2018. április 26., csütörtök

A Pannon Filharmonikusok idei évadának utolsó koncertje a Müpában




.
Vass András

Az Energiaáramlás évadának utolsó hangversenye változatosan összeállított műsorral zárja a Pannon-sorozatot. Május 4-én a 4G sebessége söpör vérig a Müpa széksorai között, de egyáltalán nem a mobiltechnológia terén megszokott formában! Grieg Holberg-szvitje, Ravel G-dúr zongoraversenye, majd Grieg g-moll vonósnégyese hangzik el, melyet a koncert dirigense, Vass András saját átiratában hallgathat meg a közönség a Pannon Filharmonikusok előadásában.


Az E.ON koncertsorozat záró hangversenyén Grieg népszerű Holberg-szvitje vezeti fel Ravel zongoraversenyét, mely a kitűnő horvát zongoraművész, Dejan Lazić előadásában szólal meg.
„A fizikában tény, hogy az energiát sem alkotni, sem elpusztítani nem lehet, ez az energia-megmaradás törvénye. A zenében úgy tűnik, hogy az energiaáramlás jelen van, és mint előadónak, engedned kell ezt megtörténni. Ez természetesen a legnehezebb rész: nem lehet, és nem szabad erőltetni. Amikor viszont megtörténik, ez a legnagyszerűbb élmény, amit egy művész átélhet.” – nyilatkozta Dejan Lazić a flow-élménnyel kapcsolatban.

A horvát születésű, ma Amsterdamban élő Dejan Lazić Sao Paulotól Tokióig koncertezett nagy sikerrel, több mint 50 lemezt készített és számos neves díj birtokosa – bizonyosan nem jár úgy Ravel G-dúr zongoraversenyével, mint a szerző, aki eredetileg saját magának írta, de végül túl nehéznek bizonyult számára.
A koncert második felében dús hangzásokban, széles gesztusokban gazdag g-moll vonósnégyes zárja az előadást. A Pannon Filharmonikusok állandó karmestere, Vass András azonban újragondolta a darabot, melynek köszönhetően most első ízben szimfonikus zenekari változatban hangzik el a mű.

A vonósnégyes szimfonikus zenekari változatának átiratáról, annak előkészületeiről, a folyamat összetettségéről egy videó interjúban számolt be Vass András, mely a pfz.hu oldalon és a Pannon Filharmonikusok Youtube csatornáján látható majd.
Vass András már az interjú elején kiemelte: A vonósnégyes nagyon érdekes műfaj, talán a kamarazene repertoáron belül a legigényesebb. Szorosan összefügg a vonósnégyes a szimfonikus zeneirodalommal oly módon, hogy az összes létező zeneszerző, aki azon a téren nagyot alkotott, az szinte kivétel nélkül a vonósnégyes kategóriában megtette ugyanezt.
A zenekar évadzáró hangversenyének utolsó műve tehát mindenképp különleges élményt ígér azoknak, akik május 4-én meghallhatják a Pannon Filharmonikusokat.
Szeptemberben Bécsi ikonokkal tér vissza a zenekar a Müpába, de már a májusi záró hangverseny estéjén vásárolhat és hosszabbíthat bérletet a közönség a 2018/2019-es TITANIUM-évadra.

PANNON FILHARMONIKUSOK
május 4., péntek 19.30
Müpa, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

E.ON koncertsorozat
4G: Grieg, G-dúr, g-moll

Edvard Grieg: Holberg-szvit
Marurice Ravel: G-dúr zongoraverseny
Edvard Grieg – Vass András.: g-moll vonósnégyes – szimfonikus zenekari változat


Közreműködik: Dejan Lazić – zongora
Vezényel: Vass András

Forrás: EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: