2019. március 10., vasárnap

Indul a Zsolnay Fényfesztivál nemzetközi versenye




.

Március 4-én elindult a jelentkezés a pécsi Zsolnay Fényfesztivál legjelentősebb attrakciójára, a Zsolnay Light Art Fényfestőversenyre. A világ minden tájáról érkező fényművészeknek idén is a Székesegyház homlokzatára kell megalkotniuk lélegzetelállító, háromdimenziós, mozgó fényalkotásaikat. Az országban egyedülálló látványosság a június 27-30. között zajló Zsolnay Fényfesztivál legnagyobb érdeklődésre számot tartó programja.


A Zsolnay Fényfesztivál fényfestőversenye az elmúlt három év során beírta magát a nemzetközi viszonylatban is számon tartott megmérettetések közé. A világ legjobbai mérkőznek itt meg, az előző években érkeztek pályamunkák többek között Mexikóból, Spanyolországból, Chiléből és Indonéziából is. Az alkotásoknak idén is a Székesegyház teljes homlokzatát kell „életre kelteniük”.
A verseny témája ezúttal a Pure light / Tiszta fény.

Az első körös jelentkezés határideje 2019. április 1.
A nevezésnek tartalmaznia kell egy szinopszist, majd a szakemberek két fordulón keresztül választják ki a legjobb 10 alkotást, amelyek bemutatkozhatnak a fesztiválon.
https://youtu.be/eUMoR0XqH3k (2018-as aftermovie)
Az előző években tapasztalt elképesztő érdeklődésre való tekintettel a versenyalkotások három napon keresztül (június 28., 29., 30.) naponta kétszer, este 10 és 11 órakor lesznek láthatók a Székesegyházon, így összesen 6 alkalommal csodálhatók meg. A verseny előtt az érdeklődők megtekinthetik az elmúlt évek legjobb műveit.
A tavalyi I. helyezett:

Vannak olyan komplex audiovizuális élmények, amiket nehéz szavakba önteni. Aki a korábbi években már látta a versenyt, az tudja, miről beszélek. Aki viszont még nem, az mindenképpen látogasson el a Zsolnay Fényfesztiválra, mert ezt át kell élni! – mondta Vincze Balázs, a fesztivált szervező Zsolnay Örökségkezelő NKft. ügyvezetője.

A Zsolnay Light Art szakmai partnere, és a verseny házigazdája idén is a nemzetközileg is elismert magyar mappingművész csoport, a Kiégő Izzók. A megmérettetés egyetlen kategóriában folyik, a nemzetközi zsűri által elbírált fődíja 5.500 euro, a 2. helyezett 3.000 euro, a 3. helyezett 1.500 euro pénzdíjazásban részesül, valamint a zsűri által kiosztott díjakon felül idén is lesz közönségdíj.

A Zsolnay Light Art Fényfestőverseny látogatása ingyenes.

 

Nincsenek megjegyzések: