2018. július 21., szombat

A mohácsi Dunamenti Halfesztiválon is kampányol a „Kapj rá!”
.
Második alkalommal rendezik meg Mohácson a Dunamenti Halfesztivált, amely számos különleges halételt vonultat fel. A Duna Sió-torkolattól Mohácsig tartó szakasza a folyószabályozási munkák megkezdése előtt igazi vízi paradicsom volt és gazdag halállománnyal rendelkezett. A különleges halételeiről is híres térségben egész napos fesztivállal ünneplik a halas ételek készítésének hagyományát. A rendezvény természetesen nem csak a kulináris élvezetekről szól, hiszen koncertek, gyermekprogramok, ízletes halételek és kiváló borok is várják majd a látogatókat 2018. július 21-én.

A közel húszezer látogatót vonzó eseményen a gasztronómiai mellett népzenei programok, és olyan sztárfellépők szórakoztatják a nagyérdeműt, mint Badár Sándor humorista vagy Wolf Kati énekesnő. Az érdeklődők megismerkedhetnek az igazi mohácsi halászlé titkával és a dunamenti halételekkel is. A Halgasztronómiai udvarban többek között kopácsi csiptetős pontyot, halpörköltet és sült pisztrángot kínálnak az éhes vendégeknek. A fesztivál ideje alatt a nagyközönség is elkészítheti vagy vásárlást követően megkóstolhatja kedvenc halételét. A busók földjeként is emlegetett soknemzetiségű település hagyományteremtő fesztiválján természetesen a „Kapj rá!” sátra is megjelenik.
A sátorban halételek kóstolójával, többek között füstölt pontyfilével és füstölt halpástétommal várják a látogatókat. A szervezők receptes kiadványokkal és ügyességi feladatokat rejtő gyermek-foglalkoztatóval is készülnek.
A mohácsi halászlé
Egykor Mohács alatt terült el a halbőségéről híres bellyei főhercegi uradalom. Nyaranta az ártéri földeken élénk munka folyt. A magyar és sokác hagyományokat követő földművesek ilyenkor készítették a jellegzetes helyi halászlét, amelynek legfőbb jellemzője, hogy a hagyományos halászlétől tartalmasabb, már-már kocsonyás. A halászlé titka, hogy az értékes halhúst is feláldozzák, így kellően kolloidos állapotú, tartalmas, kocsonyásodó lé kerül az asztalra. A Mohácson és környékén élő emberek általában főtt metélttésztával fogyasztják külön a levet és külön lé nélkül a halhúst.
A „Kapj rá!” kampányról:
Az Európai Tengerügyi és Halászati Alap (ETHA) és Magyarország társfinanszírozásával megvalósuló „Kapj rá!” kampánynak a hazai halfogyasztás növelése az elsődleges célja. A kampány weboldalán, a www.kapjra.hu oldalon a látogatók információs anyagokat, receptgyűjteményeket és konyhatechnológiai írásokat találnak, amelyek segíthetik eligazodásukat a halgasztronómia világában. A kampány egyszerre igyekszik felhívni a figyelmet az egészséges életmód és a tudatos táplálkozás fontosságára, valamint a fogyasztók számára is megmutatni a halételek sokféleségét és változatos ízvilágát. Az Európai Unió 2006-ban döntött úgy, hogy a halászati támogatásokat leválasztja az agrártámogatási rendszerről, és így hívta életre a 2007-2013-as programozási időszakra az Európai Halászati Alapot.
A 2014-2020-as pénzügyi időszakban Magyarország számára a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program (MAHOP 2014-2020) keretében az előző időszakhoz képest 12%-kal több forrás – a hazai társfinanszírozással együtt valamivel több, mint 16 milliárd forint – áll rendelkezésre a haltermeléshez, a halfeldolgozáshoz és a halastavak természeti értékeinek megőrzéséhez kapcsolódó intézkedésekre, illetve a halételek fogyasztásának népszerűsítésére.
További információ a „Kapj rá!” kampányról és a halételekről a www.kapjra.hu weboldalon és a https://www.facebook.com/kapjra/ közösségi oldalon érhető el.
A „Kapj rá!” roadshow további állomásai:

  1. Sziget Fesztivál, Budapest, Óbudai-sziget, 2018. 08. 08-15.
  2. VI. Szarvasi Horgász és Halas Gasztronómiai Napok, Szarvas, 2018. 08. 03-04.
  3. Fonyódi Harcsafesztivál, Fonyód, 2018. 08. 24-25.
  4. Szegedi Nemzetközi Tiszai Halfesztivál, Szeged, 2018. 08. 31-09. 02
  5. Györöki Szüret és Halfőző fesztivál, Balatongyörök, 2018. 09. 01.
  6. MA-HAL 44. Országos Halfőző Verseny, Tiszafüred, 2018. 09. 01.

Nincsenek megjegyzések: