2018. február 23., péntek

Világsztárok a Budapest Jazz Clubban - Ramón Valle Trio




.

A kubai születésű Ramón Valle fiatal kora ellenére is "nagyöregnek" számít, aki egy, még felfedezésre váró zseni lendületességével szólaltatja meg hangszerét. Koncertjein elsöprő energiával uralja a színpadot, akár trióval, akár nagyzenekarral játszik. Zenéje egyedi, melyben különböző stílusjegyeket ötvöz mesterien.

Ramón Valle hétéves korában kezdte zenei tanulmányait. 1984-ben végzett a havannai Escuela Provincial de Arte-ban. Húszéves korában már zenekarvezetője volt a Brújula Quartetnek, mellyel számtalan koncertet adtak a kubai és latin-amerikai térségben.

Első saját albuma 1993-ban jelent meg Levitando címmel. A lemezzel egyszer és mindenkorra tisztázta: Ramón Valle nem latin jazzt játszó zongorista, sokkal inkább latin zongorista, aki jazzt játszik. Zenéjében meghatározó a Jarrett-Corea-Hancock triumvirátus-féle jazzvilág, de mindez más dimenzióban, többféle hatással keveredve jelenik meg.
Már első európai fellépésekor lenyűgözte a kritikusokat. Ezt követően tengerentúli sikerei után megjelent második albuma, amely még az elsőnél is jobban kikristályosította megkérdőjelezhetetlen eredetiségét.

1998-ban letelepedett Európában, ahol a kritikusok szerint forgószélként söpört át a fesztiválokon; csodálatot, ámulatot hagyva maga után. Ugyanez mondható el azóta megjelent albumairól, szerzeményeivel a mai napig nem tud betelni az európai jazz-színtér.

A Ramón Valle Trio művészei:
- Ramón Valle – zongora
- Omar Rodriguez Calvo – bőgő
- Jamie Peet – dob

  1. február 25. 19:00 és 21:00
Budapest Jazz Club
1136, Hollán Ernő utca 7.
Jegyár: 5.400 HUF

www.bjc.hu
https://www.facebook.com/ramonvallemusic
http://ramonvallemusic.com

Forrás: EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: