2015. március 28., szombat

Médium



.


-Apa, mit jelent az, hogy a médium?

-Tömegtájékoztatási eszköz, kisfiam. Tudod: újság, rádió, televízió és egyebek. Mellesleg latin szó, többes száma a média.
-Hát ez nem stimmel. Botond azt mondta az iskolában, hogy az anyukája egy médium.
-Ja, hát van egy másik jelentése is. A médium lehet egy érzékeny idegrendszerű ember, aki azt hiszi, fel tud fogni olyan jeleket, amelyekről mi nem is álmodunk. Vagy legfeljebb álmodunk.
- De Botond azt is mondta, hogy papája szellemeket idéz.
- Kisfiam, jobb ha tőlem tudod meg, szellemek nincsenek.
- Ne'már! Hiszen ott van Hamlet apjának szelleme. Sőt, még kérései is vannak, például bosszúállás. Most tanultuk. Meg aztán tavaly láttátok a Karinthy-színpadon a Szellemidézést. Nem beszélve Demjén Rózsi bácsi Szellemvasútjáról. És te magad mondtad a szomszéd újságíró bácsiról, hogy szellemes. Hát akkor most vannak szellemek, vagy nincsenek?
- Ezek a szellemek, nem azok a szellemek. Az írók, költők, művészek fantáziálnak. Az Ózban is van bádogember, beszélő gyáva oroszlán, élő madárijesztő. De a valóságban nincsenek ilyenek.
- Jó, ezt értem. De akkor a Botond anyukája mit csinál? Mert az apukája túlvilági szellemeket idéz, azok koppantással válaszolnak. Egy koppantás nem, két koppantás igen. Még hirdeti is magát és sok jelentkező fizetni hajlandó érte, hogy szeretett halottaikról megtudjanak valamit. Aztán van egy három lábú asztalkájuk egyik lába ceruza és a megidézett szellemek üzeneteket is tudnak írni. Jönnek a vendégek, leoltják a villanyt, csomagoló papírt tesznek a konyhaasztalra, kérdezgetik a halottakat. Azok válaszolnak, érted, apa? Meg jósolnak is. Botondék most vettek a bevételből egy 300-as Mercedest.
- Szóval ők pénzt kérnek a szellemidézésért? Na, ez már bűncselekmény.
- Nem, apa, az összejöveteleken kitesznek egy dobozt az előszobába. Azt írták rá: Kérjük szíveskedjenek a szellemidézés dologi kiadásaihoz önkéntes adományokkal hozzájárulni. Így jön össze a pénz.
- Nézd, én nem hiszem, hogy halottakkal lehet beszélgetni. Arról van szó, hogy akik a szeretteiket elvesztették, nagyon szomorúak és így vigasztalódnak. Ehhez joguk van.
-Hát én nem akarok veled vitatkozni, de több osztálytársam is mondta, hogy van élet a halál után. Ha pedig van, akkor miért ne lehetne esetleg velük kommunikálni. Szóval mondd meg őszintén, van élet a halál után?
-Kicsi fiam! Szerintem nincs. De tegyük fel, hogy van. Ettől sem kell megijedned. Hiszen akkor sok milliárd halott ember él valahol, esetleg egy másik bolygón. Ha ők kibírják a halál utáni életet, mi is kibírjuk majd. De ebből nem következik az, hogy mostani életünkben elhanyagoljuk kötelességeinket. Úgyhogy menj szépen és csináld meg a matekleckédet.

Láng Róbert- EuroAstra

Nincsenek megjegyzések: