2018. július 25., szerda

Napkelettől Napnyugatig




.

Hazánkban a magyar táncházmozgalom legismertebb ázsiai együttesei. A Knack Cordial Folk Group és a Hungarian FolkEmbassy (vendég: Bognár Szilvia, Pósfa Zenekar) műsora a Magyarország Barátai Alapítvány és a Fonó támogatásával és kínai-magyar táncház a Várkert Bazárban.


Mérdföldkőhöz érkezett a magyar táncházmozgalom: a magyar nemzet határain túlnyúló, magyarul nem beszélő, de táncainkat, kultúránkat ápoló és továbbadó táncosok egyik legkiválóbbika, a hongkongi Kenneth Tse két évtizedes munkájáért Magyar Arany Érdemkeresztet kapott májusban. A Kelet-Ázsiában elismert táncos, táncpedagógus és koreográfus - aki Hongkongban és Taipeiben is egy-egy tánccsoportot vezet, és Tímár Sándort tekinti a mesterének - július 26-án együtteseivel a Várkert Bazár színpadán lép fel Kárpát-medencei turnéjuk legfontosabb állomásaként.

„A magyar táncházmozgalom nemcsak a Kárpát-medence, de a magyar nemzet határain is túlnyúlik, helyesebben kitágítja a nemzet határait, és olyanokat is a részévé tesz, akik nem beszélnek magyarul, illetve akiket semmilyen rokoni kapcsolat nem fűz a magyarsághoz. Ők azok, akiket népzenénk, néptáncunk önmagában való szépsége ragadott meg, és tett kultúránk iránt elkötelezetté. Ezek a fiatalok a táncházmozgalmon keresztül kapcsolódnak a magyarsághoz.”- mondja Rosonczy-Kovács Mihály népzenész, akinek a meghívására az ázsiai táncosok hazánkba érkeznek.

Kelet-Ázsiában is egyre nagyobb teret hódítanak táncaink, amiben elévülhetetlen érdemei vannak Kenneth Tse-nek, a hongkongi Knack Cordial Folk Group együttes vezetőjének, aki szülőhazája mellett Taiwanon, Malajziában és Japánban is 20 éve rendületlenül tanítja a magyar néptáncokat. Táncpedagógusi és kultúrdiplomáciai tevékenységéért idén Magyar Arany Érdemkeresztet vehetett át. Tse és a Hungarian FolkEmbassy együttműködésének a kezdete 2016 elejére datálódik. Tavaly 1400 ember előtt adtak közös műsort Hong Kongban a Knack Cordial Folk Group alapításának 20 évfordulójára rendezett műsoron, amit egy turné követett. Ennek során Indonéziában, mint harmadik országban mutatták föl a táncházmozgalom globális erejét – a magyar zenekar koncertjein hongkongi és maláj táncosok közreműködtek magyar táncokat bemutatva.

„Mindeddig méltatlanul kevés figyelmet szenteltünk a világszerte a magyar néptáncokért rajongó, de magyarul nem beszélőknek. Az ő tánc és zene iránti érdeklődésüket kiterjeszthetjük az egész kultúránkra és rajtuk és a táncházmozgalmon keresztül erősíthetjük Magyarország jóhírét és terjeszthetjük a magyar értékeket. Más ilyen népszerű, egyedi és markánsan a magyarsághoz köthető kulturális termékünk nincs. A Magyarország Barátai Alapítvánnyal és a Fonóval közösen úgy gondoljuk, tudatosan kell összefogni ezt az értékes kultúrkört, ezért ez év végén elindítjuk az „I Dance Hungary” programot, a mostani turné tapasztalatait is felhasználva.” (Rosonczy-Kovács Mihály, népzenész hegedűs)

Bognár Szilvia szintén régóta dolgozik az autentikus népzenét elsősorban külföldön képviselő, Rosonczy-Kovács vezette FolkEmbassy-vel, többek között énekel az együttes hazai ismertségét megalapozott 7 órás Felsütött a nap az égre népzenei karaoke DVD-n. A műsor, a FolkEmbassy-vel közös zenei kíséretét a felvidéki Pósfa Zenekar, a 2017-es Fölszállott a Páva vetélkedő győztes formációja, adja.

A hongkongi Knack Cordial Folk Group japán, taiwani és maláj vendégtáncosokkal (összesen 18 pár táncos) Tse saját koreográfiáit adják elő. A műsoron délalföldi, sárközi, kalotaszegi, mezőségi, marossárpataki táncok mellett egy ukrán és egy bolgár koreográfia is szerepel. Az előadást táncház követi.

Július 22-én a felvidéki Gútán, július 26-án a Várkert Bazárban, július 28-án a Művészetek Völgyében, majd augusztus 1-jén a kalotaszentkirályi tánctáborban találkozhatnak még a táncházkedvelők és a különleges kultúrdiplomáciai programok iránt fogékonyak Kenneth Tse tánccsoportjaival.

A 26-ai előadás a Várkert Bazár Öntőház Udvarának szabadtéri nagyszínpadán ingyenesen látogatható.
Együttműködő partnerek:
• Várgondnokság Közhasznú Nonprofit Kft;
• Magyarország Barátai Alapítvány
• Philidor Intézet – a Fonó Budai Zeneház nemzetközi irodája

2018. július 26. 19:00
Napkelettől Napnyugatig
Várkert Bazár


Forrás: EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: