2015. május 6., szerda

Gyerekszem Filmfesztivál Gála és konferencia




Több mint két év után, immár ötödik alkalommal ismét megrendezésre kerül a gyerekek filmes mustrája, a Gyerekszem Filmfesztivál. Idén is száznál több film érkezett hazai és nemzetközi alkotóktól. A Fesztivál idei helyszíne a Műcsarnok, ahol az aktuális kiállítás múzeumpedagógiai programjai is kapcsolódnak az animációs workshoppal, konferenciával, jelmez és sminkbemutatóval színesített eseményhez.

Ebben az évben 111 film érkezett be, ebből 73 magyar és 38 nemzetközi.
Az előzsűri 61 filmet választott a fesztivál versenyprogramjába, melyből 25 külföldi műhelyek munkája. A filmek értékes díjakért versenyeznek, amelyeket idén nemzetközi zsűri ítél oda. Tagjai: Detlef Fluch operatőr, vágó, médiapedagógus (Németország), Domonyi Rita dramaturg és Schwechtje Mihály filmrendező.
Az elmúlt évekhez hasonlóan a közönség is oszt ki díjakat. 2015-ben is a megszokott három kategóriában lehetett pályázni, a Kicsi a bors, de erős 6-12 éveseknek, az Ifjú titánok12-19 éveseknek, és a Gyerekszem, öregszem azoknak, akik már elmúltak 19, de a filmet még 19 éves koruk előtt készítették.

A legtöbb alkotás filmes műhelyekben készült. A fesztiválon részt vesz az Animono Filmkészítő Műhely, a Gyerekszem Közhasznú Művészeti Egyesület, a Kecskeméti Animációs Filmstudió, a Szilágyi Erzsébet Gimnázium Stúdió, a Gagarin Média Szakkör, a Start Kreatív Alkotócsoport, a Zikk-Zakk Műhely, és olyan nemzetközi műhelyek is bekapcsolódtak az idei programba, mint a Studio Da Oroszországból, a Camera-etc Belgiumból, az Sukrómná Stredná Umelecká Ŝkola Aminovanej Tvorby Szlovákiából, a CameraZizanio Görögországból, illetve a Zuckerwattenkrawatten Németországból.

A fesztivált délelőtt konferencia kíséri, melyet filmes, pszichológus és pedagógus szakemberek tartanak Gyerekekkel a művészet útjain - Önkifejezés és terápia címmel. A konferencia célja, hogy bemutassa a gyerekek művészeti tevékenysége által nyújtott önkifejezési és terápiás lehetőségeit, megismertesse a hazai gyermekvédelmi és köznevelési jó gyakorlatokat és a nemzetközi programokat.

A filmes verseny díjátadó gálája május 8-án (pénteken) 16:00 órakor kezdődik, melynek műsorvezetője Till Attila. Mindhárom kategóriában Fődíjat ítél oda a zsűri 50.000 Ft értékben, valamint a legjobb animációs film díja és a legjobb fikciós film díja is gazdára talál a különböző életkori kategóriában. Emellett a korábbi évekhez hasonlóan sok-sok különdíjat is kapnak a filmkészítő gyerekek a fesztiválon.

A Gyerekszem Művészeti Egyesület által alapított Macskássy Katalin-díj ebben az évben is a fesztiválon kerül átadásra. A Macskássy Katalin animációs rendezőről elnevezett díjat minden évben az a szakember kapja, aki alkotó-nevelő filmes projektet hoz létre gyerekekkel.
Az eseményt a Műcsarnokban 2015. május 8-án, pénteken rendezik, de a hétvégén további vetítések lesznek: a nyertes filmeket május 9-én, szombaton és május 10-én, vasárnap 11.00-12.00 között is vetítik. Információs vetítésként a Gyerekszem Közhasznú Művészeti Egyesület To be continued... workshopján készült filmeket is bemutatják május 8-án (pénteken) 13.30-14.00 között.
A közönség ebben az évben is díjazhatja az általa legjobbnak tartott alkotást. A közönségszavazásra a versenyfilmek vetítését követően a helyszínen kerül sor, ahol az érdeklődők személyesen lobbizhatnak a kedvenc filmjeik mellett!

A rendezvény ingyenes és nyitott, de a pénteki konferenciára és a vetítésekre előzetes helyfoglalás ajánlott a kidseye.entry@gmail.com email címen.

Az V. Gyerekszem Filmfesztivál és Konferencia a nemzetközi Youth Cinema Network tagja, melynek kapcsán külföldi gyerekfilm-készítő műhelyek vezetői Németországból, Írországból, Walesből, Törökországból és Horvátországból vesznek részt az eseményen.
A Gyerekszem Egyesület egyéb projektjei, a filmkészítő foglalkozások a Hűvösvölgyi Gyermekotthonban, a Szegletkő Gyermekotthonban és az Aszódi Javítóintézetben a MOL Új Európa Alapítvány és a Norvég Civil Alap támogatásával valósulnak meg.

Főtámogatók: Emberi Erőforrások Minisztériuma - Balog Zoltán miniszter és az Aga-pé Osztozó Szeretet Alapítvány.

2015. május 8-10.
V. Gyerekszem Filmfesztivál Gála és konferencia
Műcsarnok

www.gyerekszemfilmfesztival.hu
http://www.facebook.com/gyerekszemfilmfesztival
www.gyerekszemegyesulet.hu

Nincsenek megjegyzések: