2015. március 10., kedd

Pablo de Sarasate





Pablo Martín Melitón de Sarasate y Navascués (Pamplona, 1844. március 10. – Biarritz, 1908. szeptember 20.) spanyol hegedűművész és zeneszerző.

Már 12 évesen a madridi udvarban játszott, (1856-59) a párizsi Conservatoire-on Jean Alard tanítványa volt. Spanyolországi sikerei után külföldi hangversenykörutakat tett, melynek során eljutott a Távol-Keletre és Amerikába is.
Sarasate számára írta Lalo Symphonie espagnole című darabját, Max Bruch a 2. hegedűversenyét, Saint-Saëns a Rondo capprioso című művét és három hegedűversenyét. Sarasate a magasabb virtuozitás minden jellemzőjével rendelkezett; intonációja kristálytiszta, technikája és tónusa varázslatos volt. Írt néhány hegedű szólódarabot (legismertebbek a Cigánymelódiák zongorával vagy zenekarral, op.20).



Gyönyörű játéka mellett még egy dologért vagyok nagyon hálás neki: azért a csattanós válaszért, amelyet annak a hölgynek adott, aki vacsorára hívta „a hegedűjével együtt”.
-Kedves hölgyem – válaszolta neki –, én boldogan elmegyek, de a hegedűm nem szokott vacsorázni.

Sir George Henschel lánya, Helen


Forrás: Brockhaus Riemann – Zenei Lexikon, Norman Lebrecht – A komolyzene anekdotakincse (225. oldal) Európa Könyvkiadó Budapest, 2012 ISBN 978 963 07 9362 9 

 

Nincsenek megjegyzések: