2016. február 22., hétfő

Liliom bemutató a Miskolci Nemzeti Színházban
A magyar irodalom egyik legszebb szerelmes történetét, Molnár Ferenc Liliom című külvárosi legendáját állítja színpadra a Miskolci Nemzeti Színházban Szabó Máté rendező. Molnár Ferenc hatalmas életművének egyik leghíresebb, legsikeresebb drámája a Liliom, a melegszívű hintáslegény és az egyszerű, de a hintáslegénybe egy életre szerelmes cselédlány megható története, amely február 26-án újra megelevenedik a miskolci színpadon. Molnár Ferenc egyik leghíresebb színdarabja hatalmas siker volt nemcsak magyar, hanem számos külföldi színpadon is. A Liliom azok közé a drámák közé tartozik, amelyek soha nem avulnak el. Ha kíváncsi, nyitott, érzékeny színházcsinálók viszik színre a körhintásfiú és a cselédlány, valamint a körülöttük lévő szereplők történetét, mély és egyben humoros előadás születik szerelemről, megbocsátásról, hűségről. 

Julika, a cselédlány soha többé nem megy haza kimenőjéről, hanem a körhintás-csalogató Liliom kedvese lesz. Liliomot a körhinta-tulajdonos Muskátné, a férfi szeretője rúgja ki, amiért kiáll a kis cselédbogár mellett. Liliom és Julika együtt nyomorognak, közben Julika gyereket vár, ám Liliom türelmetlenül, rosszul bánik vele. Pedig szeretik egymást, igaz, mély szerelemmel. Olyan szerelemmel, ami ebben a világban nem is érthető, és nem is teljesülhet be igazán, és ami talán számukra is felfoghatatlan. De egymás iránt érzett hűségük még Liliom halála után is kitart, és örökre összeköti őket.

Külvárosi legenda szerelemről, elfogadásról, megbocsátásról.
Szabó Máté elmondta, bár sokféle dramaturgiában előadták már ezt a történetet, ő Molnár Ferenc eredeti dramaturgiája mellett döntött.
„A leginkább annak a kontrasztja izgatott ebben a történetben, hogy kívülről milyennek tűnik egy kapcsolat, és belül milyen titkai vannak. Sohasem szándékosan lépünk a helytelen útra. Mindannyian tévelygünk, és ha valaki képes elnézni a tévelygésünket, akkor valóban megszűnhetnek a hibáink" - hangsúlyozta a rendező. Néha valaki meglát bennünk valami olyat, amit a külvilág nem. Szerintem nagyon ijesztő tud lenni, ha valaki olyannak lát bennünket, amilyenek igazán mélyen vagyunk, és sok esetben ez elől el akarunk menekülni.  Liliom és Julika szerelme valójában egy legenda. Csak sejteni tudjuk, hogy ők hogyan és mennyire szeretik egymást. A legendákról nem tudjuk, igazak-e. Az tudja, aki ott volt. És csak az tudja, hogy mi a megbocsátás, aki egyszer bűnt követett el. De a bűn a „szívszerelme" által legendává lesz. Hogy ez a csoda hogyan történik meg, azt meséli el ez a történet."

Színészként ez egy hatalmas kaland és nagy utazás. Az előadás elején felszállunk a vonatra - mondhatjuk, hogy szerelemvonatra - és hét képen át végigmegyünk egy nagyon rögös, de nagyon gazdag úton, amelyen megismerjük a szerelmet, az emberi kicsiséget és nagyságot - mesélte Simon Zoltán, akit a Liliom címszerepében láthat majd a közönség.
Azt gondolom, hogy a "liliomság" nagyon sokféle. Nem csupán a csibészsége, a nyers ereje bűvöli el a nőket, hanem az is, hogy hatalmas szíve van. Ebből azonban keveset látunk. Liliom igazi személyisége abban ismerhető meg, ahogy Julika látja őt. Ez a kapcsolat egy nem e világra való szerelem. Liliom ennek a világnak a keretei között nem tud élni, túlságosan szabad lélek a hétköznapok gondjainak kötöttségéhez. Amikor találkoznak, a két lélek szárnyal egymás mellett, de a testük elszenvedi a mindennapok gyötrelmeit - mondta a színművész.

Juli szerepét Czakó Julianna alakítja, aki elárulta, bár ez nem egy könnyű feladat, boldog, hogy ezt a szerepet eljátszhatja, mert számára ez a világirodalom legszebb szerelmes története. Julika élete a Liliom iránt érzett szerelme miatt vesz 180 fokos fordulatot. Szerintem az a csodálatos ebben, hogy ez a két nyomorult ember hogyan tudja szeretni egymást. Ez egy igazi, őszinte, a síron túl is tartó szerelem. Egyszerre csodálatos és borzasztó - mondta el a színésznő.

A szerelmi háromszög harmadig tagja, a Julikára féltékeny Muskátné szerepében Szirbik Bernadettet láthatjuk. A színésznő elárulta, már játszott Molnár Ferenc darabban korábban, és nagyon közel érzi magához ezt a kort.
„A nyelvezet, a stílus, a ruházat, minden nagyon közel áll hozzám, el tudnám képzelni magam abban a korban, ha lehetne, szívesen visszamennék. Molnár Ferenc fantasztikus szerző, igazi művész, igazi tehetség, és nagyon hálásak lehetünk neki a műveiért." - mondta Szirbik Bernadett. „Nagyon vágytam Muskátné szerepére, bár azt gondoltam, hogy majd később talál meg. De közben rájöttem, hogy ahogy múltak fölöttem az évek, megértem erre a szerepre. Ha a tükörbe nézek, azt gondolom: igen, én vagyok Muskátné."

Molnár Ferenc: Liliom - Külvárosi legenda
Liliom: SIMON Zoltán
Juli: CZAKÓ Julianna
Mari: SIMONFI Adrienn
Hugó: KOKICS Péter
Muskátné: SZIRBIK Bernadett
valamint MÁHR Ági Jászai-díjas, HARSÁNYI Attila, FANDL Ferenc,
MOLNÁR Sándor Tamás, FARKAS Sándor, MOLNÁR Róbert, DÁVID Kamilla,
OSVÁTH Tibor, PÉVA Ibolya, KEREKES Valéria,
A BALTAZÁR színház tagjai, az UTCA-SZAK fiataljai                   
Díszlet: CZIEGLER Balázs, jelmez: PILINYI Márta
Dramaturg: GARAI Judit
Rendező: Szabó Máté

2016. február 26. - Bemutató
Miskolci Nemzeti Színház

http://mnsz.hu

Lantai József -EuroAstra

Nincsenek megjegyzések: