2015. március 9., hétfő

Hatalmas magyar szőlész-borász siker Párizsban



.


2015. február 27 - március 3. között került megrendezésre a világ egyik legjelentősebb nemzetközi borversenye, a Vinalies Internationales. Idén negyven országból 3582 bort neveztek, ebből mindössze 65 bor volt magyar. A hazai borászok 9 aranyérmet (13,8%) és 11 ezüstérmet (16,9%) nyertek, ami kimagasló eredménynek számít.


A legmagasabb pontszámokat elért borokat 7 kategóriában külön trófeával díjazták.
Ami igazán nagy dolog, és amire nagyon büszkék lehetünk, hogy a világverseny legjobb vörös bora címet magyar, szekszárdi bor nyerte: Dúzsi Tamás 2011-es évjáratú Görögszó bora!
A Vinalies Internationales világ talán legnagyobb elismertségű és presztizsű versenye, amelyet a borversenyeket értékelő listákon szinte mindenhol az első helyre helyeznek. Az elismertség a szakmai színvonalnak és a nevezett boroknak egyaránt köszönhető. Alapító tagja a Nagy Nemzetközi Borversenyek Szövetségének, védnököli az OIV és az UIOE. A zsűritagok ismert szakemberek a világ minden tájáról. A nevezések száma évek óta 3000 minta körül alakul.
Néhány hete csak annak, hogy Dúzsi Tamás ünnepélyes keretek között átvehette a „2014. Év Bortermelője" megtisztelő címet, mely nagy boldogsággal és büszkeséggel töltötte el az egész családot. Az ünneplésből alig ocsúdtak fel, és most ismét izzanak a telefonvonalak Dúzsiéknál, ami érthető: számtalan rajongó, barát és ismerős szeretne személyesen gratulálni ezért a kivételes eredményért.
Óriási kitüntetés a magyarnak, Szekszárdnak és Dúzsi Tamásnak, akit most már nem csak rozékirályként, hanem Párizs 2015. évi legjobb vörösborának termelőjeként is emlegethetünk!
Néhány szó a borról, ha még nem kóstolták a díjazott bort:
Dúzsi Tamás, Görögszó 2011
A pohárban méltóságteljes, mély gránátvörös színnel érkezik, itt-ott megcsillanó bíbor reflexekkel, melyek utalnak még mindig fiatal korára. Az illatkép összetett, a kakaó, az étcsokoládé és a pörkölt fa dominál, mellette konyakmeggy és egy kis ánizs. Ezzel szemben a szánkban meglepő módon az első élmény a rengeteg gyümölcs, kiváló savgerinccel, lendülettel, frissességgel - még ifjú ez a bor a maga kategóriájában. Nem túlkoncentrált, már most az egyensúly jeleit mutatja, pár év palackérés, és egy gyönyörű, elegáns, fineszes tétel lesz belőle. Vegyünk tehát legalább két palackkal: egyet igyunk meg jó ízzel most, a másikat pedig tegyük el egy-két évre pihenni.
http://www.duzsitamas.hu/
http://www.borkulturakft.hu/
http://www.vinalies-internationales.com/en

Lantai József -EuroAstra

Nincsenek megjegyzések: