Világkörüli turné kezdőpontja lesz Budapest, a tavasz első napján.
Március 21-én a maga nemében egyedülálló rendezvény helyszíne lesz a
Hotel Sofitel Chain Bridge nagy rendezvényterme. Több mint 30 ország 100
féle vodkája találkozik itt majd egymással - no meg kedvelőikkel.
A budapesti Vodka Show-nak pár hónapon belül lesz egy állomása
Párizsban, majd Münchenben és folynak már a tárgyalások koreai
megjelenésről is. Annyi előre megállapítható róla, hogy „unikum" lesz a
gasztronómiai fesztiválok sorában. Pezsgővel és borral sokan
foglalkoznak, a vodkával viszont - ami versenyben van „a világ
legnépszerűbb itala" címért is - eddig még senki. Nem rendeztek neki
fesztivált és tudomásunk szerint sehol nem jelent meg száz vodka
egyszerre, egy helyszínen. A rendezők az ötletet Szocsiból merítették.
Ott - pár évvel ezelőtt - egy rendezvényen huszonöt helyi vodkát
kínáltak.
Arról, hogy pontosan mi is a vodka és honnan ered, pár évszázad óta
folyik a vita az oroszok és a lengyelek között. Anélkül, hogy az eredet
kérdését eldönteni kívánnánk, annyi megjegyezhető, hogy abban az időben,
amikor vodka már kétségtelenül létezett, önálló Lengyelországról még
nem beszélhetünk. Lengyel népről viszont igen - ettől kezdve mindenki
foglaljon állást kedve szerint. Persze erről szó lesz a Vodka show-n is,
meg arról is, hogy kinek van joga vodkát gyártani és mitől is jó a
vodka? A vodkakészítés klasszikus alapszabálya ugyanis az, hogy minden
olyan anyagból készíthető, aminek a keményítő-, illetve cukortartalma
elég magas. Így készítenek vodkát gabonából, de burgonyából, sőt
céklából és tejből is! Legutóbb már szőlőből is megpróbálkoztak vele. A
legfontosabb jellemzője pedig az, hogy az eredeti alapanyag íze teljesen
tűnjön el az italból. Szemben a whiskyvel és a pálinkával, ahol a
gyümölcs íz és a füst íz megtartása lényeges, itt arra törekednek, hogy
minél tisztább, semlegesebb legyen az, ami a pohárba kerül. Ennek
ellenére azért mégis minden vodkának más íze van! Ezért lesz érdekes a
sok különböző vodkát megkóstolni. Közöttük olyanokat is melyekkel csak
nagyon ritkán találkozhat az „átlagos" fogyasztó.
A Vodka Show látogatására többféle lehetőség van. Kapható lesz a
„sétáló" jegy, melynek ára 3990 Ft és tartozik hozzá egy ajándék
kóstolópohár, egy tokhalas, kaviáros kis kóstolótál és négy kóstolójegy.
A V.I. P. jegy ára 19.900 Ft és ezért már néhány orosz tájegység
különlegességeit magában foglaló, ötfogásos vodkavacsorát is kap a
vendég. A vacsora egy pohár Moët & Chandon pezsgővel kezdődik,
kaviár formációval folytatódik, követi ezt a klasszikus orosz borscs
leves, melyhez vodka és ismét egy pohár pezsgő társul. A meleg előétel a
hússal töltött tészta, a pelmenyi lesz egy kis tejföllel meglocsolva.
Majd a tokhal érkezik szarvasgombás burgonyapéppel, zöldségekkel és az
ételsort egy vodkás, fehércsokoládé mousse zárja.
Az ételeket természetesen Oroszország egyik legexkluzívabb vodkája, a
Russian Standard vodka is kíséri. Ez az ital azért különleges, mert a
Ladoga-tó rendkívül tiszta vizéből készül. Alapanyaga a téli aratású
búza, mely édeskés, telt ízt kölcsönöz az italnak. A gyártás során a
párlatokat nyolc alkalommal kvarckristályokon át desztillálják, így
nyerik különleges tisztaságát. Várhatóan ugyancsak a show egyik
különlegessége lesz a Kaukázusból származó Winter Palace vodka, amit
Magyarországon még nem ismer a közönség. A vize nem tóból, hanem
gleccserekből származik, a gyártás során hatszoros desztillálást
alkalmaznak. Bemutatkozik majd mellette még skót, vietnámi és japán
vodka is. Ez egyben vitára is okod ad, mert a klasszikus vodkagyártásban
fontos, hogy eltűnjenek az ízek, míg az ázsiai emberek jobban
ragaszkodnak az alapanyag ízeihez.
http://www.thevodkashow.hu
Révay András -EuroAstra
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése