2018. november 16., péntek

Rising Stars: ismét a fiatal tehetségeké a Müpa




.
Anaïs Gaudemard Foto: Nicolas_Mignani

Három nap alatt hat különleges koncert és öt bemutató: így lehetne röviden, számokban összefoglalni a Rising Stars 2018-as koncertsorozatát. A november 23-25. között színpadra lépő művészekről minden bizonnyal sokat hallunk még a jövőben: ezt ígéri az immáron hagyományossá vált programsorozat, az Európai Hangversenytermek Szervezetével (ECHO) közösen szervezett Rising Stars. Josep-Ramon Olivé, a Quatuor Arod vonósnégyes, Anaïs Gaudemard, az Amatis Trio, Kian Soltani és Peter Moore – érdemes már most megjegyezni a neveket, és persze meghallgatni a jövő világsztárjait!
Az Európai Hangversenytermek Szervezete (ECHO) 1995-ben elindított Rising Stars sorozatában a szervezet tagjai évente újabb és újabb, ifjú, tehetséges muzsikusokat delegálnak európai hangversenyturnéra, a tagintézmények hangversenytermeibe. Az ECHO-tagok között olyan nagynevű intézmények találhatók, mint az amszterdami Concertgebouw, a párizsi Cité de la musique, a londoni Barbican Centre, valamint 2010 óta a Müpa.
A Rising Stars-koncertek különlegessége, hogy a muzsikusok eljátszanak egy, külön az ő részére komponált kortárs művet, amelyet az ECHO rendelt meg, a Müpa idén öt magyarországi bemutató helyszíne lesz a három nap során. A 2013-ban alakult francia Quatuor Anod számtalan versenygyőzelmet tudhat magáénak, első lemezük pedig nemrég jelent meg. A koncertjükön Haydn, Webern és Schumann egy-egy műve csendül fel. Anaïs Gaudemard neve fiatal kora ellenére igen jól cseng a hárfások világában, olyan karmesterekkel lépett fel, mint Claudio Abbado, Leonard Slatkin és Kazushi Ono, valamint olyan zenekarokkal dolgozott együtt, mint a Müncheni Kamarazenekar, a Bajor Rádió Szimfonikus Zenekara, vagy épp az Izraeli Filharmonikus Zenekar. Az Amatis Trio az új európai kamaramuzsikus-nemzedék kiemelkedő képviselője, amely lelkes kritikákat kap európai, nagy-britanniai és ázsiai fellépései nyomán. November 25-i koncertjükön Haydn, Mendelssohn és a kortárs szerző, Andrea Tarrodi művei szólalnak meg. A katalán Josep-Ramon Olivé Londonban szerzett mesterfokozatot  Rudolf Piernay vezetésével, akinél korábban többek közt olyan baritonok tanultak, mint Bryn Terfel, Hanno Müller-Brachmann vagy Michael Volle. A Müpában Schubert, Korngold, R. Strauss és Raquel García-Tomás dalaiból válogat. „Mindig is otthon éreztem magam itt, és mégis, perzsa származású családom lehetővé tette számomra, hogy két kultúra vonzásában nőjek fel” - vallja Home (Otthon) című debütáló lemeze kísérőfüzetében a huszonhat éves Kian Soltani, aki november 25-én Sosztakovics, Beethoven és David Helbock műveit játssza. A fiatal csellistára érdemes odafigyelni, huszonegy évesen Helsinkiben megnyerte a Nemzetközi Paulo Csellóversenyt, s a kritika „az új generáció legjobbjaként” emlegette. A Rising Stars zárókoncertje is igen különleges, hiszen nem szokványos hangszer kerül szólószerepbe. A fiatal harsonavirtuóz, Peter Moore hangszere minden árnyalatát megmutatja, az esten is igen széles repertoárjából válogat Beethoventől Gershwinen át a kortárs szerző, Roxanna Panufnik műveiig.
A fiatal csillagok tehát idén is tartalmas hosszú hétvégére várják a koncertlátogatókat, naponta két hangversennyel, valamint a koncertek után pódiumbeszélgetésekkel és dedikációkkal.
Rising Stars
Fesztivál Színház
  1. november 23. / 17:30
Quatuor Anod – vonósnégyes
  1. november 23. / 20.00
Anaïs Gaudemard – hárfa
  1. november 24. / 17:30
Amatis Trio – zongorás trió
  1. november 24. / 20.00
Josep-Ramon Olivé – ének
  1. november 25. / 17:30
Kian Soltani – cselló
  1. november 25. / 20.00
Peter Moore – harsona
 https://www.mupa.hu/programok/rising-stars Rising Stars Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/1797839373632444
 

Nincsenek megjegyzések: