2009. augusztus 31., hétfő

Nietzsche töredékek




Hőshöz is méltó. - Itt áll előttünk egy hős, aki nem csinált semmit, csak megrázta a fát, amikor a gyümölcs már megérett. Szerintetek ez túl kevés. Hát akkor jól nézzétek meg előbb azt a fát, amelyiket megrázta. (Emberi - túlságosan emberi 347. töredék)

Mivel mérhető a bölcsesség? A bölcsesség növekedése pontosan mérhető az epe csökkenésén. (Emberi - túlságosan emberi 348. töredék)

Ha a tévedést kellemetlen hangnemben közlik. - Nincs mindenkinek ínyére, hogy az igazságot kellemes hangnemben mondják meg. De azt azért senki se gondolja, hogy a tévedésből igazság lesz, ha kellemetlen hangnemben állnak elő vele. (Emberi - túlságosan emberi 349. töredék)

A legjobb gyógyszer. - A beteg legjobb gyógyszere egy kis egészség hébe-hóba. (Emberi - túlságosan emberi 325. töredék)

A heroikus. - A heroikus jelző azt jelenti, hogy valami nagyot teszünk (vagy valamit igen bölcsen nem teszünk meg) anélkül, hogy versenyeznénk másokkal, vagy úgy éreznénk, megelőzünk másokat. A hős akárhova megy is, mindig magával viszi a sivatagot és a szent, átléphetetlen határsávot. (Emberi - túlságosan emberi 337. töredék)

Ami zavarja a gondolkodót. - A gondolkodónak mindenre barátságosan kell tekintenie, ami félbeszakítja gondolatait (zavarja a gondolkodásban ahogy mondani szokás); e dolgokat az ajtón belépő, a művésznek felkínálkozó új modellként nézze. E megszakítások a magányosnak élelmet hozó hollók. (Emberi - túlságosan emberi 342. töredék)

Hogyan kell támadni? - A valamibe vetett hitnek, vagy a hit hiányának lapja majdnem minden embernél olyan erős, amilyen erős csak lehet. Mindazonáltal általában nem fontos a legnehezebb lövegekkel tüzelnünk., ha célunk, hogy megrendítsük valaki hitét; sokaknál már akkor is célt érünk, ha támadás közben irdatlan zajt csapunk, tehát gyakorta elég a vaktöltény is. Ha nagyon hiú emberekről van szó, elegendő a komoly támadás színlelése is: látják milyen komolyan vesszük őket és máris szívesen megadják magukat. (Emberi - túlságosan emberi 342. töredék)


Forrás: Gondolkodó

Nincsenek megjegyzések: