.
Nem kell gyászolni a nyarat, hiszen a szeptember érkezésével végre
beköszöntött a szüret és a borfesztiválok időszaka. Itt az idő, hogy
elővegyük a féltve őrizgetett isteni borokat, válasszunk hozzá egy-két
pikáns sajtot és lenyűgözzük a barátainkat! Ahhoz azonban, hogy ne
fulladjon kudarcba a házi borkóstolónk, nem árt megfogadnunk pár
aranyszabályt. A Tihany Camembert szakértőinek tippjeivel most
megtudhatjuk a tökéletes bor-sajt párosítás titkát.
A párosítás aranyszabályai:
- Lehetőleg azonos régióból származó termékeket válasszunk
Nem érdemes e tekintetben nagyon vaskalaposnak lennünk, de általában
az ugyanabból a mikroklímából, azonos tradíciókat követő termelőktől
származó termékek nagyon jól kiegészítik egymást, így nagyot nem
tévedhetünk, ha ezt a tanácsot követjük.
- Bor és sajt ízintenzitása legyen hasonló
Az könnyen belátható, hogy egy nagyon erős, érett sajthoz érdemes egy
hasonlóan intenzív ízű bort választani. Egy enyhébb ízű sajtot így nem
dominál egy erős vörösbor, vagy könnyű fehérbort egy érett sajt. Nem
kell mindenáron megreformálnunk a gasztronómiát, inkább törekedjünk az
ízek harmóniájára.
- Válasszuk az alacsonyabb alkohol tartalmú borokat
Csak a legérettebb sajtokat érdemes magas alkoholtartalmú borokhoz
választani, egy könnyedebb sajt nem képes „felvenni a versenyt” egy
nagyon tüzes vörösborral, vagy éppen egy likőrborral.
- Gyümölcsös borokhoz válasszunk kevésbé érett gomolya jellegű sajtokat
Egyensúly, egyensúly, egyensúly: egy könnyed sajthoz, könnyed bor
dukál, válasszunk reduktív fehérbort, vagy rozét ezekhez a sajtokhoz.
- Érett sajtokhoz válasszunk testesebb borokat
Az érett penészes sajtok teljesebb élményt nyújthatnak egy öregebb,
testes vörössel, vagy akár a természetesen magas cukortartalmú borokkal.
Most hogy ismerjük az aranyszabályokat, melyik sajthoz milyen bort válasszunk?
- Camembert, brie
Borválasztás szempontjából mindenképpen a fehérpenészes sajtok adják
az egyik legváltozatosabb sajtkategóriát. Magas zsírtartalmuk
mindenképpen tüzesebb borokat, vagy akár habzó borokat kíván. A sajt
érettsége döntő szempont lehet a bor választásnál: egy kevésbé érett
sajthoz inkább fehér (pl.: Tokaji Furmint), érettebbekhez rosé vagy
testesebb vörösbor (Cabernet Sauvigon) dukál.
- Ementáli típusú sajtok
A svájci gyökerekkel rendelkező lyukacsos sajtok, mint amilyen
például a magyar Pannónia is, általában üde, gyümölcsös aromájú, de
teltebb vörösborokat kívánnak. Ezekre jó példa egy pohár Pinot Noir vagy
Merlot.
- Kéksajtok
A nálunk is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő kék nemes penésszel
érlelt sajtok mindenképpen karakteresebb borokat kívánnak. Kitűnő
párosítás lehet hozzájuk egy édes desszertbor, mint például a Tokaji
Aszú, vagy egy tüzes vörösbor, mondjuk egy Shiraz.
- Kecskesajt
A kecskesajt és a Sauvigon Blanc párosítása már-már gasztronómiai
közhelyszámba megy, de ez nem véletlenül alakult így. A lágy,
jellegzetes ízű sajthoz mennyeien illik ez az élénk savú, jellegzetes
illat- és ízvilágú reduktív fehérbor.
- Füstölt sajt
Az intenzív füstös aromákat felvonultató sajtokhoz lágy, kerek, üde
fehérbor javasolható. A Szürkebarát, a Hárslevelű vagy a Királyleányka
is tökéletes kiegészítője lehet mondjuk egy szelet Karaván sajtnak.
Ez a pár javaslat jó alapot adhat a legfinomabb ízpárok
megtalálásához, de természetesen a borpárosítás szabályait is érdemes
néha felrúgni, így bátor kísérletezéssel mindenki megtalálhatja az
egyéni ízlésnek leginkább megfelelő párokat.
Forrás: EuroAstra
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése