2015. március 16., hétfő

Magyar Termék Nagydíj



.


Immár 18. alkalommal hirdették meg a minőségi és nívós hazai áruk, szolgáltatások védjegyeként ismert Magyar Termék Nagydíj Pályázatot, amely megtestesíti Magyarország elismerését és elkötelezettségét a tanúsított minőség iránt. Hazánk legtekintélyesebb, önkéntes tanúsítási rendszerében 2015-ben már 37 főcsoport 73 témakörében lehet pályázni a díjak elnyerésére.


Idén bővült azon cégek köre is, akik benyújthatják pályázataikat: már a Kárpát-régióból is várják az olyan értékeket közvetítő vállalkozások jelentkezését, amelyek Magyarországra is forgalmazott, a pályázati kiírásnak is megfelelő termékeket állítanak elő.
Új kiírók is csatlakoztak a pályázathoz, akik tovább erősítik a pályázati rendszer magas színvonalát, őrzik a díjak odaítélésének objektív és pártatlan módját, így biztosítva tisztaságát és sérthetetlenségét.

A 18. Magyar Termék Nagydíjra 2015. május 22-ig pályázhatnak a vállalkozások.

A Magyar Termék Nagydíj Pályázat eddigi múltja és sikere jól példázza, hogy a hazai vállalkozások már felismerték azt, hogy minőségi, innovatív árukkal és szolgáltatásokkal jelentős előnyre tehetnek szert az egyre fokozódó gazdasági versenyben. A hiteles, ismert védjeggyel ellátott termékeket a fogyasztók egyre inkább keresik és bizalommal fordulnak feléjük, így a független zsűri által odaítélt, szigorú szakmai szempontoknak megfelelő minőségtanúsításnak valódi gazdasági hozadéka van.

A Magyar Termék Nagydíj Pályázat 1998-as indulása óta évről évre bővült mind a pályázó cégek köre, mind a pályázati főcsoportok száma. Napjainkra 486 áru és szolgáltatás érdemelte ki a kitüntetést és a díjazottak több mint fele ma is használja díjazott termékein a Magyar Termék Nagydíj tanúsító védjegyet. A tavalyi 31 után idén már 37 főcsoportban nevezhetnek a vállalkozások különböző termékeket, hogy a kiváló minőséget jelző védjegyet elnyerjék. A Pályázat a kezdetektől nagy hangsúlyt helyez arra, hogy olyan vállalkozások kapják meg a díjat, amelyek innovatív, magas szellemi hozzáadott értékeket képviselnek, minőségi, környezetbarát és a fogyasztók életminőségét javító megoldásokat kínálnak.

2015-től olyan új főcsoportokban is indulhatnak a cégek, mint a különleges táplálkozási igényt kielégítő élelmiszerek, a közétkeztetés, fenntartható gazdálkodás ökológiai szemléletű módszerei; a szabadidő kulturált eltöltését segítő szolgáltatások, vagy a kulturális rendezvények, sportesemények, amelyek jól mutatják a fogyasztói, illetve a keresleti-kínálati trendek, igények változásait is.

„A Magyar Termék Nagydíj Pályázat Kiírói Tanácsa a kezdetektől azokat a hazai vállalkozásokat részesíti elismerésben, amelyek munkájuk során nem csak a jóra, hanem a kiválóra törekedve alkotásaikkal, eredményeikkel bizonyítják a magyar elme és kreativitás nagyszerűségét" - mondta Dr. Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Termék Nagydíj Pályázat fővédnöke képviseletében Dr. Pap Csaba Gábor, az Országgyűlés alelnöki titkárságának vezetője. „Az elmúlt évek tapasztalatára támaszkodva bizton remélem, hogy a pályázók kreativitásukkal és szakmai felkészültségükkel idén is nehéz helyzetbe hozzák a szakmai zsűrit, s így a szeptemberi díjátadó valóban a hazai gazdaság és a magyar találékonyság ünnepe lesz" - tette hozzá.

Az idei évtől a határon túli magyar vállalkozások is jelentkezhetnek a pályázatra.
A kiírók ezzel a változtatással az anyaország és az országhatáron kívüli magyar nyelvű régiók gazdasági, kulturális kapcsolatainak erősödését, élénkülését is szeretnék elősegíteni.
Ezt emelte ki Kiss Károlyné Ildikó, a Magyar Termék Nagydíj Pályázati Iroda ügyvivő igazgatója is: „A korábbi évek során megkerestek bennünket olyan határon túli cégek is, akik pályázni szerettek volna a Magyar Termék Nagydíjra. Ez is azt mutatja, hogy a védjegy ismertsége immár átlépte az országhatárokat, a külhoni fogyasztók és a vállalkozások is nagyobb bizalommal fordulnak a minősített termékek felé. Az igényekre reagálva idén már olyan Kárpát-régióbeli cégek pályázatait is várjuk, akik nívós értékeket közvetítő, Magyarországon is forgalmazott árukat és szolgáltatásokat kínálnak."

A magyar és a határon túli területek kapcsolatainak szorosabbá tételét és élénkítését szolgálja a 2015-ben hagyományteremtő céllal megalapított Magyar Termék Nagydíj Pályázat Régiók Életműdíj is. A Kiírók Tanácsa az új díjjal azt a természetes személyt ismeri majd el, aki tevékenységével évek óta segíti a határon túli térségek és az anyaország gazdasági, kulturális, oktatási kapcsolatainak erősítését, és aki munkájával elkötelezett a hagyományok tisztelete és a magyarság eszméje iránt.

A Magyar Termék Nagydíj pályázati kiírása: A Kiírói Tanácsa idén új tagokkal bővült, erősítve a Pályázat minőségi színvonalát és nívóját. A Közbeszerzési Hatóság, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium támogatásával meghirdetett Magyar Termék Nagydíj Pályázat Kiírói Tanácsának tagjai a HIPAVILON Magyar Szellemi Tulajdon Ügynökség, az INDUSTORG-VÉDJEGYIRODA Minőségügyi Kft., a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet, a TERC Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a TÜV Rheinland InterCert Kft. és a WTS Klient Kft.

A Magyar Termék Nagydíj Pályázaton részt vehet minden, a pályázati főcsoportok szerinti, a pályázat céljainak megfelelő, Magyarországon, illetve a Kárpát-régióban gyártott, forgalmazott, sorozatgyártásra alkalmas késztermék, termékcsalád, illetve ahhoz kapcsolódó szolgáltatás, mellyel rendszert alkothat, valamint önálló szolgáltatás is. A pályázatokat a kiírók által felkért, független szakmai zsűri bírálja el. A Magyar Termék Nagydíj elnyerése szigorú követelményrendszerhez kötött, a kitüntetett termékek és szolgáltatások megfelelőségének igazolását független, szakértőkből álló zsűri vizsgálja, garantálja és folyamatosan ellenőrzi.

2015. május 22-ig lehet nevezni a Magyar Termék Nagydíj Pályázatra.
A hagyományokhoz híven az eredményhirdetésre szeptember elején kerül sor a Parlament Felsőházi Termében, közjogi méltóságok a gazdaság és a közélet kiemelkedő személyiségei, valamint a gazdaság-diplomácia vezető tisztségviselői jelenlétében. Ekkor adják át a díjazottaknak a Magyar Termék Nagydíj szimbólumaként már jól ismert Trófeát és a kiírói különdíjakat jelképező trófeákat, amelyeket a több mint 230 éves múltra visszatekintő, rendkívül gazdag hagyományokkal rendelkező, Hollóházán működő Magyar Porcelánmanufaktúra Kft. készít. Mindezek mellett pedig ugyancsak átadásra kerülnek különböző intézmények, szervezetek által felajánlott értékes különdíjak is.

A pályázati feltételekről bővebben a www.termeknagydij.hu honlapon tájékozódhatnak, ahol a pályázati felhívás és a jelentkezési lap is elérhető.

A Magyar Termék Nagydíj Pályázati Rendszer célja, hogy elismerje a pályázaton megfelelő termékek és szolgáltatások magas minőségi színvonalát, elősegítse a nemzetközi piacon versenyképes termékek előállítását, ösztönözze azok fejlesztését. Hozzájárul a pályázaton minősítést szerzett termékek gyártóinak piaci munkájához, export-tevékenységük fejlesztéséhez. Emellett feladata, hogy segítséget nyújtson a fogyasztók minőségtudatos választásában, hozzájáruljon az egészségtudatos termékek fejlesztéséhez és forgalmazásához.
A Magyar Termék Nagydíj Pályázatra minden természetes és jogi személy, jogi személyiség, egyéni vállalkozó vagy alkotóközösség benyújthat pályázatot. Egy pályázó több pályázattal is szerepelhet, illetve arra is van lehetőség, hogy több pályázó közös pályázattal induljon a megmérettetésen. Egy pályázatban egy termék vagy termékcsalád szerepelhet. Egy termékcsalád kevesebb, mint 10 termékből állhat. Nem képezheti pályázat tárgyát olyan technológiai eljárás, mely nem testesült meg termékben, illetve olyan szolgáltatás, mely a pályázat benyújtásakor nem került bevezetésre.

A pályázatok elbírálása több fordulós értékeléssel történik.
A zsűri fokozottan veszi figyelembe:
  • a pályázati dokumentáció tartalmi és esztétikai teljességét
  • a pályázatra benyújtott termék/termékcsalád, szolgáltatás biztonságosságát, megfelelőségét, minőségét, újszerűségét, piacképességét, gazdasági hasznosságát, exporterejét
  • az energiatakarékos, környezetbarát megoldások alkalmazását, a fogyasztónak kínált előnyöket
  • a megfelelőséget igazoló, harmadik fél - tanúsító szervezet - által kiállított tanúsítványt vagy szakvéleményt
  • a szakértők állásfoglalását
  • a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet, illetve a TÜV Rheinland InterCert Kft. vizsgálatainak tapasztalatait
  • minőségirányítási rendszer alkalmazását (például: ISO, vagy élelmiszerek esetében HACCP)
  • a szellemitulajdon-védelmi tudatosságot
  • a forgalomba hozatal jogszabályi feltételeit
  • korábban elnyert díjak, tanúsító védjegyek meglétét
  • a fogyasztónak kínált önként vállalt plusz előnyöket
  • a pályázati anyagokban szereplő pénzügyi adatok hihetőségét és hitelességét

A Kiírók Tanácsának döntése alapján a legkiemelkedőbbnek ítélt pályázatok elnyerik a Magyar Termék Nagydíj kitüntető címet és ezzel együtt a Magyar Termék Nagydíj tanúsító védjegy egyéves díjmentes használatát. A védjegy használatára vonatkozó jogokat és kötelezettségeket a Védjegyhasználati Szerződés rögzíti. A védjegy egy éven túli használata az utóellenőrzésben szereplő állásfoglalástól függ és díjköteles. A Kiírók Tanácsa által felkért szervezetek a díjazott árukat és szolgáltatásokat nem csak megfelelőség, hanem a díjazott általi publikálás szempontjából is ellenőrzik.  Negatív változás esetén a védjegy használatát felfüggeszthetik vagy végső soron visszavonhatják. A védjegy használatában bekövetkezett változások nyilvánosságra kerülnek.
A Magyar Termék Nagydíj kitüntető címet magyar és angol nyelvű díszoklevél, valamint a Hollóházán működő Magyar Porcelánmanufaktúra Kft. alkotógárdája által készített, egyedi iparművészeti trófea tanúsítja.

www.termeknagydij.hu

Lantai József -EuroAstra

Nincsenek megjegyzések: