2018. november 14., szerda

Tündérkert és katedrális




.

Bogányi Gergely és Bogányi Tibor áll színpadra november 30-án a Pannon Filharmonikusokkal a Müpában.

Ezen a késő őszi estén a Müpa hangversenytermében az ellentétek harmóniája bontakozik ki a koncert művein és az előadók személyiségén keresztül. A Pannon Filharmonikusok bérletsorozatának második előadásán szólistaként Bogányi Gergely lép színpadra, a zenekart pedig testvére, a PFZ vezető karmestere, Bogányi Tibor dirigálja. Az ő művészeti teljesítményükkel nyer értelmet a hangverseny címe is. Az est során Mendelssohn tündérkertjétbe, majd Bruckner katedrálisába invitálják a közönséget a zenekarral együtt a november 30-i koncerten.
„Mendelssohn könnyűkezű zseni volt, Bruckner pedig hosszú távú harcos.” – fogalmazott Bogányi Tibor az est műsora kapcsán, ahol  elsőként Mendelssohn tündérkertjét idézi meg a zongoraverseny könnyed dallamossága, csillogó virtuozitása és a korai romantika meseszerű regényessége Bogányi Gergely mindig lehengerlő – olykor világrekordot is döntő – játékán keresztül.
A tündérkertből azonban egyenesen Bruckner katedrálisába vezet az út, az irányt pedig a karmester, Bogányi Tibor mutatja. Bruckner fontos és rendszeresen visszatérő zeneszerző a dirigens pályáján, monumentális műveit mesterien vezényli a színesen izzó, mégis könnyed pálcakezeléséről ismert Bogányi.
Az ikonikus zeneszerzőt a karmester így jellemzi:
„Bruckner maga fantasztikus szimfóniának nevezte, de igazából sose adott neki nevet. Ennek a műnek a titka a hangok mögött keresendő. Az kevés, ha eljátsszuk a hangokat pontos időben, helyen és módon. Utána még ki kell nyitni egyfajta kaput, és egészen új univerzum nyílik meg. Sok karmester nem tudja kinyitni ezt a kaput, és ezért nem tudja hitelesen interpretálni Brucknert. Nem adja meg magát olyan könnyen, mint például egy Mahler-szimfónia. Nagyon átjön Bruckner erős Istenhite.”
A hangversenyre jegyek még korlátozott számban kaphatók. Személyese a Müpa jegyirodáiban, valamint online a www.jegymester.hu  oldalán IDE kattintva vásárolhatók.
 

Nincsenek megjegyzések: