2019. március 31., vasárnap

Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház – 2019-es műsor
.

Ismét világsztárokkal és magyar kedvencekkel találkozhat a közönség a Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház 2019-es nyári szezonjában: Incognito, Nik West, Tommy Campbell, Dennis Chambers, Amadinda, Budapest Bár, Csík Zenekar, ExperiDance, Mikó, Zorán, Badár és Aranyosi. Minden, mi szem szájnak ingere, a klasszikus zenétől, az operától a musicalen, népzenén és a táncszínházon át a slágerekig és a jazzig ível a gazdag programkínálat. Fiatal és idősebb, helyi lakos vagy itt pihenő, bárki megtalálja a hozzá leginkább passzoló kikapcsolódási lehetőséget.Klasszikus és opera
Dohnányi Ernő előtt tisztelegve – elsőként ő ruházta fel kulturális funkcióval a kőfejtőt – indítja útjának Ötórai Hangoló címmel a vasárnap délutáni klasszikus kamarazenei koncertsorozatát és egyben nyitja meg a Barlangszínházban a szezont a június 2-i koncertjével a Soproni Szimfonikusok kamarazenekara. A világhírű zeneszerző, karmester, zongoraművész és pedagógus művei mellett Liszt, Mozart, Haydn, Borodin, Ravel, Schubert darabjai csendülnek fel majd ezeken az alkalmakon.
A klasszikus zene az operával folytatódik július első hétvégéjén. Egy vendégszereplő és egy koprodukció. Pénteken, július 5-én a Kassai állami Opera előadásában Puccini Bohémélet című operáját, majd szombaton, július 6-án a Co-Opera szervezésében, a Győri Nemzeti Színház és a Szegedi Nemzeti Színház koprodukciójaként, Szabó Máté rendezésében, Mozart Figaro házassága című vígoperáját hallhatja a nagyközönség, ez utóbbit német felirattal ellátva.
A fennállásának 35. évfordulóját jövőre ünneplő 100 Tagú Cigányzenekar minden bizonnyal feledhetetlen élményt nyújt majd a kőfejtő színpadán. A világon egyedülálló zenei formáció előadásában a komolyzenei művek mellett tradicionális cigánymuzsikát, magyar nótát és népdalt is játszik az augusztus 9-i és 10-i koncerteken.


Jazz és Funk – Sopron Drum
  1. június 10-16.
Másodszorra rendezik meg június 10. és 17. között a SopronDrum nemzetközi ütősfesztivált. A Kossuth-díjas Horváth Kornél, a fesztivál megálmodója és művészeti vezetője a fesztivál legnagyobb erényének és értékének, Európában is egyedülállónak azt tartja, hogy a meghívott világsztárok és a hozzájuk csatlakozó nemzetközi hírű zenészek, oktatók nem csak koncerteznek, hanem mesterkurzusokat is tartanak a Sopronba érkező magyar és külföldi diákoknak, művészeti tanulmányaikat végző hallgatóknak, tanároknak, a műfaj iránt érdeklődőknek, és a nagyközönségnek is. Mesterkurzusokat tart: Dennis Chambers, Michael Schack, Gordon Stout és Tommy Campbell.
A Budapest Jazz Orchestra és Malek Andrea, Tóth Vera valamint Náray Erika Ella 100 elnevezésű műsora nyitja június 10-én este a fesztivált, akik előadásukkal a jazz nagyasszonnya, Ella Fitzgerald előtt tisztelegnek. Pénteken, június 14-én, igazi bulihangulattal és táncra perdítő zenével várja az érdeklődőket a jazz-funk jeles képviselője, az Incognito együttes. Jó hír a zenekar rajongóinak, hogy Fertőrákoson vihar esetén is lesz előadás!
A hangulat szombatra, június 15-re csak fokozódik, amikor a ma már fogalomnak számító ütőegyüttese, a fennállásának 35. évfordulóját ünneplő Amadinda lép színpadra. A Kossuth-, Bartók-Pásztory-díjas együttes mára kivívta a nemzetközi kortárszenei és ütőhangszeres élet legnagyobb tekintélyét. A kezdeti modern és kortárszenei repertoárt, saját zeneszerzői invenciókkal és átiratokkal, valamint az egyetemes világkultúra ütőhangszeres zenéivel egészítették ki. Koncertjeik állandó teltházzal mennek, az ütőshangszerek által kiváltott rezgések, a lüktetés és a szédítő ritmus garantáltan felpezsdíti és elvarázsolja a közönséget!

A SopronDrum talán legnagyobb szenzációjának ígérkezik a Nik West Band szereplése június 16-án este. Westet napjaink legjobb női basszusgitárosai közé sorolják, de emellett énekel és zenét is szerez, progresszivitása, ereje határtalan. Játszott Prince zenekarával, Dave Stewarttal az Eurythmics-ből, gyakran nevezik a funk Lady Gagajának és a „női Lenny Kravitz”-nek is.
Vasárnap este zenekara két dobos géniusszal egészül ki, a Santanaval is turnézó Dennis Chambers-sel valamint Tommy Campbellel, akik a jazz élet kiemelkedő ütősei és hosszú pályafutásuk óta most lépnek együtt színpadra Fertőrákoson, tehát a közönség egy szenzációs premiernek lesz szem- és fültanúja, mely egyben műfajtörténeti pillanatnak számít.
www.soprondrum.com
@soprondrum

Táncszínház
A tácműfaj kedvelőinek két programot kínál a kőfejtő. Visszatérő vendég az ExperiDance társulata, akik június 9-én kétszer is fellépnek a Lúdas Matyi történetét feldolgozó Revans című produkciójukkal.
Nemzetközi különlegességként lép fel Fertőrákoson a Szaranszkból érkező Orosz Nemzeti Balett, a társulat Bizet Carmen című produkcióját mutatja be június 22-én.


Népzene – Musical – Könnyűzene - Humor
A magyar népzene több mint harminc éve meghatározó interpretálója, a Kossuth és Prima Primissima-díjas Csík Zenekar június 23-án érkezik. A zenekart 1988-ban alapította Csík János Kecskeméten. Fertőrákoson minden bizonnyal felcsendül a 30. szülinapra, Grecsó Krisztián szövegére közösen íródott Boldogság című jubileumi dal is, a közönség igazi örömzenére számíthat a koncert alatt.
A Soproni Petőfi Színház idei saját produkciója ezen a játszóhelyen Dés László – Nemes István Valahol Európában című musicalje lesz, Mikó István, Vastag Tamás, Kisfaludy Zsófia, Savanyu Gergely és soproni fiatalok főszereplésével. A rendező Halasi Imre. Az előadást összesen öt alkalommal láthatják a nézők a nyáron, először július 26-án. További előadások: július 27., augusztus 16., 17. és 18.
A humor nagyágyúi Badár Sándor és Aranyosi Péter augusztus 2-án lépnek fel a Barlangszínházban. Azt mesélik el két részben, hogy milyen, amikor egy szentesi és egy borsodi együtt látogat el Vietnámba.
A nagy közönségkedvenc, a bármely generációnak különleges élményt nyújtó, rendkívül sokoldalú Budapest Bár előadásában, filmslágerek, kuplék, táncdalok és más híres dalok csendülnek fel, mívesen hangszerelt cigányzene kíséretében augusztus 3-án este. Csodálatos érzelemdús utazás időben, emlékekben és nagyszerű zenei élmény vár a hallgatóságra.
A szervezők megemlékeznek a Páneurópai Piknik harmincadik évfordulójáról, ebből az alkalomból augusztus 19-én nagyszabású programot tartanak ezen a játszóhelyen.
A szezont szeptember 14-én két előadással Zorán Ti kértétek című koncertje zárja.
 

Nincsenek megjegyzések: