2015. május 27., szerda

Moments de la journée Kismartonban




A Kultur Kongress Zentrum Eisenstadt új produkciójában - Moments de la journée - a Bécsi Àllami Operaház balettakadémiájának ifjúsági társulata és a híres Osztrák-Magyar Haydn Zenekar keltik életre névadójuk zenéjét. A festőművész Sepp Laubner színpadi kulisszája előtt szemnek és fülnek egyaránt megelevenednek Joseph Haydn „Napszakok"- című szimfóniaciklusának darabjai. 



Joseph Haydn „Napszakok"- szimfóniaciklusa nagy valószínűséggel egyike az első műveknek, melyeket az Esterházy-udvar másodkarnagyaként szerzett 1761-ben. A Burgenland témájú darabok egyértelműen programszerű tartalommal bírnak, a "Le matin" (A reggel) című szimfónia kezdete például egy napfelkeltére emlékeztet a tavon, míg a „Le soir" (Az este) fináléja, amelynek alcíme „La tempesta" egy vihart idéz.

A virtuóz zenét, melyet Haydn Esterházy Pál Antal herceg kiváló udvari zenekarának írt, most egy új produkció keretében kétféleképpen is újraértelmeződik az eisenstadt-i Kultur Kongress Zentrumban. Egyrészt az Osztrák-Magyar Haydn Zenekar kiváló zenészei által, másrészt a Bécsi Állami Operaház Balettiskolájának ifjúsági csoportjának fiatal sztárjai segítségével. A „Le matin", „Le midi" és „Le Soir" kortárs módon, klasszikus, mégis modern formában kerül színpadra. A „Moments de la journée" koreográfiája a nemzetközileg is elismert magyar koreográfus Evelyn Téry nevéhez fűződik, aki többek között a Bécsi Nemzetközi Balett és Tánc Verseny igazgatójaként is tevékenykedett. A színpadi hátteret pedig Sepp Laubner burgenlandi festő alkotta.

Fischer Ádám 1987-ben, a kismartoni Eszterházy kastélyban alapította meg az Osztrák-Magyar Haydn Zenekart és Nemzetközi Haynd-napokat. Fischer Ádám célja az volt, hogy a két nemzet válogatott zenészeinek részvételével - még a vasfüggöny leomlása előtt - közösen előadják Joseph Haydn zenéjét az Eszterházy kastély azon termében, melyben a zeneszerző művei először kerültek bemutatásra.

A zenekar számos sikeres nemzetközi turnét bonyolított le nemcsak Európán belül, hanem az Egyesült Államokban és Ázsiában is. Nemzetközi elismertségüket jelzi, hogy olyan helyekre kaptak meghívást mint a Wiener Konzerthaus és a Musikverein, a budapesti Művészetek Palotája, a zürichi Tonhalle, a Festspielhaus Baden Baden, a Berliner Philharmonie, a madridi Auditorio Nacional vagy a Palau de la Musica Barcelonában, de felléptek még a londoni „Proms" fesztiválon, a new yorki „Mostly Mozart" fesztiválon, a Suntory koncertteremben Tokióban, a Seoul Arts Centerben és a pekingi National Center of Performing Arts-ban is.

Az Osztrák-Magyar Haydn Zenekar Fischer Ádám vezetésével 1987 és 2001 között az összes Haydn szimfóniából felvételt készített. Az MDG Dabringhaus & Grimm-el közösen készített két CD-jük 2006-ban és 2008-ban is elnyerte az „Echo Klassik" nevű rangos német zenei díjat. A Sharon Kammal készített Mozart klarinét koncert felvételükkel 2011-ben elnyerték a Diapason D'Or díjat. A 2015/2016-os évadtól Nicolas Altstaedt veszi át a Osztrák-Magyar Haydn Zenekar művészeti vezetését. Fischer Ádám továbbra is részt vesz a zenekar munkájában tiszteletbeli karmesterként, az általa is alapított Nemzetközi Haydn-napokon és egyéb koncertprojektekben működik közre.

A Wiener Staatsoper balettakadémiájának ifjúsági társulata 2013-ban jött létre és frissen
végzett, válogatott tehetségeknek biztosít lehetőséget, hogy egy vagy két év alatt annyi színpadi rutint szerezzenek, amennyi csak lehetséges. A társulat jelenleg tizenkét fiatal táncosnőt és táncost számlál, akik a Wiener Staatsoper előadásain (pl.: „Hattyúk tava, Diótörő, Rómeó és Júlia) és a Volksoper Wien darabjaiban (pl.: Märchenwelt Balett [Mesevilág balett]) táncolnak. Ezenkívül egyénileg és csoportosan is közreműködnek az ifjúsági társulat saját darabjaiban. Az ifjúsági társulat programjának nagy része a balettakadémia már meglévő koreográfiáiból áll össze, ugyanakkor az osztrák balettművészet hagyománya is fontos szerepet kap. Továbbá az új betanulások során is szélesedik a repertoár. Erre jó példa a „Moments de la journée" produkció az Osztrák-Magyar Haydn Zenekarral, mely Haydn „Napszak"-szimfóniaciklusának („Le matin", „Le midi" és Le soir") átdolgozásából született.

2015. május 29. (péntek), 19:30
Kultur Kongress Zentrum Eisenstadt, Kismarton
Franz Schubert-Platz 6.

www.bgld-kulturzentren.at
www.kultur-burgenland.at

Nincsenek megjegyzések: