2010. november 3., szerda

Laktató, ám diétás reggelik



Királyi reggelireceptek zsír- és cukorszegény kiadásban, rengeteg vitaminnal és tápanyaggal.



A reggelire nem csupán az az igazság érvényes, hogy egészséges, és a nap legfontosabb étkezése, s hogyha reggelizel, kevésbé hízol, valamint nagyobb teljesítményre vagy képes. Reggelizni egyszerűen jó. Egy kiadós reggeli kényezteti a lelket is, értelmet ad a napnak, egy jó reggeli után bármilyen nehéz feladatnak nagyobb örömmel nézünk elébe.

Valóban fontos azonban, hogy tápláló legyen, de ne nehezítse el az agyat. Ne legyen egyoldalú táplálékforrás: tartalmazzon fehérjét, lassan felszívódó szénhidrátot, vitaminokat és ásványi anyagokat, rengeteg rostot. Ugyanakkor persze legyen zsír- és koleszterinszegény, és ne legyen benne hozzáadott cukor. Receptjeinket ezen elvek szerint állítottuk össze.

Energiabomba müzli

Hozzávalók kb. 10 adaghoz:

1 bögre=2,5 dl

  • 3 bögre zabpehely
  • 1 bögre vegyes olajos magvakból összeállított mix (dió, mogyoró, mandula stb.)
  • fél bögre szezámmag
  • fél bögre napraforgómag
  • fél bögre lenmag
  • fél bögre mazsola
  • fél bögre aszalt áfonya/meggy
  • 1 bögre aszalt barack/szilva, apróra vágva

A tálaláshoz: friss, apróra vágott idénygyümölcs, kefir/tej/narancslé

Elkészítése: A zabpelyhet és a magokat, valamint az aszalt gyümölcsöket keverd össze egy nagy, zárható üvegben. Tálaláskor egy adaghoz adj friss idénygyümölcsöt, lehetőleg többfélét, majd öntsd fel tejjel, kefirrel, esetleg narancslével.

Körtés-sajtos meleg szendvics

Hozzávalók:

  • teljes kiőrlésű rozskenyér
  • körte
  • ementáli/camambert sajt
  • áfonya- vagy ribizlilekvár (lehetőleg cukormentes)

Elkészítése: Két szelet rozskenyér közé tegyél körteszeleteket, sajtszeleteket, majd néhány kiskanál lekvárt, és így süsd össze a szendvicset. Tálaláskor tegyél a tetejére egy kis lekvárt.

Sütőben sült tojás

Hozzávalók 4 személyre:

  • 4 tojás
  • 8 szem koktélparadicsom
  • 4 szelet zsírmentes sonka
  • 2-3 szál újhagyma
  • reszelt sajt
  • só, bors
  • teljes kiőrlésű pirítós

Elkészítése: A sütőt melegítsd elő 180 fokosra. 4 kis tűzálló tálkába ollóval vagdosd bele a sonkákat – mindegyikbe egyet. Dobj mindegyikbe két, az ujjaiddal szétnyomott paradicsomot. Az újhagymát ollóval karikázd a kis tálakba körülbelül egyenlő arányban. Ekkor mindegyik tálba üss egy tojást, szórj rá egy-egy csipetnyi sót és borsot, szórd meg kevés reszelt sajttal, és told a sütőbe kb. 10 percre, illetve addig, amíg a tojásfehérje meg nem sült. Tálald kis, teljes kiőrlésű piritóshasábokkal.

Almás-fahéjas zabkása

Hozzávalók 1 személyre:

  • 1 bögre zabpehely
  • 1,5 bögre forró víz
  • 1 dl tej
  • kevés só
  • 2 teáskanál méz
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 alma
  • szeletelt mandula
  • néhány kanál joghurt

Elkészítése: Az almát reszeld le – lehetőleg héjastul. A vizet forrald fel, majd sózd meg. Keverd bele a zabpelyhet, és éppen csak addig főzd, amíg a vizet fel nem veszi, ez kb. 1-2 percet jelent. Ekkor keverd hozzá a reszelt almát, és főzd még fél percig. Ha közben felvette az összes vizet, önts hozzá egy kis tejet. A végén keverd hozzá a mézet is. Tálald szeletelt mandulával, joghurttal a tetején.


Forrás: Ács Borbála - Ötvenentúl.hu

Nincsenek megjegyzések: