2016. február 4., csütörtök

Lajkó Félix Citerásparty
Jó ideje nem láthattuk már Lajkó Félixet és legkedvesebb gyerekkori hangszerét a citerát egy színpadon. Február 5-én itt a soha vissza nem térő alkalom, hiszen az Akvárium Klubban ismét új dimenziók nyílnak eme csodálatos hangszer által.Lajkó Félix zenei pályafutása körbeért. Élete első hangszerével tízéves korában ismerkedett meg. Ez a hangszer a citera volt. Majd valahogy mégis hegedűt ragadott, és számos zenekari tagság (Dresch Quartett, Makúz, Ritual Nova - csak hogy néhányat említsünk) után szólóban is bizonyította zsenialitását. Felsorolni is sok lenne, mennyi sokszínű projektben vett részt.

Több színházi előadáshoz és filmhez írt zenét, nevéhez fűződik az 1998-as szarajevói kulturális fesztivál himnuszának megkomponálása, róla forgatta Jancsó Miklós a „Játssz Félix, játssz!" című kisfilmjét, írt zenét a Velencei Biennálé „Új Atlantisz felé" című projektjéhez, illetve főszerepet játszott Mundruczó Kornél „Delta" című filmjében (amelynek zenéjét is ő szerezte és játssza). Hegedűjátékáért világszerte rajonganak, Londontól Tokióig, Berlintől New Yorkig.

Majd 2012-ben újra előkerült a citera. Egy évvel később pedig megjelent e hangszerre koncentráló első lemeze Mező címmel. Az album osztatlan sikert aratott a szakma és a közönség köreiben is. 3 hónapig vezette a WMCE (World Music Chart Europe) európai világzenei top-listát, ezzel elérve, hogy 2013-ban Lajkó Félix lett a legjobb európai zeneszerző.

És ettől az évtől kezdve Lajkó Félix citerás party koncerteket is ad.
Igen, partykat, hiszen a hangszer az ő kezében olyan egyedi, elementáris erővel bír, mintha egy elektronikus produkció alapját hallanánk. És pont ettől lesz olyan különleges ez a koncert, hiszen végre nem egy csendesülős, hanem egy igazi, ízig-vérig klubkoncerten szippantja be és bírja táncra a hallgatóságot a citera mindent elsöprő erejével, na és persze saját utánozhatatlan kisugárzásával Lajkó Félix.
Február 5-én Lajkó Félix citerás partikoncertet tart az Akváriumban, ahol partnere az Operentzia lesz. Elhangzik tehát a toplistás MEZŐ című citerás lemez anyaga, új köntösbe burkolva.
Jegyek elővételben: http://goo.gl/oNikZN

2016. február 5.
Lajkó Félix Citerásparty
Akvárium Klub

https://goo.gl/uXPbRT
https://www.youtube.com/watch?v=KEYA1CgsGMo
https://youtu.be/nu12c0wqKTA

Lantai József - EuroAstra

Nincsenek megjegyzések: