2018. február 8., csütörtök

Kovács Nóri: Magyarnak Lenni




.

Koncert és klip díszbemutató az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Mit jelent Magyarnak Lenni?  Az elvadult világban embernek maradni. „Bármerre visz az élet, ide mindig visszatérhetsz, mert ez az otthonod, ahova mindig hazaérhetsz!”


Kovács Nóri a Népművészet Ifjú Mestere díjjal kitüntetett és Nemzeti Értékként elismert előadóművész, tavaly az Év Énekesnője és a Magyar Kultúráért díjat is elnyerte. A népzene és a világzene műfajának egyik legismertebb, szakmailag is elismert előadója ezúttal a legújabb, „Magyarnak Lenni” című lemezét és a címadó dalhoz készített klipjét mutatja be 2018. február 10-én, az Uránia Nemzeti Filmszínházban, egy különleges koncert keretében.

A lemezen szereplő 12 dal nagy részét Nóri maga írta, melynek egy része népzenei ihletésű. Lemezbemutató koncertjén az új szerzemények mellett további dalokat is elénekel, közreműködik Németh György gitárművész. A stílusok szimbiózisában a pop, a rock, a népzene, a szimfonikus hangszerelésű művek mind azt a lélekminőséget mutatják meg Nóri megfogalmazásában, hogy számára és a népi emlékezet számára mit jelent Magyarnak Lenni. Az egész koncert vezérfonala a szeretetben való összetartozás.

A Magyarnak Lenni című dal képi világában megjelenő történet Magyarország történelmén vezet végig, egészen a kezdetektől, amely a művésznő Nimród regéje operájából is visszaköszönő motívumokkal indul, majd végig vezet Szent királyaink során, bemutat gyönyörű magyar tájakat, várakat, templomokat. A dicsőséges 1848-as forradalom után elérkezünk a szomorú Trianoni diktátumig, de a remény mégsem hal meg, a klip végén megjelenő Házi Áldás szövege új fénysugarat indít, ahol, hit, ott szeretet, ahol szeretet, ott béke, hol béke, ott áldás, hol áldás, ott Isten, hol Isten, ott szükség nincsen.
A klipet rendezte: Kovács Nóri és Balázs Sándor

„Fontosnak tartom, hogy mi, magyarok, megismerve ősi és hősi múltunkat, büszkék lehessünk magyarságunkra, összekapcsoljon határon túli testvéreinkkel a történelem. Művem szimbólumrendszerében alapvető értékeket közvetítettem: hazaszeretet, Isten szeretete, dicső múlt, hőseink tisztelete, becsületesség, az adott szó ereje, a nagyságban is alázat, összetartozás. A koncertet és a klipet szeretettel ajánlom mindazoknak, akikkel együtt dobban a szívem, mert jó Magyarnak Lenni!” – mondta Kovács Nóri.

Kovács Nóri a népzene és világzene műfajának egyik legismertebb, szakmailag is elismert előadója, aki több mint tizenöt éve van a profi előadói pályán. Ezen időszak alatt több mint harminc lemezen közreműködött és 13 szóló albuma jelent meg. Többek között a Mondanék én valamit - című népzenei album, amelyet a New Folk Sound külföldi zeneújság a 2006-os év legjobb 10 magyar népzenei albuma közé választott. Olyan zenekarokkal és nevekkel dolgozott együtt, mint a londoni Transglobal Underground, (A gathering of strangers c. album), Wolf Péter és a Liszt Ferenc Kamarazenekar, (Lelkem szárnyai), MR2 Szimfonikusokkal, Berecz András (Sinka ének, Rokonok söre), Motiva (Ez a világ, Neked szól, Átölel a szerelem), Rajkó zenekar, Balázs Fecó (Összetartozunk), Varga Miklós (Nimród regéje).

„Stílusomban összetett szimbiózisban élnek a műfajok. Izgalmas kísérletezés a tradicionális, és a populáris és a klasszikus zene között.
A tradicionális hangzásvilág megtartását is fontosnak tartom, ezért a népzenei motívumaim tiszta forrásból táplálkoznak. Rendszeresen járom Erdély és más vidékek falvait, keresem és összegyűjtöm a még elevenen élő dallamokat, ezeket később beépítem a zenémbe, és egy mai műfajt alkotva teszem közkinccsé.
Műsoromnak elmaradhatatlan kelléke a zenei igényesség. Gyakran énekelek saját szerzeményeket: ezek lelki világomat, érzéseimet tükrözik. Mindezek különlegessége talán abban rejlik, hogy énekeljek akár pop, jazz, vagy népzenét, cizellált, autentikus hangszínemet adom a zenémhez, ezzel is egy különleges élményt nyújtva a hallgatómnak, akik között éppúgy megtalálható a fiatalabb és a legidősebb korosztály is, jelezve számomra, hogy jó úton járok: egyre jelentősebb az igény a tiszta forrásból táplálkozó, a népzenei hagyományainkra építő modern hangzás iránt.
Én ezen az úton szeretnék végigmenni.”
(Kovács Nóri: Üzenet a zenémről)

Isten áldja meg a Magyart!
Tartson neve, még a föld tart!
Kárpátoknak hazájában,
Éljen örök boldogságban!

Jegyár: 1800 Ft – 2200 Ft
Jegyek kaphatók az Uránia jegypénztárában és honlapján, valamint az Interticket és a Jegymester hálózatában.

  1. február 10. (szombat), 15:00
Kovács Nóri: Magyarnak Lenni koncert és klip díszbemutató
Uránia Nemzeti Filmszínház

http://www.urania-nf.hu

Forrás: EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: