2015. március 19., csütörtök

Budapesti Vodka Show a tavasz első napjánVilágkörüli turné kezdőpontja lesz Budapest, a tavasz első napján. Március 21-én a maga nemében egyedülálló rendezvény helyszíne lesz a Hotel Sofitel Chain Bridge nagy rendezvényterme. Több mint 30 ország 100 féle vodkája találkozik itt majd egymással - no meg kedvelőikkel.

A budapesti Vodka Show-nak pár hónapon belül lesz egy állomása Párizsban, majd Münchenben és folynak már a tárgyalások koreai megjelenésről is. Annyi előre megállapítható róla, hogy „unikum" lesz a gasztronómiai fesztiválok sorában. Pezsgővel és borral sokan foglalkoznak, a vodkával viszont - ami versenyben van „a világ legnépszerűbb itala" címért is - eddig még senki. Nem rendeztek neki fesztivált és tudomásunk szerint sehol nem jelent meg száz vodka egyszerre, egy helyszínen. A rendezők az ötletet Szocsiból merítették. Ott - pár évvel ezelőtt - egy rendezvényen huszonöt helyi vodkát kínáltak.
Arról, hogy pontosan mi is a vodka és honnan ered, pár évszázad óta folyik a vita az oroszok és a lengyelek között. Anélkül, hogy az eredet kérdését eldönteni kívánnánk, annyi megjegyezhető, hogy abban az időben, amikor vodka már kétségtelenül létezett, önálló Lengyelországról még nem beszélhetünk. Lengyel népről viszont igen - ettől kezdve mindenki foglaljon állást kedve szerint. Persze erről szó lesz a Vodka show-n is, meg arról is, hogy kinek van joga vodkát gyártani és mitől is jó a vodka? A vodkakészítés klasszikus alapszabálya ugyanis az, hogy minden olyan anyagból készíthető, aminek a keményítő-, illetve cukortartalma elég magas. Így készítenek vodkát gabonából, de burgonyából, sőt céklából és tejből is! Legutóbb már szőlőből is megpróbálkoztak vele. A legfontosabb jellemzője pedig az, hogy az eredeti alapanyag íze teljesen tűnjön el az italból. Szemben a whiskyvel és a pálinkával, ahol a gyümölcs íz és a füst íz megtartása lényeges, itt arra törekednek, hogy minél tisztább, semlegesebb legyen az, ami a pohárba kerül. Ennek ellenére azért mégis minden vodkának más íze van! Ezért lesz érdekes a sok különböző vodkát megkóstolni. Közöttük olyanokat is melyekkel csak nagyon ritkán találkozhat az „átlagos" fogyasztó.
A Vodka Show látogatására többféle lehetőség van. Kapható lesz a „sétáló" jegy, melynek ára 3990 Ft és tartozik hozzá egy ajándék kóstolópohár, egy tokhalas, kaviáros kis kóstolótál és négy kóstolójegy. A V.I. P. jegy ára 19.900 Ft és ezért már néhány orosz tájegység különlegességeit magában foglaló, ötfogásos vodkavacsorát is kap a vendég. A vacsora egy pohár Moët & Chandon pezsgővel kezdődik, kaviár formációval folytatódik, követi ezt a klasszikus orosz borscs leves, melyhez vodka és ismét egy pohár pezsgő társul. A meleg előétel a hússal töltött tészta, a pelmenyi lesz egy kis tejföllel meglocsolva. Majd a tokhal érkezik szarvasgombás burgonyapéppel, zöldségekkel és az ételsort egy vodkás, fehércsokoládé mousse zárja.
Az ételeket természetesen Oroszország egyik legexkluzívabb vodkája, a Russian Standard vodka is kíséri. Ez az ital azért különleges, mert a Ladoga-tó rendkívül tiszta vizéből készül. Alapanyaga a téli aratású búza, mely édeskés, telt ízt kölcsönöz az italnak. A gyártás során a párlatokat nyolc alkalommal kvarckristályokon át desztillálják, így nyerik különleges tisztaságát. Várhatóan ugyancsak a show egyik különlegessége lesz a Kaukázusból származó Winter Palace vodka, amit Magyarországon még nem ismer a közönség. A vize nem tóból, hanem gleccserekből származik, a gyártás során hatszoros desztillálást alkalmaznak. Bemutatkozik majd mellette még skót, vietnámi és japán vodka is. Ez egyben vitára is okod ad, mert a klasszikus vodkagyártásban fontos, hogy eltűnjenek az ízek, míg az ázsiai emberek jobban ragaszkodnak az alapanyag ízeihez. 

http://www.thevodkashow.huRévay András -EuroAstra

Nincsenek megjegyzések: