2015. május 17., vasárnap

A Kopachka Néptáncegyüttes a Fonóban
Macedón nap a Fonóban 2015. május 23-án: vendég a Kopachka Néptáncegyüttes - tradicionális kopachkata táncosok. A műsor után balkáni zenét muzsikál a Zűrös Banda.

A Kopachkata egy dinamikus és energikus tánc. Félkörben táncolják, leginkább esküvőkön, mulatságokon és vallási ünnepek alkalmával. A tánc lassú sétával kezdődik, majd gyorsuló lépésekbe vált. A kopachkata tánc a helyi közösségek jelképévé, kulturális identitásának részévé vált, nem csak Dramche faluban, hanem egész Pijanec-régióban.2014-ben a kopachkata felkerült az UNESCO szellemi kulturális örökség listájára.
A táncot a dobos kezdi, aki játékával összehívja a táncosokat; a dobkísérethez sokszor hegedű, duda illetve ének is csatlakozik; a Fonóban bemutatkozik egy különleges helyi eredetű húros hangszer, a kjemene.
Zűrös Banda: egy bulvárlap minden bizonnyal egyfajta magyar világzenei
"supergroup"-ként mutatná be a Zűrös Bandát. Az ilyen hivalkodás távol áll a zenekartól, bár annyiban érvényes lehet a jelző, hogy az együttes a magyar világzenei színtér jól ismert zenekarainak tagjaiból verbuválódott. A zenekar alapításban - a tagokat összekötő több éves barátság mellett - leginkább az játszott szerepet, hogy mindannyian rajonganak a modern balkáni zenéért.
A két éve alakult Zűrös Banda zenéjében a különböző kelet-európai és balkáni zenei hagyományok - román, magyar, makedón, cigány, szerb - mellett a jazz és a modern tánczenék kapaszkodnak össze. Ebből a különböző kultúrákat és zenei stílusokat magába foglaló elegyből alakul ki a Zűrös Bandát jellemző egyéni zenei arculat. Koncertjeiket erő, lendület és energia jellemzi.
2015. május 23. (csütörtök) 20:00
Macedón nap a Fonóban
Kopachka Néptáncegyüttes és a Zűrös Banda
Fonó Budai Zeneház  
Budapest, Sztregova u. 3.
http://www.fono.hu

Lantai József -EuroAstra

Nincsenek megjegyzések: