2009. augusztus 22., szombat

Eltűnhetnek a piramisok



A pára és a különböző gombafélék elárasztják a királysírok falait.





Teljesen eltűnhetnek 500 év múlva a piramisok az egyiptomi Királyok völgyében, ha továbbra is turistalátványosságként kezelik őket - figyelmeztettek egyiptomi régészek.


Zahi Havas világhírű egyiptológus szerint a pára és a különböző gombafélék elárasztják a királysírok falait abban a hatalmas temetőben, amely a Nílus nyugati partján fekszik, Luxorban. A területet naponta több ezer turista lepi el.

A gyenge szellőztetés és a tömegesen érkező emberek lélegzése rongálja a metszeteket, faragásokat és festett díszítőelemeket a sírokban. "A sírok (a Királyok völgyében és nem messze tőle a Királynők völgyében), melyek nyitottak a turisták számára, mind komoly károkat szenvednek... A páratartalom egyre jobban növekszik, a gombafélék terjednek az idelátogatók lélegzése során" - magyaráz Havas.

Az egyiptológus szerint a sírok 150 év múlva kezdenek eltűnni, és ez a folyamat eltarthat akár 500 évig is.

A Királyok és Királynők völgyében mumifikálták a királyi családokat, és itt van a legendás fáraók temetkezési helye is, mint például a fiatalon trónra került Tutenhamonnak és Nofertiti királynőnek.

Az egyiptomi Legfelsőbb Régészeti Tanács már számos intézkedést tett annak érdekében, hogy megvédjék a műemlékeket. Új szellőztető rendszereket állítottak fel, szigorították a látogatók számát és bezárattak néhány sírt.

A hatóságok már olyan döntést is hoztak, hogy "a turisták elől elzárnak bizonyos sírokat, és az eredetinek megfelelő másolattal fogják helyettesíteni azokat" - mondta Havas. Ilyen lesz például Tutenhamon, Nofertiti és I. Széthi sírja.

"Jelenleg szakértők lézertechnológiával vizsgálják ezeket a sírokat azért, hogy élethű másolatokat hozhassanak létre..., ezeket nem messze a Királyok völgyétől lehet majd megnézni" - mondta az egyiptológus.

Amikor az angol Howard Carter feltárta Tutenhamon sírját 1922-ben, igazi nemzetközi szenzáció lett belőle. Azóta is foglalkoztatja az emberek fantáziáját, mivel fantasztikus kincsek kerültek elő a sírból. A "gyermek uralkodót" 9 évesen avatták fáraóvá, múmiáját egy díszes szarkofágban találták meg. Az arcán egy aranyozott halotti maszk volt, melyet féldrágakövek borítottak.

A 18. dinasztiából származó fáraó Krisztus előtt 1333 és 1324 között uralkodhatott, és valószínűleg 19 éves korában halt meg. Egyes szakértők szerint meggyilkolták, mások viszont azt mondják, hogy az üszkösödő lába okozta halálát.

A származását szintén homály fedi. Azt gondolják, hogy Ehnaton fáraó lehetett az apja és Nofertiti lehetett az anyja, de felmerült Maya is, aki a dajkája volt.

Nofertitit, akit a történelem egyik leggyönyörűbb királynőjének tartanak, Ehnaton fáraó vette feleségül. Ehnaton vezette be Egyiptomban az aton vallást, a Napistenhitet, mely egyistenhívő tette a királyságot.

I. Széthi egyike volt a legnagyobb egyiptomi uralkodóknak. A félelmetes hadvezér a 19. dinasztia tagja volt, sírja az egyik legnagyobb, amit valaha feltártak a Királyok völgyében, az ásatások még rengeteg titokra nem derítettek fényt.


Szerző: Szabó ZoltánForrás: MTI

Nincsenek megjegyzések: