2015. május 21., csütörtök

XX. Jubileumi Duna Karnevál




A Duna Karnevál immár huszadik alkalommal kerül megrendezésre Budapesten. A különleges programsorozat a néptánc, népzene, kortárs tánc, fúvós-, szimfonikus- és világzene ötvözésével bemutatja a fellépő országok sokszínű kultúráját. A 20. jubileum alkalmából a fesztivál különlegesen összeállított eseménysorozattal készül, felvonultatva az elmúlt két évtized legsikeresebb produkcióit, előadóművészeit, zenekarait, tánctársulatait.  A 80 programon közel 2000 előadó egy tucat helyszínen szórakoztatja a közönséget. 



A Kiváló Fesztivál és Europe Top 500 címmel is kitüntetett rendezvénysorozat célja kezdetektől az értékmegőrzés - a hagyományos kultúra korszerű hangsúlyozása, személyessé tétele és a közösségépítés. Az elmúlt húsz évben a Karnevál figyelemre méltó utat járt be; a már kialakult programok állandó minőséget ígértek a törzsközönségnek; emellett minden évben új attrakciókkal fokoztuk az érdeklődést, a karneváli hangulatot.
A néptánc, népzene, kortárs tánc, fúvós-, szimfonikus- és világzene ötvözésével, a fellépő országok sokszínű kultúrájával voltunk jelen Budapest rangos helyszínein. A külföldi vendégek között egyaránt megtalálhatók voltak a határon túli magyar hivatásos és hagyományőrző, Európából, Ázsiából és a tengerentúlról érkezett egzotikus társulatok is.
A Karnevál számos Európai Uniós, EU-Mediterrán és V4-es kulturális projektet kezdeményezett és sikerrel integrált programjai közé, a Duna Karnevál napjainkra Budapest fesztiválváros és Európa kulturális életében a nemzeti és nemzetközi hagyományok méltó képviselőjévé vált.

A huszadik évforduló alkalmából a nemzetközi fesztivál különlegesen összeállított eseménysorozattal készül, felvonultatva az elmúlt két évtized legsikeresebb produkcióit, előadóművészeit, zenekarait, tánctársulatait. A 80 programon közel 2000 előadó egy tucat helyszínen szórakoztatja a közönséget.

A külföldi táncegyüttesek nemes versengésének ad helyet az VI. Lánchíd Nemzetközi Néptáncverseny, melynek célja a kultúrák közötti párbeszéd erősítése a tradíció és innováció jegyében. Az Erzsébetligeti Színházban június 18-án nemzetközi zsűri értékeli a produkciókat és ítéli oda az Arany-, Ezüst-, Bronz LÁNCHÍD díjakat és különdíjakat a legjobbaknak.

A Hagyományok Házában senior táncegyüttesek nagysikerű retro-produkcióit, a budafoki Záborszky Pincében a Borvárosi Karneválon, és Békásmegyeren a Békási Karneválon a külföldi táncegyüttesek bemutatóit csodálhatja a kedves néző. A Yunus Emre Intézetben a török néptánc és népzene mutatkozik be a Karnevál keretein belül.

Az ünnepi eseményeket a külföldi és hazai táncegyüttesek és zenekarok közel 400 művészének egyedülálló, közös gálaműsorai koronázzák meg. Az Erkel Színházban az Európai Tánc Karaván címmel, június 19-én bemutatásra kerülő koprodukció szereplői magyar, görög, olasz, erdélyi, lengyel, bolgár, török, spanyol és finn művészek. A darab csúcspontja a népek díszes lakodalmi viseleteit is felvonultató menyegző. A táncmű képzeletbeli karavánként utazza be Európát.

A Margitszigeti Szabadtéri Színpad mesés környezetében a Karnevál Gálán június 20-án 20 órától a nemzetközi vendégek, a Magyar Állami Népi Együttes, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes és a Duna Művészegyüttes közös műsora látható. Az előadás megidézi többek között a nyári napfordulóhoz kötődő tűzugrás hagyományát is.

Kivételes élményt nyújt a Karnevál Zenei Gálaestje a Pesti Vigadóban. A rendhagyó koncerten közel száz zenész idézi meg a magyar és európai népzenei világ kincseit.
A koncert díszvendége Sebestyén Márta Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas népdalénekes.

A DUNA Palotában - ahonnan a fesztivál húsz évvel ezelőtt útjára indult - fotókiállítás nyílik a Duna Karnevál történetéből. A kiállításon Kanyó Béla és Végh Tamás műveiből válogatnak.

Meghívott országok, táncegyüttesek:
  • Bulgária - Trákia Állami Népi Együttes, Plovdiv
  • Erdély, Románia - Háromszék Táncegyüttes, Sepsiszentgyörgy
  • Erdély, Románia - Berkenye Táncegyüttes, Szilágycsehi
  • Finnország - Jarkko Peltola Zenekara, Helsinki
  • Fülöp-szigetek - Bayanihan Táncegyüttes, Manila
  • Görögország - Hellén Folklórtudományi Központ Táncegyüttese, Athén
  • Grúzia - Gurjaani Táncegyüttes, Gurjaani
  • Lengyelország - Marie Curie Sklodowska Egyetem Táncegyüttese, Lublin
  • Olaszország - Akragas Táncegyüttes, Agrigento
  • Spanyolország - Luis de Luis, Granada
  • Szerbia - Mladost Avala Táncegyüttes, Belgrád
  • Szerbia, Vajdaság - Tálentum Táncegyüttes, Szabadka
  • Szlovákia - Sluk Állami Táncegyüttes, Pozsony
  • Szlovákia - Kincső Táncegyüttes, Zselíz
  • Törökország - Égei Egyetem Táncegyüttese, Izmír
  • Törökország - Karagöz Táncegyüttes, Bursa

Fővédnök: Balog Zoltán, Emberi Erőforrások Minisztere, Bogyay Katalin, ENSZ Nagykövet
Rendező: Duna Művészeti Társaság
Igazgató: Mucsi János, Harangozó Gyula-díjas koreográfus

http://dunakarneval.hu

Nincsenek megjegyzések: