó születésnapi köszöntést szervez, ahol a lap decemberi, Tandori-blokkot is tartalmazó számának, valamint a szerző új, Nincs beszédülés című kötetének beszélgetéssel egybekötött bemutatója lesz. A beszélgetés résztvevői: Fried István, Bacsa Gábor, irodalomtörténészek. A vendégeket a lap szerkesztői, Orcsik Roland és Tóth Ákos kérdezik. Az eseménnyel egy időben Fried István, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának emeritus professzora nyitja meg a szerző rajzaiból és kísérőszövegeiből létrehozott, Maigret-re várva, Szegeden című kiállítást.
A programoknak a Tiszatáj Szalon (Szeged, 6720 Roosevelt tér 10-11.) ad otthont.
A részvétel ingyenes. 
A Tiszatáj decemberi száma: http://tiszatajonline.hu/?p=120874




Nincsenek megjegyzések: