2018. április 25., szerda

„Kezeink munkáját tedd maradandóvá”




.

20. századi mesterművek a Radnai-gyűjteményből. Időszaki kiállítás a Bibliamúzeumban. A Bibliamúzeum legújabb időszaki kiállítása a 20. századi neves műgyűjtő, Radnai Béla magángyűjteményének legjelentősebb alkotásait mutatja be, amelyekkel közel félig évig várja a látogatókat a Ráday utcában.


A kiállítás kurátorai – az eddigi gyakorlattól eltérően – ezúttal nem egy alkotó személye vagy képzőművészeti műfaj köré rendeztek tárlatot, hanem egy magángyűjteményre irányítják a nagyközönség figyelmét. A kiállítás anyaga a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeumból érkezett, ahol elhelyezték a gyűjteményt.

A 20. századi magyar képzőművészet több meghatározó alkotójának munkáit tartalmazó gyűjtemény létrehozója dr. Radnai Béla (Cegléd, 1891. november 8. – Budapest, 1962. november 1.), aki az egységes magyar gyorsírás feltalálója, az első gyors- és gépíró magániskola alapítója és igazgatótanára.
A gyorsírótankönyv elkészítése mellett szerkesztői munkája is jelentős (Gyorsírási Szemle, 1911, Gyorsírástudomány című havi folyóirat I – XXV. évfolyamai. 1913 és 1944 között).
A műgyűjtés 20. századi történetét szerény anyagi ráfordítás jellemezte, ellentétben a 19. századi gyakorlattal, amikor nemzetközi remekműveket igyekeztek megvásárolni a gyűjtők. Az 1929-es gazdasági világválság meghatározó szerepet játszott a két világháború közötti műgyűjtés alakulásában. Ennek egyik következménye az lett, hogy kortárs hazai művészek alkotásai kerültek a figyelem központjába.
Radnai Béla magángyűjteménye betekintést enged a korszak műgyűjtésének sajátos hálórendszerébe, ugyanakkor rámutat a különböző művészeti körök jelentőségére is. Az 1920-1930-as években megalapított társaságok közé tartozott a Szinyei Merse Pál Társaság, a Képzőművészek Új Társasága, az Új Művészek Egyesülete, a Wagner-asztal, illetve a Radnai Béla által is látogatott Gresham-kör. Az utóbbi csoportba nemcsak művészek tartoztak, hanem műgyűjtők, kritikusok, műkereskedők, műkedvelők és olykor egy-egy közgyűjtemény vezetője is ellátogatott az összejövetelekre. Miközben a művészi csoportok egymás mellett működtek, a tagok tekintetében előfordultak átfedések. A résztvevőket a hasonló érdeklődés és a baráti szálak kötötték össze. Radnai Béla kollekcióját elsősorban a Gresham-kör művészeinek munkáival gyarapította, akikkel a Cimbalom utcai lakásán vagy a művészek műtermében találkozott. Ezek az összejövetelek lehetőséget nyújtottak a művészek és a műgyűjtők közötti kapcsolattartásra és a műalkotások értékesítésére.

A Radnai-gyűjteményben találjuk Szőnyi István, Egry József, Derkovits Gyula, Rippl-Rónai József, Barcsay Jenő, Nagy István, Bernáth Aurél, Bornemissza Géza, Szobotka Imre, Kmetty János, Borsos Miklós festőművészek alkotásait, valamint Pátzay Pál, Medgyessy Ferenc, Vilt Tibor, Schaár Erzsébet szobrászművész és Ferenczy Noémi gobelinművész munkáit is.

A Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum, valamint a Bibliamúzeum közös tárlatának elsődleges célja a Radnai-gyűjtemény páratlan műalkotásainak megismertetése a hazai és az ide látogató külföldi közönséggel. A kiállítás a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum (Győr) támogatásával valósul meg.
A kiállítás kurátorai: Timár Gabriella és Horváth Gyula

  1. április 26-án 17 órakor a kiállítás megnyitóján fellép a Bartha Mátyás Trio feat. Papp Mátyás jazz zenekar

  1. április 26. – október 13.
„Kezeink munkáját tedd maradandóvá”
  1. századi mesterművek a Radnai-gyűjteményből
Dunamelléki Református Egyházkerület Ráday Gyűjteményének Bibliamúzeuma
Budapest, Ráday u. 28.

www.bibliamuzeum.com

Forrás: EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: