2008. szeptember 10., szerda

Idézetek bölcsességről, szeretetről



Bölcsesség




Értelemmel ítélni annyi, mint Isten nézőpontjából érzékelni a világot.

Joseph Delteil


Minden valóban nagyszabású cselekedet részben ismeretlen tényezőkön, mondhatni isteni beavatkozáson múlik.

Joseph Delteil



Az életben a valódi biztonság nem más, mint az élet bizonytalanságának élvezete.

Morgan Scott Peck


Ha megbecsülöd azt, aki vagy, egy pillanatban észreveszed, hogy a többiek is úgy értékesek, ahogy vannak.

Akhilleusz Tatiosz


"Ez is el fog múlni."
Nagyanyám tanított ezekre a szavakra, hogy felhasználhassam őket életem bármely pillanatában. Amikor a dolgok elképzelhetetlenül szörnyűek, rettenetesen riasztóak, vagy amikor minden ragyogó és csodálatos, feledhetetlen és gyönyörű, mondjuk magunkban ezeket a szavakat. Ezzel mintegy perspektívába helyezzük a történéseket, és elérhetjük, hogy a legtöbbet hozzuk ki minden jóból, és sztoikus közönnyel fogadjunk minden rosszat.

Claire Rayner


Egy nagy ember nagysága abban mutatkozik meg, ahogy a kis emberekkel bánik.

Thomas Carlyle


Soha ne hagyd, hogy olyan ember mondjon neked nemet, akinek nincs elég hatalma igent mondani.

Eleanor Roosevelt


Bizonyosságra törekedni és elfogadni a bizonytalanságot... Kemény prés ez, mégis szorításából született meg minden igaz bölcsesség, ima, művészet.

Pilinszky János


Fogadd el a valóságot, fogadd el, hogy nem tudhatsz semmit sem biztosan. Bizonytalanság van. Csak a bizonytalanság biztos. Ha megéled a létezés ezen alapját, akkor megtalálod szívedben a békét, mert rádöbbensz, hogy bármi lehetséges. A bizonytalanság miatt minden biztos lehet!

A. J. Christian


Ha az ördög úgy jár a földön, mint az ordító oroszlán, csak elvétve csábít maga után egy-egy vadat vagy vadászt. De ha divatosan öltözködik, kikenve-kifenve; ha torkig telt a bűnnel és az erénnyel egyaránt, s a pokol éppoly kevéssé érdekli, mint az üdvösség; akkor, teljék bár kedve akár abban, hogy vörös pántlikát osztogat, akár abban, hogy vörös tüzet gyújtogat, akkor veszedelmes csak igazán.

Charles Dickens





Szeretet




A szeretet egy kétirányú utca, amelyben aki ad, kap is, és aki kap, maga is ad. A szeretet szeretetet szül. A szeretet hiányának lényege a lustaság, mert a szeretet: munka.

Morgan Scott Peck


A jó házasságban a felek rendszeresen, megbízhatóan, rutinszerűen is foglalkoznak egymással, akár kedvükre van ez az adott pillanatban, akár nem. A valódi szeretet akaratlagos, nem emocionális.

Morgan Scott Peck


A szeretet nem azt jelenti, hogy valaki gondolkodás nélkül mindent megad. Megfontoltan kell adni, s időnként józan megfontolásból meg kell tagadni dolgokat. Megfontoltan kell dicsérni és megfontoltan kell bírálni. (...) Gyakran olyan döntéseket kell hozni, amelyek meghozatala fájdalommal jár.

Morgan Scott Peck



Ahol nincs szeretet, ott semmi sincsen. Ahol kihunyt a szeretet, félelem költözik a szívekbe. Ha szeretni tudsz, nincs mitől félned.

Akhilleusz Tatiosz


Ahol szeretetünk lakozik, ott éli életét a lélek.

Akhilleusz Tatiosz


Amíg szeretünk, elnézünk mindent: a szépnek, ha szörnyeteg, okosnak, ha rút.

Akhilleusz Tatiosz



A szeretet, amely véget ér,
csak a szeretet árnyéka.
Az igazi szeretet
kezdet és vég nélküli.

Hazrat Inayat Khan


Nem elsősorban a hited
és látványos jócselekedeteid
üdvözítenek,
hanem a szereteted,
amellyel ezeket valóra váltod.

Simon András



Aki szeret, elenged, felejt és megbocsát. Aki mindezt elvárja másoktól, csupán önmagát szereti. Önmagunk elvesztésének legbiztosabb módja: a szeretet elvárása. A szeretet elvárása: önzés - legalább annyira, mint a szeretet elutasítása.

Akhilleusz Tatiosz




Minden szerepében másképp szeret az ember. Más az anyai, más a baráti szeretet, hogy a szerelemről ne is beszéljünk... Sokféle szeretet van. De csak az tud igazán szeretni, aki már az összes szerepet el tudja játszani!

Müller Péter



Nincsenek megjegyzések: