2008. szeptember 4., csütörtök

EQ - Érzelmi intelligencia I.


"Az érzelmi pallérozottság
legalább olyan fontos része a műveltségnek,
mint a matematikában vagy az olvasásban jártasság."


Karen STONE Mc CROWN
pszichológus

Az érzelmi intelligencia (EQ) olyan képességek összefoglaló megnevezése, mint az önmagunk ösztönzése, a csalódásokkal dacoló, rendíthetetlen kitartás, az indulatok lefékezése, a vágykielégítés késleltetése, hangulatváltozásaink kiegyensúlyozása, az empátia és a remény.

Az ambíció, az önkontroll és az önismeret, szintén az érzelmi intelligencia fejlettségére utal, mint ahogyan az is, ha "bánni tudunk" az emberekkel. Ha nem csak saját, hanem mások lelkiállapotában is eligazodunk, ha megtaláljuk velük a közös hangnemet és leolvassuk róluk az érzelmeiket.

Vannak, akiknek az EQ-juk annyira fejlett, hogy valósággal elvarázsolják a környezetüket. A művészek, sikeres politikusok, közéleti személyiségek sohasem az IQ-jukkal hódítják meg a nyilvánosságot, hanem intelligenciájukkal, a fellépésükkel, bájukkal, amit másként karizmának is neveznek.

Sokáig úgy tartották, hogy a magas IQ megjósolja a sikert , úgy a tanulmányokban, mint a munkavégzésben egyaránt. A legutóbbi felmérsek alapján az IQ a legjobb esetben is csak 20%-át teszi ki a sikeres életvitelt befolyásoló tényezőknek. A fennmaradó 80 % más erőkre vezethető vissza.

Az IQ nem sok támpontot ad arra vonatkozóan, hogy nagyjából azonos kilátásokkal, iskolázottsággal, lehetőségekkel rendelkező személyek életpályája, miért különbözik annyira.Gyakran előfordul az életben, hogy 160-as IQ-jú személyek 100-as IQ-júak beosztottjaiként dolgoznak, ha az előbbiek interperszonális intelligenciája gyenge, az utóbbiaké viszont fejlett.

Elegendő elmenni egy érettségi találkozóra, és tapasztalni azt, hogyan vegyülnek el a hajdani kitűnő diákok az átlagos karriert felmutatni képes társaik között. Ezzel szemben megfeigyelhető az is, hogy számos átlagos bizonyítvánnyal rendelkező diákból, milyen sikeres vállalkozó lett...

"Kutatási eredmények bizonyítják, hogy életünk majd minden területén fontosabb szerepet játszik az EQ, mint az IQ. Ez a törvényszerűség fokozatosan érvényesül napjainkban, amikor a kontrollra épülő ipari korszakból átlépünk a motivációra épülő információs korszakba.
Az éntudatosság, az önmotiváció és az önmenedzselés kulcs összetevője
az empátiának és a társas kapcsolatoknak."

Dr. Stephen COVEY
A kiemelkedően sikeres emberek 7 szokása című könyv szerzője

Sajnos, az iskolában nem fordítanak kellő gondot az érzelmi intelligencia - egyfajta szellemi fürgeség - kifejlesztésére. Még nem eléggé közismert az, hogy az érzelmi élet, akár a matematika vagy az olvasás, művelhető magasabb vagy alacsonyabb színvonalon. Ehhez is meghatározott készségek szükségesek, amelyek elsajátítására a személyiségfejlesztés nyújt remek lehetőséget.

Számtalan bizonyíték támasztja alá, hogy az érzelmileg rátermettek, akik felismerik és kézben tartják saját érzelmeiket, másokét hatékonyan befolyásolni képesek, előnyt szerezhetnek minden téren, akár a magánéletükben, akár a munkakapcsolataik területén.

A fejlett érzelmi képességű embereknek jóval nagyobb az esélye a sikeres, megelégedett életre, mert elsajátították azokat a lelki szokásokat, amelyekkel a teljesítőképességüket képesek növelni.

"Az érzelmi tudatosságot nem oktatják az iskolában.
Amikor dolgozni kezdünk, már jól tudunk olvasni, írni és
beszámolót készíteni. Érzelmeink kezelése azonban - főként
egy komolyabb kihívás esetén - sokunknak problémát okoz.
Pedig a jó döntéshez tárgyi tudás mellett önismeretre és
érzelmeink kezelésében való jártasságra is szükség van.
Mégpedig akkor, amikor azt a legnehezebb alkalmazni."


Travis BRADBERRY és Jean GREAVES
az Érzelmi intelligencia sikerkalauz társszerzői

További információk:

Légy a pszichológusod és javíts az EQ-don!

Az érzelmi intelligenciával rendelkezők legjellemzőbb szokásai - példákkal

Egy igen részletes Érzelmi intelligencia (EQ) TESZT található az Érzelmi Intelligencia sikerkalauz című könyvben.



J i m

R O H N

I D É Z E T E K

"A siker nem más, mint a sikerelvek naponkénti következetes alkalmazása, míg a kudarc, egyszerűen néhány tévedés naponta ismételt elkövetése. A helyesen alkalmazott sikerelvek és téves döntések halmazatának eredményeként leszünk gazdagok, vagy szegények."


"Tanuld meg a bölcsességedet és az erős érzelmeidet munkává átalakítani! A magban rejlő csodához is, nem jelszavak hangoztatásával, hanem munka árán juthatsz hozzá."


"Az elkötelezettség, a kiválóságra törekvés egy adott területen, valamint a rendületlen kitartás, ezek a siker elérésének legfontosabb feltételei. Ha igazán koncentrálni akarsz a jelenlegi céljaid és terveid elérésére, akkor nincs értelme mellettük más dolgokra is odafigyelned."


"Az idő a legértékesebb tőkénk, mégis hajlamosak vagyunk azt eltékozolni, megölni, vagy csak egyszerűen elkölteni ahelyett, hogy inkább befektetnénk."


"Dolgozz keményen az állásodban, és meg fogsz belőle élni. Dolgozz még ennél is keményebben saját magadon, és egy vagyonra fogsz szert tenni."


"A szókincsünknek köszönhetően tudjuk magunkat kifejezni és megértetni. A szűk szókinccsel rendelkezőknek korlátozott a jövőképük és szegényesek a jövőbeli kilátásaik."


"Tegyél meg többet annál, mint amennyiért most megfizetnek téged, hogy későbbre legyen egy befektetésed!"


"Ne arra áhítozz, hogy könnyebb legyen, hanem arra, hogy ügyesebb légy! Ne kevesebb gondot, hanem több hozzáértést kívánj! Ne kevesebb kihívásra számíts, hanem több bölcsességre!"

"Az iskolai, hagyományos oktatásban szerzett ismeretekből meg lehet élni, önképzéssel, viszont egy vagyonra tehetsz szert."


"Az átlagemberek az életben igyekeznek mindent megúszni. A sikeresek pedig, arra törekednek, hogy boldoguljanak."


"Jobban teszed, ha másokat szolgálva, nem pedig kihasználva akarsz meggazdagodni."


"Ne csatlakozz azokhoz, akik mindenben a könnyűt keresik! Menj inkább oda, ahol magasra helyezik a mércét és jóval több a jutalom is!"


"Az élet titkát az jelenti, hogy jutalomra érdemes tettek végrehajtásához elegendő képességgel rendelkezünk-e?"


"Folyamatos cselekvés hiányában, az élet veszélyei hamar elnyomják annak értékét."


"A sikert nem érdemes hajszolni, hanem magunkhoz vonzani, azáltal, hogy vonzó egyéniségre teszünk szert a személyiségfejlesztésünk révén."


"Az életben sokkal nagyobb anyagi juttatásban részesülhetsz, mint eddig, hiszen semmi és senki sem akadályozhat meg abban, hogy - önképzésed révén - egyre értékesebb személlyé fejleszd saját magad."


"Az üzleti vállalkozásod olyan gyorsan és olyan nagyra fog nőni, mint amilyen gyorsan és nagyra fejleszted az egyéniséged."


"Először az agyadban kell milliomosnak lenned, hogy azután a valóságban is azzá váljál."


"Egyedül soha sem leszel sikeres. Nehezen lehet találni egy gazdag remetét."


"A *jobb* nem olyasmi, amire vágyunk, hanem
amivé válunk."


"Ha szeretnél valaha is egymillió dollárt keresni, előbb meg kell tanulnod úgy gondolkodni, mint egy milliomos."


"Az álmokhoz hasonlóan a jól megfogalmazott célok is mágnesként viselkednek. A maguk irányába vonzanak bennünket, mégpedig annál erősebben, minél jobban meghatározzuk, leírjuk őket, és minél keményebben dolgozunk megvalósításukért."


"Tetteid oly hangosan szólnak, hogy nem is hallom, amit a száddal mondasz."


"Lehetséges-e az, hogy 5-ször, 10-szer, vagy akár 50-szer több legyen a jövedelmed? Természetesen! Ma már elképesztő dolgokat művelhetsz, ha egyszerűen módosítod az életfilozófiádat, és áttérsz egy új, sorsmegváltó, sikeres életpályára."

"A szegények elköltik a pénzüket és félreteszik a maradékot. A gazdagok félreteszik a pénzüket és elköltik a maradékot. Ugyanarról az összegről is lehet szó - de más a gondolkodásmód."

"Az irányítás visszaszerzésének az az egyik legjobb módja, ha megtanuljuk az időbeosztás leghasznosabb kulcsszavát. Tudjuk, hogy hangzik? Nem. Mármint úgy hangzik hogy nem. Tanuljunk meg nemet mondani."


"A sikeres időbeosztás egyik legnagyszerűbb segédeszköze, a papíron gondolkodás képessége."


"Korábban azt szoktam mondani magamban reménykedve,
* bárcsak megváltoznának a dolgok körülöttem*. Aztán megtanultam, csak akkor fognak megváltozni a körülményeim, ha én megváltozom."


"Nehéz magunknak megtartani, azt, ami nem saját személyiségünk fejlődése által került birtokunkba."


"Tűzd ki magad elé, hogy milliomos leszel. Erre azért van szükség, hogy olyan emberré válhass, aki megérdemli az egy milliót."


"A jól megválasztott, megfelelő mértékű érzelemmel átitatott szavak képezik az emberekre gyakorolt eredményes hatás alapjait."


"Légy boldog azzal, amid van, miközben afelé törekszel, amire vágysz!"


"A helyzet az, hogy két mesterség egyikét kell magas szinten elsajátítanunk. Vagy a tavaszi ültetést vagy az őszi koldulást kell alaposan megtanulnunk."


"A sikerben nincs semmi misztikus, vagy varázslatos dolog. A siker természetes következménye a sikerelvek következetes alkalmazásának."


"Ha öt percig panaszkodsz, akkor csupán elvesztegettél öt percet az életedből. Ha viszont, nem hagyod abba a panaszkodást, nemsokára olyan sivár anyagi körülmények között fogod találni magad, ahol az önsajnálat porában fogsz fuldokolni."


"Hogy megváltozzanak a körülményeid, neked kell először megváltoznod. Ahhoz, hogy más legyen a helyzeted, neked kell másnak lenned. Az anyagi sikert mindig meg kell, hogy előzze, a személyiséged fejlődése."


"Nyereséget kapni sokkal jobb, mint havi fizetést. A fizetésből meg lehet élni, a nyereségből, viszont egy vagyonra tehet szert az ember."


"Ha túl öregnek érzed magad arra, hogy lelkesedj valamiért, akkor valóban öreg is vagy."


"A jó élet nem valami pénzösszeget takar, hanem hozzáállást, cselekvést, elgondolást, kutatást és felfedezést. A jó élet a teljesen kiforrott életstílusunkból fakad, tekintet nélkül a bankszámlánk állására, olyan életstílusból, amely állandó életörömöt nyújt, amely feltüzeli a vágyunkat, hogy a nagy tettek és nemes értékek emberévé váljunk."


"A hatékony kommunikáció 20 %-ban abból áll, amit tudsz, és 80%-ban pedig, abból, hogyan érzel azzal kapcsolatban, amit tudsz."


"Vigyázz a testedre. Ez az egyetlen hely, ahol élhetsz."


"A siker elérésének nincs semmiféle misztikus, vagy varázslatos titka. A siker valójában nem más, mint a sikerelvek kitartó és következetes alkalmazásának eredménye."


"Szerénynek lenni értéket jelent, a félénkség viszont, egyfajta betegség."


A célkitűzés igazi haszna nem magában a cél elérésében rejlik. A kívánt dolgok megszerzése másodlagos jelentőségű. Az igazi haszon abban áll, hogy a kitűzött cél fejlődésre kényszerít bennünket."

"A pihenést ne célnak tekintsd! Csak annyit pihenj, amennyi az erőgyűjtésedhez szükséges!"


"Az eladásból meg lehet élni, de ha a termékeiddel és a szolgáltatásaiddal segítesz az ügyfeleidnek elérni mindazt, amit szeretnének, akkor egy vagyonra tehetsz szert."


"Tanulj meg ne csak a munkájukban segíteni az embereknek, hanem az életükön is!"


"Ha szavaid segítségével képes vagy mások életében rendkívüli változásokat előidézni, akkor számukra ez lesz a részedről kapott legszebb ajándék."


"A valódi probléma általában 2 - 3 kérdés mélységben található. Ha igazán szeretnéd valakinek a problémáját megtudni, jó, ha figyelembe veszed, hogy a legtöbb ember az első kérdésre még nem mondja el, hogy mi az igazi problémája."


"A menedzserek segítenek az embereknek olyannak látni önmagukat, mint amilyenek. A vezetők abban segítik őket, hogy még jobbnak láthassák magukat annál, mint amilyennek hiszik."


"A sikert a megszokottal ellentétes irányban haladva érhetjük el."


"Ahhoz, hogy megváltozzanak a körülményeid, előbb neked kell megváltoznod. Ahhoz, hogy jobbra forduljon a sorsod, előbb neked kell jobbá válnod."


"Ebben a szakmában (MLM) lehetőség van arra, hogy milliomosoktól tanuljunk."


"Mi a milliomossá válás legnagyobb haszna? A megszerzett milliók? Nem hiszem. Sokkal inkább az a tudás, és fegyelem, azok a készségek és vezetői tulajdonságok, amelyeket a magasabb szint elérése érdekében kifejlesztettünk magunkban. A tapasztalat, amire tervezés és a stratégiák kialakítása közben szert teszünk. A belső tartás, a bátorság, elszántság és akaraterő, amely ahhoz kellett, hogy összegyűjtsük azt a milliót."


"Ha tudjuk, hogy mit akarunk, és azt eléggé akarjuk, akkor találunk módot a megszerzésére. A menet közben adódó problémák leküzdéséhez szükséges válaszok, módszerek és megoldások majd fetárulnak előttünk."


"Tegyél többet annál, mint amennyiért jelenleg megfizetnek, hogy később rendelkezhess egy befektetéssel!"


"Az eladásból meg lehet élni, de ha a termékeiddel és a szolgáltatásaiddal segítesz az ügyfeleidnek elérni mindazt, amit szeretnének, akkor egy vagyonra tehetsz szert."


"Mi nem csupán eladjuk a termékeket az ügyfeleinknek, hanem rá tudjuk venni őket arra is, hogy használják azokat."


"Minél keservesebb a vevőgondozás, annál értékesebb lesz a terméktapasztalat, nagyobb a sikerélmény, és élvezetesebb az élménybeszámoló."


"Nem az a lényeg, hogy neked kit sikerül beléptetned a hálózatodba. Az számít, hogy ő kit fog majd az üzletbe behozni."


"A boldogság nehezen megfogható dolog. Úgy tűnik, akkor élvezzük leginkább az életet, ha elérünk egy célt, s egyidejűleg elindulunk egy másik felé."


"Valamennyien számtalan módját ismerjük a megélhetésnek. Ami még ennél is bámulatra méltóbb, ha azt is tudjuk, hogyan lehet vagyont szerezni."

Ki is Jim ROHN?


Forrás: karriertipp.hu

Nincsenek megjegyzések: