2008. augusztus 18., hétfő

1850. - Meghalt Honoré de Balzac francia író (Elveszett illúziók)


1850. - Meghalt Honoré de Balzac francia író (Elveszett illúziók)


Világirodalmi jelentősége

"Ha a töméntelen történet közül csak a Goriot apót, a César Birotteau-t, az Elveszett illúziókat és az Eugénie Grandet-t írta volna meg, akkor is vele kellene kezdeni a realista regény történetét. Holott még a kisebb elbeszélések között is akad páratlan remekmű". – olvashatjuk a Világirodalom Arcképcsarnokában az íróról.

Élete
* Ősei dél-franciaországi parasztok voltak, apja hadsereg-élemező tisztként a császárság idején vagyonra tett szert.
* A család neve eredetileg Balsa volt. Az író nagybátyja Louis Balsa megölt egy lányt annak idején, ezért kivégezték. Apja megváltoztatta így nevüket Balzac-ra, később önkényesen odafűzte a nemesi eredetre utaló de szócskát, s kisajátított magának egy régi nemesi címert is.
* Részben családon kívül nevelkedett. 1807-1813 között bentlakóként az oratoriánusok vendome-i kollégiumában tanult, majd szülei kívánságára beiratkozott a jogra. 1819-ben, félbehagyott jogi tanulmányok után írnok lett. Irodalmat hallgat a Sorbonne egyetemen, de tudományos előadásokra is jár. Verses tragédiákat kezd írni. Álnevek alatt, megélhetési célból kb. harminc romantikus ponyvaregényt publikál. Betűöntödét alapít, ebbe a vállalkozásba belebukik. 1829-ben sikert arat A házasság fiziológiája című könyve, és ugyanekkor jelenik meg a "Huhogók" című történelmi regénye.
* 1832-ben komoly közönség-, egyszersmind kritikai sikert ér el első főműve, A szamárbőr (Le peau de chagrin). Két év múlva adja ki a Goriot apót, amelyben először alkalmazza a visszatérő szereplők rendszerét. Ezeknél is ismertebb lesz A harminc éves asszony című műve.
* 1834-től kezd kialakulni a nagy regényfolyam, az Emberi színjáték (Comédie Humaine) terve: ebben visszatérő szereplők lesznek, és erősen vagy lazábban a ciklus minden regényének cselekménye összefügg. Birtokot vásárol, különböző nagyravágyó, általában nem sikerülő gazdasági tervei vannak. Napi 16 órát dolgozik, rendszeresen egész éjjel ír, rendkívüli regényírói termékenységének egyik közvetlen főoka: hatalmas adósságai.
* 1842-ben meghal külföldi levelezőpartnerének és szerelmének, Madame de Hanska grófnőnek a férje, egy lengyel földbirtokos. Ekkor meglátogatja Madame de Hanskát, és a grófnő ukrajnai birtokán is hosszabb időt töltenek.
* 1848-ban felhagy az írással. Ukrajnába utazik, ahol 1850-ben feleségül veszi Madame Hanskát. A Francia Akadémia (Académie Française) elutasítja felvételét. Nemsokkal esküvője után súlyos látásromlás áll be nála, mely valószínűleg cukorbetegség szövődménye. A rendkívül erőltetett életmód és munkatempó következtében ez év augusztusában meghal.
* Balzacról köztudott, hogy nem volt vonzó férfit, sőt züllött életmódja egyenesen sokat rontott külsőjén. Azonban számos szeretője volt már életében, s rendkívül csapodárnak bizonyult. A nők leginkább írói tehetsége miatt bálványozták, ám később Balzacban ez inkább teher volt, mert úgy látta, hogy pusztán csak az írót szeretik benne és nem a férfit.Honore de Balzac
francia regényíró
1799. május 20. — 1850. augusztus 18.

Nagy akaraterő nélkül nincs nagy tehetség sem.Kincseskamra az emberi szív, de aki egyszerre kiüríti, tönkrejut.A szerelem csak jelenidőt ismer.Törjünk magasra. Ha meg akarjuk vívni az eget, az Úristent kell célba vennünk.Minél inkább bírálunk, annál kevésbé szeretünk.

Nincsenek megjegyzések: