2019. március 22., péntek

Budapest Kvartett Hétvége




.

Schubert összes vonósnégyese - minifesztivál a Nádor Teremben. Második alkalommal kerül megrendezésre 2019. március 29-31 között a Nádor Teremben a Budapest Kvartett Hétvége (BQW). A 2018-ban életre hívott, Beethovent főszerepbe állító fesztivál (Beethoven Kvartett Hétvége – Beethoven Quartet Weekend) alkalmának sikerén felbuzdulva, a koncertsorozat ezúttal is egy kiemelkedő klasszikus zenei szerző művészetét kívánja bemutatni a vonósnégyes meghitt műfaján keresztül.


A BQW szerzője idén Franz Schubert (1797-1828).
Az első nagy romantikus szerző mindössze harmincegy évet élt, ám költői érzékenységgel átitatott életművet teremtett, amelyben kiemelkedő szerep jut vonósnégyeseinek.
A három napból álló minifesztivált G. Horváth László hegedűművész művészeti vezetésével az Egy Hangversenyteremért Alapítvány és az Anima Musicae Kamarazenekar Egyesület szervezi a Nádor Teremben.

A hangversenyeket a hazai és nemzetközi koncertélet kiemelkedő pályakezdő, fiatal vonósnégyesei szólaltatják meg.
A nyolc koncert alkalmával az Accord Quartet, a Roman Quartet, a Szervánszky Quartet, a Krulik Kvartett, a Kállai Kvartett, a Quartetto Speranza, a Szigeti Kvartett, a Kruppa Kvartett ad hangversenyt, valamint ráadásként az Anima Musicae Kamarazenekar is fellép, Schubert emblematikus C-dúr vonósötösének zenekari előadásával. A program szakmai, művészi értékét a fellépő tehetséges előadók, technikai színvonalát a patinás, kiváló akusztikával rendelkező Nádor Terem biztosítja. A koncertek előtt izgalmas zenetörténeti előadásokkal kívánják a szervezők teljessé tenni a schuberti világról alkotott képet, vonósnégyesei tükrében a szerző egész életútját és zeneszerzői munkásságát bemutatva, különleges értéket adva ezzel a rendezvénynek. A műsorvezető szerepét Tóth Endre zenetörténész tölti be, aki második alkalommal házigazdája az egész rendezvénysorozatnak.

A Nádor Teremben aktív feladatokat ellátó hegedűművész, G. Horváth László egyben az Anima Musicae Kamarazenekar művészeti vezetője. A rendezénysorozat fontos célja, hogy magas minőségével, ismeretterjesztő jellegével új elemekkel bővítse a Nádor Terem kulturális kínálatát, kihasználva a terem rendkívüli akusztikai adottságait, valamint a koncertterem mellett található múzeum helységének zenetörténeti előadásokhoz, beszélgetésekhez való ideális méretét és emelkedett hangulatát.

A II. Budapest Kvartett Hétvége egy új, évente megrendezendő vonósnégyes fesztivál második évada, amely a műfajt újra az érdeklődés középpontjába kívánja állítani. A fesztivál a kulturális alapellátást is szolgálva gazdagítja nemzeti műveltségünket, a hazai előadók jeles képviselői mellett kiemelten törekszik a fiatal tehetségek bemutatására. A Kvartett Hétvége hozzájárul a magyar kultúra pozíciójának és színvonalának erősítéséhez. A 2020-ban rendezendő fesztiválon szeretnénk a hazai előadók sorát külföldi vendégművészek bevonásával is kibővíteni, nemzetközi rangra emelve ezzel a fiatal fesztivált.
Főtámogató: Emberi Erőforrások Minisztériuma.

2019. március 29-31.
Budapest Kvartett Hétvége - Budapest Quartet Weekend
Nádor Terem

 

Nincsenek megjegyzések: