2011. június 10., péntek

Mária Zarándokút


A Mária Út célja:

A zarándokutak kiemelkedő és fokozódó jelentőségűek a világban. A keresztény kultúrkörben sok tízmillió embert vonzanak évente. A keresztény világ zarándoklatai Jézus
életének színteréhez, Szentek emlékhelyihez vagy Szűz Mária tiszteletére az Ő kegyhelyeihez vezetnek. Magyarország több helyi jelentőségű vallási-zarándok vonzerőt mutat fel, de a nemzetközi zarándoklatokban nincs különös vonzása, pedig a Kárpát medence a Mária tisztelet szempontjából óriási értékekkel és lehetőségekkel rendelkezik. A Mária Zarándokút létrehozásával elsődleges célunk, hogy újra megerősítsük a térség mélyen gyökerező Szűz Mária iránti tiszteletét és szép hagyományait. Célunk, hogy a Mária kegyhelyek rendkívüliségét felfedeztessük a világgal és segítségével Mária üzenetét tolmácsoljuk a világnak. A zarándokút egy olyan evangelizációs eszköz lehet, amely hívő és nem hívő emberek tömegének segítheti a Jézushoz vezető útra való rátalálását. A zarándokút létrehozása emellett lehetőséget teremthet Szűz Mária kegyhelyeinek rendbetételére, ahhoz adományok, támogatások, közösségi források megteremtésére. Létrehozhatunk zarándok szálláshelyeket, ahol a zarándokút szelleméhez méltó lelkiséget képviselő környezetben pihenhetnek a zarándokok.

A Mária Út útvonala:

A Mária kegyhelyeket bemutató Közép-Európai zarándokút, a Mária Út terveink szerint az ausztriai Máriazelltől, Magyarországon átívelve, az erdélyi Csíksomlyóig tart, s gyalogosan, kerékpárral és autóval is megtehető lesz. A Mária Út mintegy hatvan kegyhelyet érint. Az a két tény, hogy a Rózsafüzér 60 szemből áll, illetve a Mária Út kegyhelyeinek száma 60, lehetővé teszi, hogy a Mária Út alapvető szervező elve egy rózsafüzér, egy "élet rózsafüzér" összeállítása legyen. A zarándoklatot öt nagyobb szakaszra osztjuk, a Rózsafüzér öt titkának megfelelően. Az út elején, végén, illetve közbeeső fontos pontokon kijelölünk öt kitüntetett kegyhelyet, ahol a Mária Út indulhat, illetve itt kell és lehet az útra regisztrálni magát a zarándokoknak. Minden kegyhelyen önálló, saját azonosítású rózsafüzér szem várja a zarándokot. Így tizedenként összerakható a saját rózsafüzér a Mára Út kegyhelyeiről. Közép-Európa Szűz Mária kegyhelyei több útvonalat is mutatnak számunkra. A zarándokút kialakításánál az út hosszúsága azt indokolja, hogy a lehetőségekhez mérten a legrövidebb utat jelöljünk ki, és egy hosszú, sok kitérővel rendelkező útvonal helyett - ütemezetten - több, alternatív útvonalat alakítsunk ki. A Mária Út elsőként megvalósítandó útvonalát mutató kegyhelyek a következők:
• Máriacell- Szűz Mária kegyhelye
• Celldömölk - Kis-Máriacell
• Mátraverebély-Szentkút - Szűz Mária Nemzeti kegyhelye
• Máriapócs - A Könnyező Szűzanya kegyhelye
• Csíksomlyó- Szűz Mária kegyhelye

További információk:
• www.mariaut.hu


Forrás: Mária Kegyhelyek

Nincsenek megjegyzések: