2017. március 21., kedd
Szuperprémium gyógynövénylikőrt fejlesztett ki a Zwack család
„Évek munkája van abban, hogy ma bemutathatjuk az Unicum Riservát, amely Magyarországon elsőként jelenik meg a szuperprémium gyógynövénylikőrök piacán" - mondta el Zwack Izabella azon a vacsorán, ahol a Zwack Unicum újítását mutatták be a sajtó képviselőinek a múlt hét végén. Az eseményen a Zwack család - Izabella és Sándor - mellett Zólyomi Zsolt fogadta a vendégeket,
aki az Unicum Riserva illatvilágába engedett bepillantást.
A legismertebb vendéglátóhelyeken már év eleje óta kapható az Unicum Riserva, a kiskereskedelmi üzletek polcain azonban csak nyár elejétől lesz megtalálható a Zwack Unicum új szuperprémium terméke. Zwack Izabella és Zwack Sándor közös fejlesztése éveket vett igénybe, de tegnapelőtt büszkén mutatták be a sajtó képviselőinek a hazánkban a gyógynövénylikőrök közül elsőként a szuperprémium kategóriába belépő gyógynövénylikőrt.
Az Unicum Riserva különlegessége az egyedülálló gyártási eljárásában, a „dupla hordós" érlelésben rejlik. A termék alapját képező Unicumot először a budapesti Soroksári úti pincerendszer legnagyobb és legidősebb - ebben az évben éppen 80 éves születésnapját ünneplő - hordójában érlelik, amely az egyetlen hordó a pincében, mely túlélte a II. világháborút is. A hosszú évtizedek során a hordó dongáiban képződött speciális anyag az úgynevezett „fekete méz", amely az Unicum Riserva legdominánsabb összetevője. Mivel az Unicum Riserva alapkarakterét ez a fekete méz adja meg, a termék limitált mennyiségben készül a hordó kapacitásához mérten.
A 80 éves hordóból tokaji aszús hordóba kerül az Unicum, innen ered a „dupla hordós" érlelés kifejezés. Ez a jellegzetes gönci hordós eljárás lágyságot és Tokaj utánozhatatlan karakterét adja hozzá az italhoz, amelynek köszönhetően a botrytis[1] hatása is érezhető a gyógynövény likőrben. Az Unicum Riservát Zwack Izabella pincészetének, a Dobogó Pincészetnek a 2007-es évjáratú Tokaji aszúja teszi teljessé, amely a meglévő karakterjegyeket még inkább kiemeli és lekerekíti.
Ahogyan a Zwack családban Sándor a fűszerek és gyógynövények, Izabella pedig a borok mestere, úgy az Unicum Riserva is e kettősnek az egységét képviseli. Amint az Unicum jól ismert keserédes íze találkozik az érzékien édes Tokaji aszúval, az Unicum Riserva komplex ízvilága lágyabbá, de ugyanakkor fűszeresebbé, gyümölcsösebbé válik egy csipet sárgabarackos, finoman gyógynövényes, hűs, mentás fuvallattal. Az Unicum Riserva tökéletes harmóniában egyesíti az izgalmas és egzotikus gyógynövényeket a Tokaji csábító, mézes lényegével.
„Évekkel ezelőtt, amikor megfogalmazódott bennünk az igény az Unicum prémium változatának kifejlesztésére, összetettük Izabellával azt a tudást, amit az évek során megszereztünk. Minél többet beszélgettünk és inspirálódtunk, annál világosabbá vált, hogy két oldalról közelítsük meg az újítást: egyrészt nyúljunk vissza az idők során kialakult ízekhez - így használjuk fel a fekete mézet. Másrészt hozzunk be egy hozzánk oly közelálló ízt, amelynek Izabella a mestere. Így döntöttünk a tokaji aszús érlelés és a Tokaji aszú hozzáadása mellett" - mondta el Zwack Sándor az eseményen.
Az Unicum Riserva májusban kerül az üzletek polcaira, de már most is megtalálható a legismertebb éttermekben és bárokban, valamint a Zwack Unicum webshopjában.
[1] A szőlő szürkerothadását okozó penészgomba. Kedvező körülmények között nemes rothadásként lép fel, amely az aszúkészítés alapja.
Read more: http://www.kislexikon.hu/botrytis_cinerea.html#ixzz4ap8LWxKy
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése