2010. november 25., csütörtök

Ragyogó városok - Afrika és Közel-Kelet



Vajon mennyire ismerjük Afrika városait?



A belváros a Tábla-hegy felől, a Jóreménység-foka és afrikai pingvinek
A belváros a Tábla-hegy felől, a Jóreménység-foka és afrikai pingvinek

Az Al Azhar iszlám egyetem
Az Al Azhar iszlám egyetem
Kairó (Al-Quahirah)

Kairó Afrika leghatalmasabb metropolisza, Egyiptom fővárosa. A városban 8 millió, az agglomerációs övezetben 15,2 millió ember él.
Kairóban és közelében az ókori egyiptomi, a középkori arab és az angol uralom idejében épült nagyszerű építészeti emlékek mellett a modern felhőkarcolók és a nyomornegyedek sem hiányoznak. A nyüzsgő metropolisz Egyiptom fontos pénzügyi és kereskedelmi központja. Az iszlám világ talán legfontosabb egyeteme az Al-Azhar is itt található. Az egyetem professzorait szinte minden muszlim országban tisztelik, komoly behatásuk lehet a Korán értelmezésében, illetve vallási és világi kérdésekben.

Citrom árus Kairóban
Citrom árus Kairóban
Kairó politikai súlya az arab országok között igen jelentős, melynek jelentőségét az adja, hogy a város az Arab Liga állandó székhelye.
Kairó éghajlata trópusi sivatagi, ezért a Nílusnak óriási szerepe van a város vízellátásban. A nyári rekkenő hőség nem segíti elviselni a zsúfolt városi hétköznapokat, igaz nem kell sokat bajlódni a téli fűtéssel sem, bár a 10 fok körüli januári éjszakákban elkel a meleg takaró.
Kairó egyik legfontosabb bevételi forrása a turizmus. Sok ember dolgozik az állami apparátusban is, de fontos kereskedelmi, pénzügyi központ és közlekedés-földrajzi szempontból is kiemelkedő jelentőségű.

Szép képek és szöveg Kairóról (magyarul) itt.

Kairó látképe
Kairó látképe

Színes házak Las Palmasban
Színes házak Las Palmasban
Las Palmas de Gran Canaria

Las Palmas a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetek adminisztratív székhelye. A szigetcsoport legnépesebb városa (377 ezer fő) Gran Canaria szigetén fekszik. A legfontosabb bevételi források az idegenforgalomhoz és a város kikötőjéhez kapcsolódó iparágakhoz kapcsolódnak.
Las Palmas lakossága vegyes: a spanyolok mellett a szigeteket felfedező portugálok és a spanyolok által leigázott helyi lakosok (guancsok) leszármazottai, illetve azok keverékei élnek a városban.

Hasznos és érdekes információk Las Palmas de Gran Canariáról itt találhatók (angolul).

Gran Canaria műholdfelvételen
Gran Canaria műholdfelvételen

Trópusi táj Mauritiuson
Trópusi táj Mauritiuson
Mauritius

A vulkanikus szigetállam egyesek szerint a világ leggyönyörűbb egzotikus szigete. A buja trópusi növényzettel borított hegyoldalak, a magasban megbúvó apró tavacskák és a korall zátonyokkal övezett homokos tengerpartok valóban paradicsomi állapotokat tükröznek.
Nem véletlen, hogy a szigetállam egyre több bevételre tesz szert az idegenforgalomból. E mellet nagy jelentősége van a mezőgazdaságnak, különösen a cukornád termesztésnek, de teaültetvényekkel is találkozni.

Mauritius igen sűrűn lakott, a szigeten 1,2 millióan élnek. A lakosság rendkívül sokszínű, a népesség legnagyobb részét kitevő indiaiak mellett, madagaszkáriak, feketék, fehérek, kínaiak és különféle keverékek fordulnak elő a szigeten. A hivatalos nyelv az angol és a francia, de a portugál is elterjedt, nem beszélve a legkülönfélébb indiai nyelvekről.
Az ország fővárosa Port Louis (150 ezer fő), melyet a kikötőipar éltet.

Mauritius hivatalos weboldala itt található.

Utcakép Port Louisban és Mauritius műholdfelvételen
Utcakép Port Louisban és Mauritius műholdfelvételen

Trópusi növények Mauritiusról
Trópusi növények Mauritiusról


Forrás: Sulinet

Nincsenek megjegyzések: