2015. május 15., péntek

Múzeumok Majálisa Magyar Nemzeti Múzeum és Múzeumkert Május 16–17.




Lehet-e a 20. század történéseiről és - az ICOM felhívása szerint - a múzeumoknak a fenntartható társadalmi szerepéről gondolkodni egy fergeteges fesztiválon? Azt mondjuk, nagyon is lehet.
Május 16-17-én a Múzeumkertben és a Nemzeti Múzeumban 20. alkalommal rendezik meg az Európa-szinten egyedülálló rendezvényt: a Múzeumok Majálisát, ahol több mint 110 múzeum mutatkozik be. Egész nap programokkal, előadásokkal, koncertekkel várják a látogatókat. A 20. Múzeumok Majálisán, ezen a kétnapos fesztiválon a 20/20 kreatív értelmezésével és minőségi szórakozást jelentő programkínálatával értelmezik újra az ország múzeumai a modern 20. század témakörét, eseményeit és érdekes személyiségeit, itt osztják ki az Év múzeuma- és az Év kiállítása-díjakat. Fellép Rutkai Bori, a Group'N'Swing, DjPanda és még sokan mások is. A Magyar Nemzeti Múzeum május 16-án este 22 óráig tart nyitva.



Ma már a Múzeumok Majálisa igazi márka. Jó márka. Egy olyan márka, ami a 18. születésnapján - azaz a felnőtté válásakor - nagyon megújult. Új célokat talált, teljesen új arculatot választott és új programkínálattal - minden más fesztiváltól különbözve - a modern kihívásokra figyelve egyre többeket szólít meg és bizonyítja be, hogy ma már a jó múzeum egy olyan szórakoztató központ, ahonnan egy fergeteges élmény után ráadásul még értékesebben is mehetünk haza. Igazi magyar találmány: a világon itt a legnagyobb koncentrátumú az egy négyzetméterre eső múzeumi kínálat.

1996 óta a nemzetközi múzeumi szervezet, az ICOM Múzeumi Világnaphoz kapcsolódik a rendezvény, és az Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) is annak éves jelszavához igazítja a saját üzeneteit. Idén a Múzeumok - a fenntartható társadalomért gondolatához csatlakoznak, valamint - az MNM kérésére - az izgalmas-felemelő-szomorú-iszonyatos-modern 20. századról és ehhez a korhoz kapcsolódva mesél a több mint 100 ide érkező múzeum hihetetlen széles körű programkínálata. A szervezők remélik, hogy mindenkit meg tudnak győzni arról, mennyire fontos szerepet tud betölteni egy múzeum a társadalomban, közös társadalmunkban, ami magunknak és a jövő gyerekeinek őrzi meg mindazt, ami a régmúlt és a mi mai életünket is el tudja majd mesélni nekik.

Az MNM-ben - a 20. század témájához igazodva - május 16-ától nézhető meg az Elsodort világ. Plakátálmok 1910-1920 című időszaki plakátkiállítás is, mely a megszokottól merőben eltérő installációkkal és hangulattal várják a látogatókat. Az új időszaki kiállítás az Osztrák-Magyar Monarchia utolsó  évtizedének színes magyar plakátterméséből nyújt válogatást, bemutatva a háború előtti évek mindennapjait, majd a harcterek valóságát, a hadifogoly-lét elszemélytelenítő sorstalanságát, a román katonai megszállást és az 1920. évi trianoni döntést - az utca plakátjainak változásán, a közhangulat formálódásán keresztül. A plakátok  - az újságok, a szöveges hirdetések mellett - a modern társadalom kommunikációs rendszerének legfőbb elemévé, a tömegtájékoztatás leghatásosabb eszközeivé váltak a századfordulón. Erejük abban rejlett, hogy közéleti tartalmukkal, közérthető nyelvezettel, lecsupaszított üzenetekkel közvetítették koruk eseményeit, környezetét és életmódját - és mindez egy új, modern közérzületet formált. Alkotóik közt megtaláljuk a 1910-1920-as évek legnevesebb festőit, grafikusait.

Mint minden évben, a rendezvény a múzeumi szakma legfontosabb eseményei egyikének is helyet ad, hiszen május 16-án a Pulszky Társaság az MNM Dísztermében adja át ünnepélyesen az Év múzeuma-díjat, és itt hirdetik ki az Év kiállítása-díj nyertesét is, melyet a díjazottak bemutatkozása követ.

Idén az eddiginél is több múzeum és kulturális intézmény jelentkezett, hogy bizonyítsa, a Múzeumok Majálisánál kevés jobb elfoglaltság, kevés izgalmasabb hely van, ahol úgy érezheti jól magát mindenki, hogy megmozdul a keze és a lába, de közben meglódul az agya is. 2015 tavaszán is erősítik a múzeumokat azok a civil szervezetek, amik - a minőségi és a közösségi kultúra segítésével - hasonlóan sokat tesznek azért, hogy egy fenntartható társadalomban otthonosabban élhessünk és éljenek majd az utánunk következők is. A Civil-negyedben idén 18 kulturális-közösségi, szociális és környezetvédelmi irányultságú szervezet munkájával ismerkedhetnek meg a látogatók, különféle interaktív programok és játékok segítségével.

Az MNM emellett - házigazdaként - az Élő Múzeum-programmal (élő interpretációs programok), múzeumpedagógiai foglalkozásokkal és krimiszerűen izgalmas témájú (a rejtélyes Seuso-kincsről, a műtárgykereskedelem titkairól, Magyarország 2. világháborús hadba lépéséről szóló) előadásokkal is készül a rendezvényre.

Szombaton itt majálisozik Süsü, a sárkány és Rutkai Bori, este hét órától megtanulhatnak swingelni és táncolhatnak a Group'N'Swing zenéjére, majd Dj Pandával bulizhatnak tovább. Vasárnap a Buborék Együttes és a Baltazár Színház fellépése után 17 órától zárásként a Cabaret Medranoval szórakozhatnak.

20. Múzeumok Majálisa - programajánló (válogatás)
A fesztivál két napján a múzeumok sokszínű, kreatív és kifejezetten erre az alkalomra, a RE: 20/20 A tegnap történelme, a jövő embere témakörhöz igazodva valamint az ICOM-jelszavának jegyében készült programokkal jelennek meg.
A látogatók kipróbálhatnak egy lábhajtásos Csepel-varrógépet vagy 19. századi büntetés-végrehajtási eszközöket, megismerkedhetnek egy indián sátor rejtelmeivel, egy veterán Csepel P20-as motorkerékpárral, a hengernyomás technikájával, egy old-timer mentőautóval vagy a Monarchia által használt főbb lövegtípusokkal. Részt vehetnek egy kőkutató múzeumkerti sétán, a Veszprém Megyei Várak hétpróbáján, puhatestű-vadászaton a szarmata tengerben, a Ki nyer ma?-vetélkedőn és egy kora újkori kalandjátékban is. Bélyeget tervezhetnek, feladatlapok segítségével számot adhatnak buszos, közlekedési valamint városismereti tudásukról, készíthetnek Ipoly-menti etno-trikót és megtudhatják, hogyan kell turbánt kötni, milyen nehéz egy agancs súlya, és hogyan jelenik meg a műalkotásokon a neon, a lézer és a LED-világítás. Gárdonyi-meséket hallgathatnak a mesesámlin, felpróbálhatnak különböző parókákat vagy palócföldi népviseletet, 18. századi polgári ruhákat és jelmezbe is öltözhetnek a Színészmúzeum gazdag ruhatárából. Az érdeklődők elkészíthetik saját bronzkori fibulájukat vagy freskójukat, indián stílusú gyöngydíszeket tervezhetnek vagy egyiptomi amulettet, középkori színes üvegablakokat.  Birtokba vehetnek egy ma is használatos tűzoltó járművet, írhatnak lúdtollal, preparálhatnak ősmaradványt, és hozzátehetik saját részüket egy hatalmas dísztortához. Süsü és a TV Maci mellett itt lesz velünk Kázmér, a barnamedve is, aki 1996 májusában - akkor még a Nemzeti Múzeum lakójaként - már a legelső Múzeumok Majálisnak is fontos szereplője volt!

A szervezők azt kérik, mindenki engedje át magát annak az élménynek, milyen is megismerni a leendő jövő múltját, azaz a mát. Nézzen olyan szemmel a mai múzeumokra, hogy kincseivel, műtárgyaival vajon mit fog mesélni az utánunk jövőknek.

A múzeumi programkínálat mellett várják a gyerek- és családi eseményre érkezőket, a fiatalokat és a turistákat, akiknek angol nyelvű programokat, elsőrangú koncerteket kínálnak, minőségi vásáron való válogatásra és igazi gasztronómiai élvezetek kipróbálására hívnak mindenkit. És ha mindez nem elég, jöjjenek el és csak napozzanak egyet a Múzeumlépcsőn, válogassanak a menő múzeumi kiadványokból vagy az MNM-ponton töltsék le a Majális mobilapplikációját!

http://www.muzeumokmajalisa.hu/


Nemzeti Múzeum és Múzeumkert
Múzeumok Majálisa

20|20 - A modern 20. század történelme, a ma/a jövő embere

Megnyitó: 2015. május 16. 10 óra
Az Év múzeuma- és az Év kiállítása-díj átadása: 2015. május 16. 14 óra
www.muzeumokmajalisa.hu

Május 16-án - az ICOM Múzeumi Világnaphoz kapcsolódóan - a Múzeumok Európai Éjszakáján a Magyar Nemzeti Múzeum este 10 óráig várja az új programjai és kiállításai iránt érdeklődőket.
Nyitva tartás:
május 16. 9:00-22:00 (Múzeumkert), 10:00-22:00 (MNM)
május 17. 9:00-22:00 (Múzeumkert), 10:00-18:00 (MNM)

Nincsenek megjegyzések: