2017. szeptember 24., vasárnap

Folytatódnak a Közlekedési Múzeum HajóHíd Estjei a Kossuth Múzeumhajón




.

Szeptembertől folytatódnak a Közlekedési Múzeum HajóHíd Estjei a múzeum dunai kiállítóhelyén, a Kossuth Múzeumhajón. Szeptember 28-án a program vendége, Salamin András, a „Buda-hegyvidéki vasutak” című könyv szerzője segítségével a Zugligeti villamos végállomásának történetét elevenítik fel. Az est folyamán a korszak hangulatát Darvas Kristóf előadóművész korabeli dalokkal idézi meg.

A házigazda továbbra is Legát Tibor újságíró, a népszerű „Közlekedik…” könyvek szerzője.

A zugligeti lóvasút és villamos
Időpont: 2017. szeptember 28. 18.00
Helyszín: Kossuth Múzeumhajó     

A Budai Közúti Vaspálya társaság az elsők között, 1868-ban indított lóvasutat a Lánchídtól  Zugligetbe, pontosabban a Laszlovszky majorba. Így nevezték azt a területet, ami ma a Libegő végállomása, de később már a Károly kaszárnyától (a mai Madách tér) közlekedtek a lóvontatta szerelvények. Zugliget a villamosok megjelenése idején szintén fontos szerepet töltött be, 1896-ban az első három budai villamosvonal átadása után negyedikként ide is indítottak járatot, ami később a 43-as, majd a 81-es, végül az 58-as számot kapta.
A hangulatos, kedvelt kirándulójáratot 1977-ben megszüntették, és hiába telt el azóta negyven év, az utazóközönség, leginkább a környékbeliek ma is úgy érzik, elvettek tőlük valami értékeset, és titkon azt remélik, hogy lesz még idő, amikor újra villamos közlekedik a Zugligetbe.
A programsorozat eseményeire a belépés díjtalan, de regisztrációhoz kötött. Regisztráció: https://docs.google.com/forms/d/10dAwqluXTfVavC7lH4cbN9o7JELxKAhl8hg7sg6MhXY/viewform?edit_requested=true


A HajóHíd rendezvénysorozat a Közlekedési Múzeum idén márciusban indult beszélgetős estje a Kossuth Múzeumhajón. Az ingyenes, de regisztrációhoz kötött alkalmakon a második félévben többek között olyan témákat érintenek, mint a HÉV, a szocreál vasúti állomások, vagy épp az Utasellátó története.

A Kossuth gőzös a Duna budapesti szakaszán a legrégebbi ma is látható hajó. 1913–1976 között közlekedett, 1984 óta műemléki védettség alatt áll, termeiben jelenleg vendéglátóhely működik, emellett a Közlekedési Múzeum kiállítása látható.

További információ: rendezveny@kozlekedesimuzeum.hu  

Helyszín: Kossuth Múzeumhajó
Cím: 1052 Budapest, Vigadó téri hajóállomás, 2. számú ponton
Megközelíthető: a 2-es villamos Vigadó téri megállójából
www.kozlekedesimuzeum.hu
A Közlekedési Múzeum Facebook oldala: https://www.facebook.com/KozlekedesiMuzeum/

Forrás: EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: