2015. március 30., hétfő

Így készülj fel az állásinterjúra



.


Hogyan kell felkészülni az állásinterjúra, milyen ruhában kell érkezni, mire számíthat a pályázó, melyek azok a tipikus kérdések, amiket biztosan feltesznek az interjú során? A BKF hallgatói tudnak valamit, hiszen a DPR kutatásaik szerint a végzősök 87%-a három hónapon belül állást talál.

Ha nem most kezdted az egyetemi vagy a főiskolai féléveidet, akkor itt az ideje, hogy felkészülj életed első állásinterjújára.

Hol érdemes álláshirdetéseket nézni? 

A főiskolák, egyetemek külön állásbörzéket szerveznek a diákjaiknak. A Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskolán a Karrier Centrum segítségét is igénybe vehetik a hallgatók. Ezen kívül minden évben BKF Doors néven nemzetközi állásbörzét is tartanak, ahol a hallgatók megismerkedhetnek a munkapiaci lehetőségekkel, láthatják a munkaerő kiválasztás folyamatát és lehetőségük van próba állásinterjúkon is részt venni.
A BKF diplomás pályakövetési kutatásai is alátámasztják a karrier börzék fontosságát, miszerint a végzős hallgatóik 87%-a három hónapon belül, 51%-k pedig már a főiskolai évek alatt elhelyezkedik.
Így készülj fel az állásinterjúra

Pontosan tudnod kell, milyen területen szeretnél elhelyezkedni. Milyen igényeid vannak a munkával kapcsolatban, esetleg milyen kompromisszumokat kötnél, hogy a kiválasztott pályázatot elnyerd. Mielőtt elküldöd az önéletrajzodat, célszerű tájékozódni a cégről, ahová jelentkezel. Mivel foglalkoznak, milyen szolgáltatásaik vannak, milyen termékeket értékesítenek, mi a piaci helyzetük stb. Arról is érdemes előzetesen érdeklődnöd, hogy az interjú során kivel fogsz találkozni. A pályázati anyagban pontosan szerepeljen a neved, elérhetőséged. Ügyelj a határidők betartására, a tárgyban pontosan írd be a kiírt munkaköri pozíciót, figyelj a megszólításra, az aláírásra. Tanuld meg az önéletrajzodat és kinyomtatva is vidd magaddal minden állásinterjúra.
Fél siker a megjelenés és a ruházat

Alapszabály, hogy az interjúra pontosan érkezzünk. Ha késünk, előfordulhat, hogy azonnal megköszönik a részvételünket. Megjelenésünk legyen ápolt, igényes és a munkakörnek megfelelő. Ha például pénzügyi, HR területre jelentkezünk, nem engedhető meg a laza elegancia. Kerüljük a feltűnő és kivágott blúzokat, a gyűrött inget, a miniszoknyát és a farmernadrágot, a túlzott mennyiségű parfümöt. Kipihenten és ápoltan érkezzünk, lehetőleg ne előző nap szervezzünk bulit.
Az interjú menete

Az interjúk többsége a cég tárgyalójában zajlik, ha egy körös a meghallgatás, akkor akár 3-4 fő vezető vagy leendő munkatárs is jelen lehet.
Nagyon fontos az első benyomás, így a bemutatkozás is, ami már része az interjúnak. Határozottan, érthetően és udvariasan mutatkozzunk be, kerüljük a túlzásokat, például a harsány megjelenést, de semmiképp se kezeljük kishitűen a szituációt. Az állásinterjún egyenrangú felek vagyunk a felvételiztető személlyel, nincs alá-fölé rendelt viszony. Neki éppen annyira szüksége lehet ránk, amennyire nekünk őrá.
Az interjú gyakran azzal kezdődik, hogy megkérnek minket, mutassuk be magunkat.
Itt röviden, érdekesen és pontosan ismertessük az önéletrajzunkat és mondjuk el, miért jelentkeztünk az állásra. Az interjú alatt ne féljünk kérdezni, ha a munkakörrel, a céggel kapcsolatban eszünkbe jutott valami. Az interjú végén, ha nem tudatják velünk, akkor bátran érdeklődjünk, hogy mikor várhatunk visszajelzést a munkakör betöltésével kapcsolatban, akár állapodjunk meg egy határidőben.
Mit tartanak fontosnak a vállalatok?

Kreatív gondolkodás, elhivatottság, rugalmasság, pozitív hozzáállás, használható nyelvtudás, alapos elméleti felkészültség mellett egyre fontosabb a szakmai gyakorlat. Ma már egy főiskola nagy hangsúlyt fektet arra, hogy az oktatása ezeknek a kritériumoknak megfeleljen.
Az információk kiapadhatatlan forrásához bárki hozzáférhet. Az már egyéntől függ, ki hogyan tudja hasznosítani ezeket a lehetőségeket.
 
Ezekre a kérdésekre biztosan válaszolnod kell

  • Mit szeretne öt év múlva csinálni?
  • Van Önben kezdeményező erő? Mondjon rá példát!
  • Megoldott valaha olyasmit, amiről azt hitte, hogy nem fog menni? Mondjon rá példát!
  • Mi nyerte el a tetszését a jelenlegi pozícióval kapcsolatban?
  • Hogy képzeli el az ideális munkahelyet?
  • Van olyan eredménye, amire különösen büszke?
  • Mit vár el a munkatársaitól, hogy lehet sikeres az együttműködésük?
  • Meséljen az erősségeiről és gyengeségeiről!
  • Hogy viseli a kritikát?
  • Önt mivel lehet leginkább motiválni?
  • Nyomás alatt mennyire képes hatékonyan dolgozni?
  • Versengő személyiségnek tartja magát?
  • Hogy kezeli a korkülönbségeket, idősebb tapasztaltabb v. fiatalabb rugalmasabb kollégákkal szeret inkább dolgozni?
  • Ön szerint mit jelent a minőségi munka?
  • A kommunikáció mennyire volt fontos a munkája során?

Forrás: EuroAstra

Nincsenek megjegyzések: